Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November 22, 2015

Jangan Beli Buku Matluthfi!

Salam jumaat yang indah.

Hujan & Banjir

Hujan lebat menimpa bumi Kelantan lagi.  Mencurah-curah hingga sekarang (9.00am) masih belum berhenti.

Pengalaman ini dah biasa bila tiba hujung tahun.  Siapa yang tinggal di Kelantan tahulah.


Adakah ini petanda akan berlaku sejarah banjir tahun lepas?


Ia bukan persoalan utama.


Banjir atau tidak, kedua-duanya penuh dengan hikmah dari yang Esa.  Aku redha dengan ketetapanNya.

Setiap sesuatu tidak telepas dariNya dan ia petandan kekuasaan serta kasih sayang terhadap makhluk.


Baik dan buruk itu hanya pada pandangan ilmu sahaja.

Sama seperti alam yang luas terbentang ini, ia wujud pada ilmu.  Yang sebenar-benar wujud hanya sifat Allah s.w.t. sendiri.



Peroalan yang lebih penting aku nak tanya; Kenapa JANGAN beli buku Matluthfi?

Kenapa?
Kenapa?
Kenapa?


Sebab.......... buku Matluthfi best.

Ya....

JANGAN TAK beli...

Aku sengaja meninggalkan perkataan "TAK" dalam tajuk atas.

Kasi gempak sikit...

Baru korang yang baca berfikir sikit.


So, jangan tak beli pulak..…

Kata Kata Hikmah Saidina Abu Bakar Tentang 3 Perkara

Saidina Abu Bakar As-Siddiq Berkata:



"Ada tiga perkara yang tidak akan dapat diperolehi dengan tiga perkara, iaitu kekayaan dengan angan-angan, muda dengan mengecat rambut dan sihat tidak akan diperolehi dengan ubat-ubatan"

Jelas,



Ia berkenaan pelajaran Tauhid.


Kita tidak akan bergantung kepada selain daripada Allah swt. sekiranya benar-benar bertauhid.


Bersyahadah dengan sebenar-benar syahadah.



3 Perkara didalam kata-kata hikmah diatas jika dilihat dalam kehidupan seharian memberi gambaran kepada kita bahawa perkara yang dipanggil "makhluk" tidak mempunyai sebarang daya dan upaya.


Ambil contoh, perniagaan internet.



Saya banyak membuat kajian dan menggali ilmu bagaimana cara terbaik untuk mendapatkan pendapatan sampingan melalui internet.


Kemudian, saya merancang pelbagai strategi.


Malangnya, ia sekadar bermain diminda.


Langsung catat pun tidak.


Akhirnya banyak perkara yang hanya bermain dalam angan-angan sahaja.



Ia tidak diterjemahkan dalam bentuk tindakan.


Akhirnya, ia semakin…

Mudahnya Komisyen Jobdirumah Masuk

Alhamdulillah,


Hari ini bukak email - masuk lagi rupanya komisyen jobdirumah semalam.


Tak sempat nak semak malam tadi.


Ia rezeki yang tidak disangka-sangka.






Ramai cakap susah nak buat duit dengan jobdirumah ni.


Betul.


Permulaanya memang begitu.



Persoalannya kenapa susah?



Sebab anda belum mahir.


Bila dah mahir, semuanya terasa mudah.





Contohnya, semasa sekolah rendah untuk tukar tiub basikal yang bocor terasa sangat susah pada permulaanya.


Hasil latihan dan telah merosakkan beberapa tiub basikal, saya jadi mahir.



Sebab?



Setalah "tahu" teknik dan strategi yang sesuai.


Mungkin tenik dan strategi berbeza-beza mengikut keselesaan diri sendiri.


Meniru teknik orang lain sekadar untuk menerokai apa teknik yang patut digunakan oleh diri sendiri.



Untuk buat sales dengan Jobdirumah saya fokus kepada blog.



1- Tulis satu entry blog setiap hari tentang jobdirumah tanpa jemu.

2- Promosikan entry tersebut di facebook, twitter, blogr.my, dan busuk.org.


3- Dalam entry biasa yang lain selitkan link menujuk ke ent…

Nak Buat Duit Online Perlu Kreatifkan Diri

Fuh!


Letih...


Penat...


Semuanya ada...



Malam semalam aku travel 6jam dari Kelantan ke Jitra.



Sampai pagi, jam 9 terus masuk kelas di UUM, Sintok


Kelas Kreatif


Dalam kelas Kreativiti hari ini - aku dengar pelbagai perspektif projek kretif yang unik dan menarik.



Ia tugasan wajib setiap pelajar.



Majoriti pelajar dalam kelas - dikalangan guru-guru sekolah, dan ada juga yang telah menjawat jawatan pengetua / guru besar.


Bagi aku semester ini, kelas Kreativiti paling best dan mengancam. Sebab??? Mestilah pensyarahnya - Dr. Latif.


Pensyarah yang sempoi dan "very nice person" - orang puteh cakap.



Okeh!


Balik kepada presentation projek kreativiti.



Banyak projek yang menarik perhatian.



"guru-guru Malaysia ni sangat kreatif rupanya..." - aku berbisik dalam hati.




Tiba satu perbentangan mengenai cara pengajaran kreatif untuk subjek sains.


Tak perlu aku ceritakan semuanya disini macam mana rupa keadaan projeknya.


Nanti ada pulak makhluk tidak bertanggungjawab yang ciplak idea beliau, kemudian mak…