Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September 27, 2015

Masalah Macbook Air Spelling Checker File May Be Missing

Aku guna Macbook Air lebih 6 tahun.


Sepanjang tempoh itu tiada masalah, sehingga suatu hari aku nak buat assignment guna Microsoft Office Word.


Buka file assignment, tiba-tiba keluar satu "pop-up":

“Word cannot start the spelling checker. The spelling checker files may be missing. Make sure the spelling checker files are installed or use the Microsoft Office Installer to install the spelling checker.”
Langsung tak boleh nak buat kerja lain, sebab pop-up tu tetap muncul di tengah-tengah.


Jam...


Bila klik button "ok" pop-up" warning tentang spelling checker tu masih muncul.


Masalah utama yang dapat dikenal pasti mungkin microsoft office yang aku guna ni versi Lanun kot.
Ini lah kesannya bila guna yang tak ori.


Apa-apa pun, assignment tetap kena hantar.


Perlu ke aku pergi siapkan assignemt ni di cyber cafe?


Tak mungkin, melainkan tiada jalan lain.



So, aku usahakan juga cari solution di google.


Cara Selesaikan Masalah Spelling Checker Macbook Air

Aku jumpa 2 cara:


Sebelum itu,…

Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha Dari Saljuhumairah

Salam Aidiladha...




Di kesempatan ruangan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut "Hari Raya Korban" kepada semua umat Islam.












Semoga dilimpahkan taufiq dan hidayah serta dapat memahami erti sebenar-benar korban yang kita raikan.


Fahami korban dengan erti yang benar.


Selain berjumpa sanak saudara dan menjalankan ibadah korban, kisah sejarah pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail perlu di hayati.  


Aku sempat berbual bersama seorang pakcik yang aku panggil sebagai "PakLong Din" tentang Korban.  Beliau berkungjung ke rumah pada hari raya kedua.


Kami bersembang agak lama bermuzakarah tentang erti pengorbanan sebagai seorang hamba Allah yang sejati.


Beliau berpesan,

Erti pengorbanan tidak seharusnya sekadar diletakkan kepada proses dan peraturan ibadah korban itu sahaja.  Malah, kita perlu mengembalikan syariat Ibadah korban kepada diri kita sendiri.

Kenapa kita menyambut ibadah korban saban tahun?


Setiap kali raya haji, kita keluarkan sejumlah wang untuk membeli seekor l…