DOA YANG BETUL

Perkongsian ini bermanfaat dalam menentukan pemikiran kita saat berdoa.
1. Sebelum ini kita selalu beroda, " Ya Allah berikanlah aku kekuatan." Jika kita berdoa begitu, maka Allah akan sentiasa Uji untuk test kekuatan kita. Fahamkan?
Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah:"Ya Allah lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi ini, Ya Allah keluarkan aku dari kesulitan ini, Ya Allah bantulah aku".
2. Selain daripada itu, kita sebelum ini mungkin selalu berdoa, "Ya Allah berikanlah aku..." Jadi, selepas ini kita tukar sikit doa iaitu... "Ya Allah kurniakanlah aku..."
Kerana apa? Jika kita sebut "beri" maka bila-bila masa Allah boleh ambil balik. Namun, jika sebut "kurnia" maka Allah akan kurniakan kita sesuatu sampai bila-bila InsyaAllah.
3. Satu lagi, selalu saya dengar dan nampak orang doa begini, "semoga DIMURAHKAN rezeki". Selepas ini latihkan baca doa begini,
"semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat."
Nampakkan 2 perbezaan doa itu? Doa kena betul, sebab setiap doa kita Allah dengar dan yakin Allah makbulkan doa kita. Jadi dengan doa ini saya nampak betapa pentingnya untuk kita praktikkan dalam kehidupan seharian.

4. Selain itu, selalukan kita beroda seperti ini, contohnya, "Ya Allah, kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah." Dan setiap kali itu jugalah kita akan berasa kecewa, stress bila doa tidak dimakbulkan Allah.
Kalau selama ini kita hanya minta pada Allah sekadar nikmat sahaja.  Kita tak benar-benar ikhlas meminta padaNya supaya diberikan nikmat yang lebih bernilai. Maka hari ini, jom kita tukar cara berdoa seperti ini, contohnya,
Ya Allah, sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan aku dengan dirimu maka makbulkan ya Allah.
"Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan engkau lebih memandangku ya Allah, maka kurniakanlah.
Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau lebih memandangku ya Allah, maka kurniakanlah.
Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan ibadahku lebih bertambah dan solatku lebih khusyuk maka izinkanlah nikmat ini Engkau pinjamkan padaku ya Allah.
Kerana Engkau sahajalah sebaik-baik perancang dan Engkaulah Rabb Yang Maha Mengetahui atas segala sesuatu yang terbatas bagiku.
Amin Ya Mujib.
Sebabnya, bilamana kita berdoa seperti di atas ini, matlamat dan objektifnya dalam doa itu bukan terfokus pada nikmat semata, tetapi lebih ikhlas kerana hubungan kita pada Allah yang memberikan nikmat itu.

5. Selalu juga, apabila kita berdoa kita minta macam-macam pada Allah. Hingga kita lupa nak bersyukur atas segala nikmat yang Allah beri.  Kita lupa nak bersyukur dengan rezeki yang sudah ada di hadapan kita.
Jadinya, bersyukur dulu atas apa yang Allah dah beri, maka Allah akan tambahkan lagi.Sebagai contoh,
"Ya Allah, aku berysukur umurku masih panjang lagi pada hari ini, maka Engkau jadikanlah hariku sebagai ibadah kepad Mu, dan redhalah kepadaku ya Allah."
6. Satu lagi cara berdoa adalah dengan mendoakan orang lain.  Kerna bila mendoakan orang lain, seluruh malaikat di arasy akan turut mengaminkan doa kita.
Satu contoh:
"Ya Allah, sahabatku ini dalam kesulitan dan kesempitan ya Allah, bantulah dia yan Allah, lapangkan kesulitannya, permudahkan perjalanan hidupnya ya Allah.


Amin.

Ulasan