Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei 3, 2015

1MDB dan Tabung Haji

1MDB......


TH.....

Dah ramai blogger yang cerita pasal isu 1MDAB dan Tabung Haji.


Dalam facebook timeline pun bersepak cerita ni.


Saja nak buat entry SEO dan tarik traffik.


Apa perlu jadi blogger begitu.


Kalau ya, apa pentingnya traffik tu?


Jawab sendiri-sendiri.



So, pasal 1MDAB dan Tabung Haji apa cerita ek?


Kalau ada yang pandai boleh tolong jelaskan ke?



~ Doakan nak pergi presentation assignment jap lagi....


Alhamdulillah Payment Komisyen Jobdirumah bulan April 2015 dah Masuk

Syukur...



Dah masuk...


Baru jer email admin pagi tadi, rupanya dah masuk awal-awal lagi.  Tak perasan pulak.


Thanks... Admin Jobdirumah.





Dalam kesempitan dengan pelbagai rintangan, MyVI lah, Mengundi, dan GST la bagai... masih ada ruang untuk bernafas...


Terima kasih Allah...


Engkau Maha mengetahui...



Beza Jobdirumah versi baru, payment untuk komisyen dibayar setiap awal bulan berikutnya.  Jika dulu pembayaran dibuat sebaik sahaja selesai job promosi.


So... payment bulan lepas baru dibayar bulan Mei ni.


Kesannya?


Banyak la sikit nampak jumlahnya... hehe.... Maknanya duit masuk sebulan sekali...



Alhamdulillah...


Kurang-kurang tak adalah masuk terus lesap.




Boleh la bayar apa yang patut, dan beli buku "Terima Kasih si Babi Hutan - Lepat".








Sebenarnya, buat duit online ini tidaklah susah.  Tetapi ia juga tidak mudah seperti yang di sangka.


Apa yang yang perlu?


Adalah strategi dan teknik yang betul.  Kalau boleh pilih mentor yang tidak sesat supaya boleh menunjukkan jalan yang lurus berdasarkan …

Terima Kasih si Babi Hutan Tuhan Kini Aku Datang

Alhamdulillah...


Akhirnya sempurna...







Saya menamatkan kitab tulisan Ismail Ariffin@ Lepat dalam tempoh tak sampai 17jam. (Sebab tertidur... bangun pagi sambung balik...huhuhu......)


Tajuk buku dia memang pelik "TERIMA KASIH SI BABI HUTAN" dan diterbitkan oleh penerbit yang juga pelik "DUBOOK PRESS".


Straight to the point, jujurnya bagi diri ini.... (ini pandangan saya........mungkin point of view orang lain berbeza kerana jiwa kita yang punya... sama-sama selami dan dalami......)


1. Ia sebuah "kisah benar" yang cuba dilontarkan dan diberi faham dalam bentuk paling sempoi melalui penulisan kreatif.
2. Permulaan kisah dalam bab pertama, penuh dengan kiasan dan bahasa sastera yang menceritakan penderitaan yang amat dasyat semasa berada di negara orang. Berdialog melalui doa yang membuatkan jiwa ini bergetar.
3. Banyak kiasan melalui pertemuan dengan haiwan-haiwan bagi memudahkan faham yang akhirnya berjumpa dengan si Babi Hutan.  Pertemuan tersebut telah menyebabka…

Berniaga Online | Mudah Atau Susah? Pecutan Bisnes

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera.  



Lewat ini, ramai yang berjinak-jinak untuk berniaga secara online.  



Namun, 



Sikit sangat jumlah peratusnya yang betul-betul berjaya.  Selebihnya lebih ramai yang gagal.  
Ini kerana, tanpa ilmu dan pengalaman mereka terus menceburi perniagaan online secara sambilan dengan melaburkan jumlah wang yang banyak kerana terpengaruh dengan janji-janji palsu terutama skim cepat kaya yang sering menipu.  


Mereka mencemarkan industri perniagaan online.


Ada juga yang sanggup menghabiskan beribu-ribu ringgit untuk membeli software, e-book, menghadiri seminar, webinar, dan lain-lain.  
Apa masalahnya? 



pelaburan yang mereka lakukan bukanlah puca kegagalan.



Tetapi tindakan selepas pelaburan itu yang mengheret mereka ke arah kegagalan.  Ramai yang terpengaruh dengan berniaga online semudah ABC.  Goyang kaki saja dirumah, mengadap laptop duit masuk.  Sedangkan mereka sendiri tak faham apa yang dimasudkan dengan ABC.  
ABC adalah "Action Bring Cash".  



Di…

Syair Perahu Oleh Hamzah Fansuri Sangat Tinggi Kiasannya

Nah,


Dah lama mencari, akhirnya terjumpa syair nukilan Hamzah Fansuri dari blog penyair.




Bahasanya amat dalam dan tinggi.  Teringat lagu M.Nasir - "Kias Fansuri"


"Kias Fansuri... Mawar Berduri... Kias Fansuri... Langit yang tinggi..."


Saya selalu terfikir akan matlamat arah tujuan hidup ini.  Sebab kenyataan adalah pasti iaitu hidup pasangannya mati.  Bila mula kehidupan pasti bertujuan mati.  


Habis apakah fungsinya diri yang bernama ini?


Rupanya saya belum mengenal diri ini.  Dalam erti kata kenal dengan sebenarnya kenal sehinggal tidak lagi mengenal.


Kalau hidup adalah bertujuan mati, kenapa tidak kita awal-awal lagi mati.  Mati sebelum mati.  Sebab setiap sesuatu perbuatan pasti kita nak mencapai tujuan atau matlamat.  So... perbuatan hidup itu matlamatnya mati.


Jom kita mati.


Maaf, sangat bukan mengajak bunuh diri. Kerna mati dan hidup itu adalah ketentuan.  Kalau perlu mati pun, itu memang telah ditetapkan sejak azali.




Tetapi membuang adanya diri... sama dengan istilah…

Pecutan Bisnes adalah PLATFORM mudah untuk anda kerja sambilan dirumah

Yup.

Memang lama blog ini sepi.

Sepi dari cerita-cerita kerja sambilan dirumah.  Tiada langsung kemaskini berita terkini, apa lagi nak promosi kerja-kerja sambilan joddirumah.

Sikit perhubungan pun tak dak.

Namun, Alhamdulillah....   Rezeki Allah yang dijanjikan tetap ada.

Patutlah dulu orang cakap, buat blog boleh dapat pendapatan pasif.

Walaupun tanpa sebarang promosi dan artikel, blog ini tetap berjalan menyumbang sedikit untuk tuannya.  Hurm... syukur dapat bayar bil internet dan telefon keluarga.





Sudah... cukup-cukup... sudah...
Dah...

Jom kembali kepada matlamat asal.

Kemunculan kali ini saya nak story tentang PECUTAN BISNES.

Apa itu ‪#‎pecutanbisnes‬?
Platform online untuk usahawan menggunakan kaedah pecut, mudah & murah bagi mengelakkan kos yang tinggi, dengan mengutamakan keuntungan ke atas segala tindakan dalam bisnes.
Anda akan dibimbing ke arah mencetuskan idea-idea bisnes, juga panduan tindakan dalam mencapai impian, termasuk pemantauan dalam beramal dan fokus untuk penghasil…