Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November 1, 2015

Lirik Lagu Fynn Jamal Tahu

Sungguh...


Aku sungguh benar terkesan dengan lirik lagu oleh Fynn Jamal.



Tajuknya "TAHU".








Ia ceritakan tentang sesuatu yang kita sedia tahu.



Ruang Rindu yang tidak bertepian.



Jom kita fikir zikir bersama.


Kata-kata hikmahnya terlalu halus dan berseni.


Fynn Jamal - TahuDan kau tanya dalam diam
Dengan mata kau biar pejam
Bagaimana mampu wujud sunyi
Di riuh engkau berdiri

Satu persatu hilang ertinya
Berdikit-dikit menyesak dada
Mahu kau lari dan bersembunyi
Tapi mana kau harus pergi

Haus tak terpuas lautan
Lapar tak terkenyangkan
Kau tahu namun tak kau akukan

Kau selongkar bumi langit petala
Sedang jawabnya lama kau ada
Maka perlu apa kau bongkar gali
Kalau cuma diletak tepi

Sayu tak terjelas fikiran
Rebah tak tersambutkan
Kau tahu namun tak kau akukan

Apa kau cari
Yang sebetul-betulnya
Lama mana begini
Bertelanjang jiwanya

Apa kau nanti
Yang sesungguh-sunguhnya
Malam siang berganti
Jawabnya tetap sama

Sayu tak terjelas fikiran
Rebah tak tersambutkan
Kau tahu
Kau sayu
Kau rindu
Sama Tuhan
Kau dan Aku adalah sama dia…

Salam Jumaat Untuk Semua dari Ruang Rinduku

Salam jumaat untuk semua.




Jumaat merujuk kepada Jamaah.


Jamaah adalah berhimpun.


Berjamaah dihimpunkan semuanya menjadi satu...



Hari jumaat hari yang mulia.


Penghulu segala hari-hari yang lain.




Aku berdiri tetap disini,


Menyaksikan himpunan sekaliannya,


Keindahannya meliputi segala,



Syukurku menetapkan sujudku,

Ketika segalanya pergi kepada yang satu,

Satunya yang lain tiada bilangan,


Luas,

Langsung tiada sempadan dan jarak,


Berputar-putar,

Pusingan kembali kepada yang asal,


Dalam tidak terjangkau,

Tinggi tidak tercapai,


Segalanya tetap menuju kesana,


Teringatkan aku serangkap lagu;


"kau datang dan pergi oh begitu saja, semua ku terima apa adanya, mata terpejam erat dan hati menggumam, diruang rindu kita bertemu,"


Cintailah cinta

Aku Suka OS Terbaru Untuk Apple Mac Book OS X El Capitan

Pergh...
Dah seminggu aku try OS terbaru untuk Mac Book Air.

Best...

Lebih menarik dari update  OS yang lepas.

Banyak perubahan yang Apple buat.  Kali ini tidak sekadar fokus kapad interface sahaja, tapi mengikut tranding semasa teknologi.




#Macbook VS Surface

Mungkin persaingan tenologi yang semakin rancak.

Korang mesti pernah dengar tentang "surface".

Produk dari Microsoft.





Produk terkini mereka - Surface Pro 3, aku tengok juga menarik siap boleh touch screen dan bertukar-tukar.  

Kejap jadi laptop, kejap jade tablet.

Tranding zaman sekarang.

So, Apple agak tercabar lah jugak kot.


#Kenapa Aku Suka Apple?

Apa pun aku masih lagi setia dengan Apple.  


Yelah... setiap produk mesti ada Pro and Contra.  Kalau orang cakap pasal Yahudi, alasan aku... kita gunakan alat ciptaan mereka untuk hapuskan mereka balik.

Kalau ada yang tak setuju, mungkin pandangan kita berbeza.


Okeh.
Balik kepada Apple tadi.

Faktor utama aku masih setia dengan Apple nih sebab mereka pandai jaga customer lama.

Aku dah pakai Mac…

Bagaimana Blogger Sejati Betul-betul Nak Buat Duit Online

Aku bukanlah seperti blogger-blogger power.

Biasa-biasa ajer...


Apa lagi kalau nak banding dengan blogger yang bisa jana income ribu-ribu sebulan.



Tetapi dengan rezeki yang telah ditetapkan, melalui blog aku berjaya memperolehi pendapatan hampir RM8000 lebih.

Ok lah kan... Alhamdulillah,

Siapa nak bagi.

Kalau bukan rezeki dari Allah.

#Nak buat Duit kena Keluarkan Dulu

Aku percaya dengan prisip

"What you give you get back"

Ya.

Apa yang kamu beri itulah yang kamu terima.

Dalam Islam sendiri mengajar bersedekah.  Lagi banyak memberi Allah janji akan pulangkan lebih banyak lagi.

Amalkan sedekah setiap hari secara konsisten.

Lagi satu,  gunakan modal untuk dapatkan ilmu.

Orang cakap "kalau nak ilmu senang jer... google.  semua dah ada dalam tu."

Betul.

Aku tak nafikan dengan teknik "google".

Tetapi, dalam google tidak tersusun.  Ambil masa yang lama.  Perlu bijak mengurus ilmu-ilmu yang bersepah.

Perlu guna teknik "try & error"

Jika kena teknik memang boleh berjaya.


