Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September 13, 2015

Senarai Kod Kad Pengenalan Bagi Negeri Kelahiran (*Ralat)

Assalam,
Hari ni aku dapat memulakan kerja dengan tenang.  



Daftar SEGERA Peluang Kerja Sambilan Di Rumah


Cuma ada kekeliruan sedikit dengan maklumat didalam entry lepas berkaitan Maksud Kod Rahsia yang Aku tak hafal..korang hafal ke?.  
*Kod Kad Pengenalan Bagi Negeri Kelahiran yang dilampirkan tidak lengkap kerana terdapat tambahan kod terkini.
Sory maklumat tak lengkap yang aku bagi semalam...sebenarnya ada lagi kod tambahan...  memandangkan sekarang jumlah rakyat Malaysia ramai sangat, so nombor tu dah bertambah mengikut negeri. setiap negeri ada 2-5 kod. 



Kalau negeri yang tidak diketahi dia akan diletakkan nombor 82. Kalau 24-johor dan 32- pahang..
Harap maklumat nih berguna..
BIL NEGERI KOD I/C 1 Johor  01, 21, 22, 23, 24 2 Kedah

Kata-Kata Hikmah Prof. Dr. Muhaya | Dapat Baik

Senarai Blogwalking Blogger Popular 2015

Bosan...

Sepanjang tahun 2015 dunia blogging aku ada naik dan turun.


Mungkin banyak urusan nak diuruskan.



So...


Khusus untuk blogger-blogger Nusantara...


Aku nak set satu senarai blog yang boleh aku blogwalking dengan relahati owner blog.


Kalau korang rajin, komen url blog korang untuk aku bertandang baca apa yang korang taip.  Kalau sesuai aku komen.

Nanti aku akan update dalam entri ni.


Orang lain pun boleh tumpang sekaki blogwalking jugak...


Deal...



Ya Allah, 

Mudahkanlah sahabat-sahabat aku yang ikhlas dan jujur di alam maya ini menjalankan upacara "Blogwalking" bagi merapatkan ikatan silaturrahim.

Senarai blogger Pupular 2015 untuk di "blogwalking"kan:


http://www.emalinmohd.blogspot.myhttp://www.mama2faizmayra.comhttp://www.83zaza.blogspot.myhttp://www.tepakku.comhttp://www.ohmahasiswa.blogspot.myhttp://www.saniyunus.myhttp://www.sayidahnapisah.myhttp://www.vitamin-cerdik.myhttp://www.doublehealhltyeshoppe.blogspot.myhttp://www.vitaminwawa.blogspot.myhttp://www.starlavend…

[2015, PC] How to Install VideoScribe PRO-Version for Free! [Extremely S...

Anda tahu tentang software online "Sparkol Videoscribe"







Software yang membolehkan bina video kreatif menggunakan kartun untuk sampaikan maklumat dengan cara diluark kota.


Software ini sangat sesuai untuk:


Pelajar yang nak buat perbentangan cara kreatifUsahawan Online yang nak pasarkan produk melalui video di YouTube.Sesiapa sahaja yang nak sampaikan maklumat menggunakan video
Ia mudah untuk digunakan.


Untuk dapatkan softwarenya sangat mahal.


So, nak share satu video youtube yang membolehkan kita guna sofware ini secara percuma.




* Semoga ianya bermanfaat.


Projek Kreativiti dan Inovasi Dalam Pendidikan

Sem ini aku daftar subjek Kreativiti Dalam Pendidikan.


SGDU5083 : CREATIVITY IN MANAGEMENT FOR EFFECTIVE SCHOOLS (3 Jam Kredit)

Kelas pertama minggu lepas yang aku hadir minggu lepas sudah diberi tugasan.


Menariknya, ia berkenaan inovasi dan kreativiti yang boleh dilakukan dalam sistem pendidikan.






Tiba-tiba terlindas dalam kepala nak buat video.


Video dibawah ni memberi inspirasi untuk aku melaksanakan projek ini.

Untuk membina video seperti dibawah, hanya memerlukan software online percuma.




Penggunaan Blog dalam pendidikan untuk support MOOC dan Flipped Classroom-- Created using PowToon -- Free sign up at http://www.powtoon.com/


Doakan semoga aku berjaya.

A New Design for Education

This video related to subject for my Master.


SGDU5083 : CREATIVITY IN MANAGEMENT FOR EFFECTIVE SCHOOLS (3 Jam Kredit)
It's all about inovation in education.


Let's see...


A New Design for Education

Mengutip Ilmu Kerja Sambilan Di Rumah Oleh Jutawan Irfan Khairi di Youtube

Masih ramai yang belum tahu.


