Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai 17, 2016

Cara Mudah Nak Simpan Duit

Dalam sebulan berapa persen korang korang ambil dari gaji untuk simpanan?

Yang failed menyimpan baik korang baca sampai habis...
. . . . .




Jangan tipu lah

Aku sendiri failed dalam bab simpan menyimpan ni.

Aku cukup respek orang-orang yang sangat disiplin dalam bab simpanan nih.


"Tapi, aku tau masih ramai yang pemalas dan tak tahan daulat macam aku.  Selalu curi-curi guna duit yang disimpan."
Konon-konon setiap bulan nak ambil 10% dari gaji untuk simpanan masa depan.

Alih-alih, bila tiba raya atau terdesak, DUIT SIMPANAN tu jugak yang aku korek. Konon simpan duit di ASB susah nak ambil, maka ingat selamatlah duit tu.

Pengakhirannya lebur jugak.  Bawak buku ASB dan keluarkan bila terpaksa makan meggi.


Tambah sekarang yang simpan di TABUNG HAJI dah boleh keluarkan direct di mesin ATM.


Sampai bila nak disiplin???


Aku rasa masa bujang lagi teruk, langsung tak ada duit yang disimpan.

Seingat aku, aku boleh pegang duit banyak sebab main kutu dengan staff pejabat.  Aku ambik bahagi…

Ingin Menjadi Tuhan??? Kerja Banyak VS Tak Ada Kerja

Ramai yang stress...


Ya...



Tertekan dengan banyak kerja.

Sering merungut di pejabat... "Boss selalu bagi aku banyak kerja"



Hurm...


Aku lah tu...


Sebenarnya, Aku bercakap apa yang aku alami... apa yang aku sendiri buat...





Ada juga yang selalu membanding-bandingkan kerja.



"staff bahagian lain, releks jer. tak banyak kerja pun..."
Yup...


Aku lagi...


Aku la tu...


Memang dulu aku selalu membanding-bandingkan kerja aku dengan kerja orang lain.  Kerja orang lain selalu senang.


"Mana hang tau kerja depa senang?"

"Hang pernah pi buat kerja depa ka?"

Monolog aku.


Aku bercakap dengan diri sendiri.



Lama-lama aku yang letih sendiri.  Orang lain seperti biasa, meneruskan rutin-rutin kerja mereka.


Seperti tiada apa yang berlalu.


Penghujungnya aku yang merana.


Rohani aku yang sakit.  




Orang cakap makan dalam.

Hakikat cerita ni aku dah bicara dalam entry lepas; "Dimata kita sentiasa kerja orang lain senang dan kerja kita sentiasa susah"


Sedangkan diri sendiri tak pernah pun …