Komisyen Terkumpul Jobdirumah Sehingga Bulan Oktober 2015

Buat duit online bukannya mudah.

Tetapi jika kena caranya ia tidaklah susah.


Yang penting strategi dan teknik yang betul.



Pendapatan sampingan saya sambil-sambil menulis blog tidak lah banyak, tetapi tak pernah berhenti.


Mungkin inilah yang dipanggil pasif income.



Setiap bulan pasti ada yang masuk.



Paling konsisten adalah Jobdirumah.


#Jobdirumah Ni Apa?
Kalau nak cerita tentang jobdirumah ini boleh siap satu ebook.  Thats why, satu panduan khusus yang menceritakan tentang ini untuk sesiapa yang berhajat untuk kerja sambilan dirumah.


Jobdirumah - adalah platform untuk dapatkan senarai tugasan-tugasan seperti:



Memasukkan dataMenaipMenterjemahMembuat semakan (Proof Reading)Content WriterMarket SurveyCopywriterTranscriptiondan banyak lagi tugasan....

Untuk buat tugasan-tugasan tersebut anda perlu tahu cara yang betul dan tempat dimana untuk dapatkannya.


Bukan semua, syarikat yang menawarkan kerja tersebut betul.



Tapi, Jobdirumah akan membantu dapatkan kerja yang diperlukan oleh syarikat-syarikat yang …

Peluang Buat Duit Online Untuk Blogger Blogspot

Ya...

Sebagai part-time atau full time blogger  tidak dapat tidak mesti anda terfikir untuk buat duit dengan blog bukan?

Selain program affiliate jual ebook keinginan untuk memiliki sebuah perniagaan sendiri di Alam maya ini padai ada.

Persoalannya???

Bagaimana nak berniaga serentak dengan menulis blog?

#Tulis Blog VS Berniaga

Blogging adalah perkara yang berbeza dengan beriaga.


Jika anda blogger popular yang famous dan ada nama tak susah untuk berniaga. 

Jual apa sahaja pasti ramai follower yang membeli.


Tapi...

Nak jadi popular sangat susah.

Apa yang perlu anda buat adalah jadikan menulis blog sebagai kegilaan harian.


Maksudnya, tak tulis entry setiap hari, rasa panas punggung tak senang duduk.


Kedua, daftar sebagai ahli GengWOW dan promosi dalam blog anda.

Anda boleh update blog macam biasa, tetapi letakkan link promosi anda dalam artkel yang anda tulis.


Ia merupakan peluang untuk anda menjana pendapatan secara pasif.


Bukan senang nak buat duit, tetapi kalau ada sistem yang tolong uruskan ia menja…

Nasihat Buat Agen Tone Excel | Kenapa Susah-susah Cari Prospek?

Yup,


Hari ini, nak cerita tentang GengWOW lagi sebelum mulakan assignment lain.


=================


Persoalan???


Sebagai agen pemasaran Tone Excel - Prepaid WOW apa yang bermain dalam fikiran anda selepas mendaftar?

#Masalah Untuk Dapatkan Prospek?

Selesai dapat sim-kad,


Takkan anda guna sendiri dan duduk diam sahaja?


Pasti dalam minda anda bertanya;

Bagaimana nak cari prospek?

Setiap hari fikir


cari prospek

cari prospek

cari prospek


Tak sudah-sudah dok cari prospek.



Ya,


Tujuan cari prospek adalah untuk cari pelanggan.  Pelanggan yang ingin membeli produk anda iaitu sebuah perniagaan.



Anda perlu cari pelanggan lain yang ingin juga jalankan perniagaan.


Perniagaan tentang simkad.



Tapi, dalam masa yang sama anda sekat fikiran dengan memikirkan cara yang susah untuk dapatkan prospek.


Secara tak sedar, anda telah menyekat diri sendiri untuk bertindak dan tak boleh bergerak.


Sebabnya, ada perasaan TAKUT, MALU dan pelbagai perasaan lagi yang dicipta dalam diri sendiri.



Lama kelamaan, ia menjadi semakin susah dan su…

Sorry, Team GENGWOW Bukan Skim Cepat Kaya

Alhamdulillah,


Saya sempat bercerita disini setelah siap satu assignment kreativiti yang akan dihantar minggu depan.



So, menulis blog bagi saya adalah terapi yang memberi ketenangan.


Mungkin boleh diistilahkan sebagai "reward"  untuk diri sendiri setelah selesaikan satu tugasan.



Terima kasih kepada anda yang sudi membaca.


Tanpa anda, saya tiada motivasi untuk terus menulis.




Kembali kepada tajuk asal...



Ya...


Jika anda berhajat untuk buat duit dengan Team GENGWOW dengan cepat, harap maaf.


Sorry sangat-sangat.


Kami, tidak mengamalkan prinsip wang segera datang bergolek.





#GengWOW Bukan SCK - Skim Cepat Kaya

Kerana kami bukanya SCK - Skim Cepat Kaya.



Jom follow kempen Katakan Tidak Kepada Skim Cepat Kaya!!!


GengWOW adalah platform untuk anda-anda yang ingin berniaga.  



It's about business ok!

Bisnes yang betul-betul berniaga.



Berniaga yang secara asasnya perlu menjual dan dapatkan keuntungan.


Maksudnya, perlu kerja - kerja apa?



Kerja menjual.


Bisnes ini fokus kepada mencari pelanggan melalui in…