Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April 6, 2014

Kata Kata Hikmah Berani Berubah

Berani Berubah.  Zone selesa memang sedap untuk dinikmati. Tetapi ia hanya sementara di dunia ini.

Bila Tapak Kaki Kau Gatal

Dah dua hari saya menderit - tapak kaki kanan. Gatal yang sungguh-sungguh.
"... tapak kaki aku ni gatal yang amat"
"kenapa yer?"
Dalam kegelian, sangat geli - sukar untuk saya gambarkan saya tetap menggaru tapak kaki kanan sebagai syarat untuk kepuasan, sambil bertanya kepada rakan sebelah. 
Namun, kegatalan masih belum menghilang."kau nak pergi jalan jauh ni..." slumber sahabat sebelah memberi jawapan.
"biar betul kau..?" saya memang tak puas hati kalau orang bagi jawapan yang tiada fakta.
Walaupun, hakikatnya hukum alam yang Allah ciptakan - kebarangkalian tetap ada bila sesuatu berlaku akan menyebabkan tindak balas anggota badan.
Terfikir dari sudut sains - saya ada tersalah makan ker? toksin terlalu banyak dalam badan ker? atau alahan resdunf menyebabkan gatal kaki?
Tidak pun tersalah pijak apa-apa yang tak sepatutnya.
Hurm... petua orang dulu-dulu,Yang saya tahu, gatal tangan kiri nak penampor orang, gatal tangan kanan nak terima duit/rezeki. Entah…

Berkorban Untuk Suami? Redha Manusia vs. Redha Allah

Bismillah.


Letih la...
Penat la...

"Aku rasa dah buat habis baik dah.... lastly macam ni jer boss cakap.."
"Macam-macam aku korban... memasak, basuh baju kenapa suami aku tak pandang pun aku, tak hargai pun...... aku dah penat la macam ni...nak layan suami.."


Penyataan diatas adalah ayat-ayat berbisa yang kita biasa dengar/ biasa lihat.  


Masalah - majoriti yang mengadu kelihatan manusia yang beragama islam.



Banyak lagi status-status pelik yang terpapar diadukan dalam facebook. Kalau Facebook boleh selesaikan masalah korang - ok lah....



Jom berfikir.


1.  Cuba tanya balik, adakah buat kerja penat-penat semata-mata untuk boss? Untuk dapatkan perhatian boss?



2.  Berkorban untuk suami adakah hanya untuk dapatkan perhatian suami? Siapa pemilik hati suami? adakah anda mampu hidup, bernafas dll disebabkan penghargaan dan perhatian suami?



Fikir-fikirkan...










[[ Redha Manusia vs. Redha Allah ]]


Kita akan penat apabila mencari redha manusia. Mengikut,


"Apa orang kata?"


Contoh: Wali…