Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September 14, 2014

Kata Kata Hikmah Jemput Rezeki Keperluan dan Kehendak

Nampak macam mudah kan?


Ada kaedah ke nak seimbangkan pendapatan dengan keperluan dan kehendak yang sentiasa meningkat?



Bagaimana Kaedah Untuk Meninggalkan Perkara-perkara Negatif

Dulu saya rasa sangat susah nak tinggalkan perkara-perkara negatif dalam hidup.


Contoh, 

Main xbox berjam-jamTengok Movie yang tak berfaedahTidur selepas subuhMain facebook tak menentu masa Dan.......


Banyak lagi perkara-perkara negatif.  Saya rasakan ia mencuri banyak masa sehingga banyak kerja-kerja penting ditangguhkan.


Betullah firman Allah dalam Al-Quran dalam suran Al-Ans, lebih kurang begini "Demi masa Sesungguhnya manusia sentiasa didalam kerugian"


Kesannya, kerja last minit yang cincai dan tak bersungguh.


So, semua perkara negatif perlu ditinggalkan. Supaya tidak lagi sentiasa dalam keadaan rugi.  Boleh ke nak tinggalkan rutin yang dah sebati dengan diri?


Caranya - Sibukkan diri dengan perkara positif.  Automatik perkara negatif akan menjauhi kita.


InsyaAllah... cubalah....


Semoga kita semua sentiasa didalam keadaan yang beruntung. Belajar juga sistem menjemput rezeki yang menguntungkan.



Bermulanya Sebuah Revolusi Kehidupan

Alhamdulillah,


Lama tak kongsi kisah kehidupan disini.  Biarlah dicatatkan sedikit - buat bacaan anak cucu cicit nanti bila jasad ini tiada lagi kelihatan.  Laluan perjalanan setiap kita berbeza-beza.  Ia lumrah yang telah tercatat sejak azali.


Tak apa.  

Tidak perlu baca jika tidak berkaitan.  Kalau bermanfaat untuk difikirkan - ambil lah. 


Salah? - mohon untuk teguran.



Saya harungi lagi sebuah fasa kehidupan.  Pelajar peringkat Master bukan mudah seperti yang diucapkan.  Walau pelbagai gambaran boleh ditafsirkan, namun belajar setelah berkeluarga memerlukan gabungan kekuatan mental, fizikal, emosi dan spiritual yang bukan milik kita.


Berserah lah.


Sebagai rekod - saya telah mendaftar diri menjadi pelajar pada 27 Ogos 2014 lepas.  Secara rasminya berlaku perubahan dalam perjalanan hidup.  Ia revolusi fasa kehidupan yang telah ditetapkan.


Harunginya - memerlukan pelbagai pengorbanan yang diluar jangkaan.  Berbeza saat menuntut sepenuh masa 7 tahun lalu.  Ia kehidupan yang bebas tiada tanggung…

Psikologi Pendidikan Unit #1

Definisi Istilah,

Psikologi - asal dari perkataan Greek - iaitu "psyche" bermaksud roh dan "logos" bermaksud mengkaji sesuatu perkara. 
psikologi - kajian tentang tingkah laku proses mental dan interaksi organisma dengan persekitaran.
Definisi lain bagi psikologi 
Menurut Gage dan Barliner (1989) - "Psikologi ialah kajian tentang pemikiran dan tingkah laku individu dan kumpulan individu yang berkaitan dengan bagaimana kita mengajar dan belajar di sekolah"


Menurut Bank & Thompson (1995) - "Pendidikan adalah profesyen yang mengkaji dan membina metodologi atau pendekatan pengajaran di sekolah."
Di sekolah - psikologi ialah ilmu yang mengkaji tingkah laku manusia. Ia adalah kajian tentang perlakuan atau tingkah laku manusia dalam proses pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah.  Termasuk perkembangan manusia, ingatan, motivasi, pengurusan bilik darjah dan pengujian serta penilaian pembelajaran.

Menurut Borich dan Tombari (1997) - "Psikologi …

Maksud Jutawan Sebenar | Kata Kata Hikmah Jemput Rezeki #10

Pernah terfikir nak jadi jutawan?


Sebenar-benarnya sangat mudah untuk rasa diri jutawan.  Kita sering terbelenggu dengan istilah-istilah yang mebuatkan kita mengejar sesuatu yang tidak pasti.


Mengejar sesuatu yang tiada.



Contohnya setiap hari bangun pagi nak cari harta. Nak jadi jutawan kononnya.  Nak ada harta infiniti - tetapi kesannya dapat banyak duit, tetapi tiada ketenangan jiwa, tiada kesihatan tubuh badan, tiada keluarga yang bahagia dan banyak lagi pengorbanan.


Ia bukan jutawan sebenar.

Ia sekadar jutawan dalam bayang-bayang cermin yang tidak nyata, tidak boleh disentuh pun.


Lihat,

Kalau banyak duit cash, dalam bank, emas dan lain-lain berkaitan bukan bermakna korang dah jutawan.


Hakikat sebenar jutawan adalah sentiasa berasa cukup tak pernah rasa berkurangan.


Kenali sebenar-benar kenal apa ertinya jutawan?


Anda akan tiada runsing dijiwa dan rasa jutawan sebenar-benarnya jutawan. InsyaAllah.


Tak mau susah-susah fikir? - rujuk Sistem Menjemput Rezeki yang memperjelaskan "Kenapa Oran…