Dalam laman youtube, banyak ilmu kita boleh kutip.


Selalunya, orang ramai pandang negatif bila kita asyik dengan youtube.






Orang cakap, teknologi ini seperti sebilah pisau.



"Pisau jika digunakan kearah manfaat, ia sangat berguna bagi yang bijak.  Seperti alat memotong di dapur dan membantu kerja-kerja harian.  Tetapi sekiranya salah guna ia boleh mencederakan orang lain"
Sama seperti teknologi.


Perkongsian ilmu berguna PERCUMA yang dikongsikan di Youtube tidak ramai yang mengambil peluang.


Contohnya ilmu bisnes, terutama bisnes online. 


Bersepah video yang mendedahkan cara untuk berniaga.  Salah satu video menarik aku kongsikan dalam posting lepas >>> Cara Kerja Sambilan di rumah dengan Modal yang Murah



Cuma, ianya tidak tersusun dan kita hanya perlu bijak mencari.



Kita kena pandai fokus dengan ilmu apa yang kita kehendaki.



Jangan terpengaruh dengan video yang tidak berkaitan dan yang bukan-bukan.  Ia akan melalaikan dan mengalih fokus anda secar…

Pelajar Lepasan STPM 2014 Dah Boleh Buat Semakan Keputusan Rayuan Permohonan Ke IPTA

Hebahan.


Khusus untuk pelajar Lepasan STPM Tahun 2014 yang membuat rayuan Kemasukan Permohonan Ke IPTA bagi sesi pengajian 2015/2016.


Anda boleh membut semakan samaada berjaya atau tidak di laman web berikut: https://online.mohe.gov.my/upu/hebahan/rayuan/index.php



Bagi yang berjaya, saya ucapkan tahniah dan selamat berjuang.


Kepada yang gagal, ia bukan bermakna berakhirnya hidup.  Tetapi, terbuka jalan yang lain untuk menuju kejayaan.

Kerana, takdir kita yang tertulis berbeza-beza.


Kita di Malaysia sahaja yang menetapkan, bahawa pelajar yang ke Universiti adalah pelajar yang berjaya.


Betul, berjaya dalam bidang akademik.


Tetapi, belum tentu berjaya didalam kehidupan.


Ramai contoh-contoh yang berjaya dalam kehidupan menjadi seorang yang berguna kepada Diri sendiri, keluarga, masyarakat, negara dan agama tanpa perlu ke Universiti.
Daftar SEGERA Kerja Sambilan Di Rumah
Sebenarnya, dunia ini hanya khayalan semata-mata. Ia diistilahkan sebagai alam fana.


Yang sebenar-benar kehidupan adalah akhirat.


So,…

Cara Kerja Sambilan di Rumah Dengan Modal Yang Murah

Nah,

Ini kali, aku nak share satu video menarik yang ringkas.

Walaupun ianya ringkas, tetapi padat dan sampai maksudnya.

Aku suka sebab ia menerangkan dengan cara paling kreatif.


Dalam hati aku berbisik "Alangkah bagusnya kalau aku pandai buat video macam ni"

Kalau nak pandai, kena belajar lah...



Ia menerangkan tentang 4 cara kerja sambilan di rumah yang popular tetapi masih ada yang tidak tahu.

Melalui 4 platform ini, aku tertarik dengan kaedah yang keempat.


Jom tengok, mana tahu ia bermanfaat untuk mereka-mereka yang memerlukan.





Kalau tak dapat tengok, klik link youtube disini >>>> Cara Kerja Sambilan di Rumah Tanpa Modal Yang Banyak.
* p/s: Aku jahil sangat dalam nak buat video-video macam ni, kalau ada yang kata senang, boleh la ajar aku.

Sir Ken Robinson, Ph.D., Out of Our Minds: Learning to be Creative

Nota CREATIVITY IN MANAGEMENT FOR EFFECTIVE SCHOOLS.




Sir Ken Robinson dari Universiti of Dayton menerangkan tentang "Out of Minds: Learning to be Creative".




Why is Creativity Important in Education? Sir Ken Robinson Video Series ...

Kepentingan kreativiti dalam pendidikan.


Video ringkas dibawah oleh Pakar Kreativi, Sir Ken Robinson menerangkan kenapa kreativiti sangat penting dalam pendidikan.



Ian Menter | The Importance of Educational Research in Teacher Education

Nota Research Methods.


Ian Menter menerangkan tentang:




The Importance of Educational Research in Teacher Education






What is educational research?

Kata-Kata Hikmah Prof. Dr. Muhaya Tentang Tertipu Dengan Syaitan