Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei 31, 2015

Kata Kata Hikmah Dari Empat KHALIFAH RASYIDIN

Nah.


Kata kata hikmah dari Empat Khalifah Rasyidin.


Baca.


Faham.


Hadam.


Amal.

Da... kongsikan.


Bukankah ilmu itu kurniaan untuk diamalkan dan dikongsikan bersama-sama.  Kita wujud untuk saling kenal mengenali... bantu membantu... 




Sayyidina Abu Bakar Ash-Shiddiq radliyallahu ‘anh mengatakan :


“Tiada seorang hamba yang dianugerahi 10 hal, melainkan ia akan selamat dari berbagai bencana dan penyakit, dia sederajat dengan Muqarrabin serta akan mendapatkan derajat Muttaqin, yaitu :


1. Jujur yang terus-menerus disertai hati yang qana’ah,

2. Kesabaran yang sempurna disertai dengan rasa syukur yang terus-menerus,

3. Kefaqiran yang abadi yang diikuti dengan sifat zuhud,

4. Berfikir yang terus-menerus disertai dengan perut yang lapar,

5. Keprihatinan yang abadi disertai dengan rasa takut yang terus-menerus,

6. Kerja keras yang terus-menerus disertai dengan sikap rendah diri,

7. Keramahan yang terus-menerus disertai dengan kasih sayang,

8. Cinta yang terus-menerus disertai dengan rasa malu,

9. Ilmu ya…

Hidup Perlu Bebas Merdeka

Ya.

Hidup ini perlu bebas merdeka dari segala-galanya.

Jangan terpenjara.
Jangan terjajah dengan benda yang akan musnah.

Pelik tengok mereka yang larik berkejaran.  Apa yang mereka cari?  Tak setuju dengan kata "hidup perlu diteruskan".

Sebab "hidup" itu sendiri tersedia hidup.  Adakah "hidup" itu akan berhenti jika kita tidak berusaha untuk hidup?

Persoalan...

Diri kita hidup disebabkan kita atau hidup lah yang menghidupkan kita?


Yang mana satu?

Hidup dulu atau kita dulu?


Seumpama telur dan ayam.  Yang mana dulu?


Apa ertinya hidup?

Mungkin Video ini dapat membatu beri jawapan kepada persoalan-persoalan diminda.

Jalani saja "hidup" dan bebaskan diri dari segala-galanya melainkan Allah s.w.t.  Yang hidup itu Dia.  Jalani fungsi kewujudan kamu.

Begitu indahnya dunia ini, jika sesiapa dapat mengetahui hakikat sebenar sebuah kehidupan.



Rahsia di Balik Alam Material (Benda)

Stress dan Burnout | Pekerja atau Syarikat?

Stress dan Burnout


Apa ni bro?


hehe...


Minggu lepas betul-betul STRESS & BURNOUT.  Kemana saja sentiasa tak lepas dengan Stress, tak lepas dengan Burnout.




Setiap hari memikirkan pasal benda alah STRESS & BURNOUT ni.  Sampai termimpi-mimpi.  Mandi tak basah, tidur tak lelap, makan tak kenyang-kenyang...  hanya memikirkan STRESS & BURNOUT.


Orang cakap STRESS ni, tindak balas fizikal atau biological tubuh badan kita terhadap persekitaran.


Orang puteh cakap,

 "The physiological or biological stress in an orgasm's response to a stressor such as an environmental conditon.


BURNOUT pulak, adalah berkaitan dengan emosi dalaman.  



Ia berbeza tapi tak sama.

Eh...


Macam pelik jer bunyinya....










Baca sendiri jadual diatas ye... kalau tak faham, faham-fahamkan jer lah... orang dah cerdik, gunakan Google Translate, atau kamus dwi bahasa korang....



Apa-apa pun....

Dua-dua benda ni bahaya dalam sebuah organisasi.  


Ia boleh menyebabkan pekerja syarikat berhenti tak pasal-pasal.  





Kena pulak dengan…

Blogspot Bukan Sekadar Diari, Malah Tempat Buat Duit Yang Santai

Blog.


Saya yakin ramai yang masih belum terdedah dengan ilmu tentang blog diluar sana.

Apa yang ada dan tahu adalah kurniaan Allah yang dipanggil Ilmu.  Ilmu yang masuk bukan untuk disimpan buat pekasam.  Tetapi Ilmu adalah untuk diamal dan kongsikan bersama.  Kerana diantara kita adalah unik dan punya kurniaan yang berbeza-beza untuk saling lengkap melengkapi dan bantu membantu. Bukankah ianya begitu?

Para otai-otai atau expert tak perlu baca kot.... Yelah korang dah pakar. Ribu-ribu masuk akaun.



So, bagi yang nak baca jugak nak buat macam mana lagi dah....

Hanya penyerahan yang nyata kepada yang Maha Esa sahaja....

Thanks. 



Teruskan...

Tak paksa.... baca...


Apa sebenarnya blog?Blog bahasa mudahnya adalah "Weblog".  


Biasanya blog masa mula-mula diperkenalkan dulu boleh dikatakan sebagai diari peribadi yang boleh dibaca oleh sesiapa sahaja.  Walaupun ada juga blog yang hanya tatatap peribadi sahaja atau orang-orang tertentu yang dibenarkan.

Senang cerita, blog ni koleksi artikel atau…

64 Perkara Wajib bagi Blogger Blogspot Yang Baru Nak Mula Tulis Blog Untuk Menjadi Blogger Hebat

"Bro.  Macam mana aku nak buat kerja sambilan dirumah dengan blog macam hang?"

Ada sorang sahabat bertanya tentang blog.  Kemudian, nak tahu macam mana nak tambah pendapatan dengan blog?

Beliau langsung tiada asas blog. 

Sebenarnya... saya bukanlah guru yang boleh mengajar tentang blog.  Kerana saya tidak punya ilmu pakar blog.

Blog saya pun guna blogspot.


Tapi bila ada sahabat yang bertanya.... saya jawab.

Sebelum baca........ingat.
...masing-masing punya jawapan... berbeza-beza mengikut pengalaman yang dilalui... kalau rujuk dengan blogger lain mungkin jawapannya tak sama.  sesungguhnya kita diciptakan berlainan atau unik untuk saling kena mengenali...untuk saling lengkap melengkapi....
Apa-apa pun...
Baca dulu... semoga ia memberi manfaat kepada blogger yang baru nak mula tulis blog. Ia pengalaman saya sendiri.

Blog post ini khusus untuk blogger baru aje....

Blogger otai yang dah cecah ribu riban income pun boleh baca.  Mana tahu boleh muhasabah blog.  huk...huk...huk....

Ada jugak …