Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari 22, 2015

Kenapa Susah Nak Dapat Kerja Walaupun dan Hantar 37 Salinan Resume?

Takut baca berita di Utusan hari ni.


10,000 kekosongan jawatan.  Yang mohon sejuta.  Baca berita penuh Sejuta Calon Mohon Sertai PDRM.


Bayangkan....


Tapi, yakin dan percayalah bahawa rezekikita telah ditetapkan.  Teruskan ikhtiar dan mantapkan usaha.   


Tawakal wajib.



Dulu saya pernah mengeluh.


"Kenapa susah betul nak dapat kerja? walaupun dah hantar 37 salinan resume kepada syarikat-syarikat besar."


Malah, bukannya nak dapat kerja.... nak dipanggil temuduga pun tiada...



Padahal 'skill' temuduga dah TIP TOP dah...  Susah betul nak dipanggil temuduga.

Bayangkan, saya dah hantar resume kepada 37 buah syarikat. Satu pun tak sangkut


Sedangkan masa di universiti dah prepare cara-cara temuduga dalam modul akhir "finishing school".


So.... Saya mula sedar, skill temuduga langsung tidak berguna kalau tidak dipanggil temuduga.  Rupanya kuncinya adalah resume dan cover letter.


Kalau kedua-dua benda tu mantap, jangan haraplah syarikat nak menjemput datang interview...



Entry ini in…