Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai 10, 2016

Tol Naik, Siapa Untung Siapa Rugi?

Hari ni.

Awal pagi lagi aku merempit ke pejabat.

Sabtu pun kerja beb.



Tiada ruang dan masa nak bersantai dan melepak tonton kartun kegemaran bersama anak.



Aku tak sangka, tiba masanya aku terpaksa bekerja walaupun hujung minggu.


Tak kan nak cakap; "itulah siapa suruh belajar rajin-rajin dulu zaman sekolah, masu U... kan dah susah-susah bekerja.  Tengok makcik cleaner, releks jer... tak perlu fikir banyak"



Yang sebenarnya...



Kerja orang lain pada mata kita semuanya senang...


Sebab... ada orang cakap "aku tengok boss kerja releks jer.. dok dalam bilik tak keluar-keluar..."



Hakikatnya...


Kerja kita sentiasa susah...




Kritik orang lain memang mudah, yang susahnya nak kritik diri sendiri.




Sebab, kita hanya selalu bersangka-sangka sahaja.



Kita sering bersangka mengikut pandangan mata zahir sahaja.




Manalah kita tahu apa nak jadi esok.  Walaupun seminit yang akan datang.

Manalah kita tahu disebalik kegembiraan seseorang, dimana dukanya.

Manalah kita tahu disebalik keuntungan seseorang, dim…

Daripada Sibuk Melihat Orang Lebih Baik Melihat Diri

Blog.


Last date aku update blog pada 10 Mei 2016. 


Lebih kurang 2 bulan 5 hari aku melalui tempoh yang sangat malas.



Aku tidak rajin. Aku juga sangat pemalas.

Ia kenyataan yang harus aku telan.



Posting terakhir yang aku update pun dikeranakan terpaksa.


Masa berubah, dan diri juga berubah.






Semalam, tiba-tiba hati aku terdetik nak menulis semula.  Ia perasaan muncul secara tiba-tiba.



Aku rasa...



Mungkin perasaan itu muncul setelah terbaca tarbiah sentap Blogger Titan di facebook wall dia yang melalui timeline facebook aku.


- Blog dah takde jiwa -
Haha..
kekadang, bila gua baca status kat facebook, depa kata blog dah tak best..blog dah bosan..blog dah susah nak cari duet, blog dah susah nak tambah pendapatan sampingan..
status-status macam ni, buat gua gelak sendirian di malam yang gelap lagi sepi nih..
tatkala orang macam gua dan geng underground yang memang oldskool, terus menaip artikel demi artikel demi memandaikan bangsa dan dalam masa yang sama memanipulasi untuk mendapatkan sedikit hasil yang &…