Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari 19, 2014

Tahap Motivasi Peringkat Tertinggi Seorang Blogger

Ada sahabat bertanya,


"Bagaimana nak memotivasikan diri?"


Ia soalan yang sangat umum.  Risau juga nak menjawab, tambahan bila ada yang meminta nasihat, takut.  Takut cakap tidak serupa bikin.


Saya pun beri jawaban ringkas,


"Banyakkan membaca dan menuntut ilmu".


Juga jawapan umum, sesuai dengan soalannya.


Sebab itu yang saya amalkan.  Nak hurai satu persatu?  Rasa sangat panjang dan takut apa yang diceritakan, diri sendiri pun tak buat.


Dia tanya lagi. Mungkin tak puas hati kot.


"Macam mana nak jadi sentiasa bersemangat? Dengan apa yang kita buat"



Saya kata,


"Tengok kubur? Tengok Batu Nisan? Ingatlah mati... Nanti jasad kita akan masuk dalam tu..."


"Bagaimana tu?" Sahabat tadi pening.


"Saya motivasikan diri dengan Ingat MATI"


"Semua kita akan mati.  Pasti. Janji Allah, yang semua orang pasti"



Mati adalah salah satu cara atau kaedah terbaik yang mendekatakan diri kita kepada pencipta.  Bila dekat dengan Allah, kita…

Lenovo A390 Smartphone Murah Tetapi Berkualiti

Nah.

Mana nak cari?

Dulu saya sering bertanya, "adakah orang cipta gadget murah tapi power?"

Sekarang dah ada. - Lenovo A390.



Harga model ini hanya RM399.00. Rasa sangat berbaloi untuk dilaburkan dengan sebuah smartphone Lenovo jika dibandingkan dengan performance.


1.  Binaan A390 ini menggunakan plastik solid sama seperti smartphone terkenal yang lain.  Bahagian belakang dilapisi dengan bahan matte yang menyebabkan ia selesa digenggam.  
2.  Mempunyai skrin bersaiz 4 inch.
3.  Sangat ringan dengan berat 131gm.
4.  Resolusi 480 x 800 pixels.
5.  CPU - processor Dual Core 1Ghz.  Tidak mudah "hang" walaupun dalam keadaan multitasking. 
6.  Android versi Ice Cream Sandwitch.
7.  RAM - 512MB dengan internal memori 4G.  Mempunyai slot microSD yang boleh ditambah sehingga 32GB.
8.  Baterinya menggunakan Li-Ion dengan kapasiti 1500mAh.  Sudah cukup untuk menampung penggunaan sehari.
9.  Kamera 5MP dengan fungsi geotagging dan video recorder.  Walaubagaimanapun ia tiada kamera hadapan,…

Spesifikasi Lenovo Vibe X

Entry sebelum ini saya ceritakan mengapa Lenovo Vibe X lebih bagus jika dibandingkan dengan Lenovo K9000?
Private Message masuk dari seorang rakan Facebook,

"Kenapa bandingkan Vibe X dengan K9000?"
"Kenapa tak bandingkan dengan model lain? Atau jenama lain?"


Jawapan:  
"Lenovo sekarang sedang mengatasi jenama-jenama terkenal yang lain (android) dengan tema Low Price High Performance.  Dan, Mereka membuktikan bahawa mereka adalah smartphone terbaik masa kini setelah mengeluarkan beberapa variasi model untuk pilihan pengguna dengan harga yang sangat berpatutan.  Mereka juga menyelesaikan masalah pengguna jenama terkenal yang sering mengadu smartphone mereka kerap hang setelah install beberapa aplikasi android."

"So, bagi saya Smartphone Lenovo berada dalam kelas mereka sendiri tanpa perlu dibandingkan dengan jenama lain yang lebih mahal.  Pengguna hanya pening untuk memilih model Lenovo yang mana untuk dibeli bukannya jenama yang mana?"

"Dua model y…

10 Faktor Lenovo Vibe X bagus dari Lenovo K900

Nak cerita sikit pasal gadget hari ni.
Ada dua model terhangat dari Lenovo dipasaran.  


Lenovo Vibe X dan Lenovo K900.


Kedua-duanya baru sangat dilancarkan.  Hargan bagi kedua-dua model ini juga paling mahal berbanding kesemua model yang lain.

Persoalan, yang mana lebih bagus?

Anda konfius, nak pilih model yang mana?  Kedua-duanya sama bagus walaupun harga K900 lebih mahal sedikit berbanding Vibe X.  Kadang-kala lebih mahal belum tentu bagus.

Mungkin, kos pengeluarannya tinggi.  Seperti tab yang hanya mahal kerana saiz screen yang besar.

Setelah beberapa kajian dibuat, Vibe X lebih menambat hati saya.



Ada 10 perkara Vibe X mengalahkan K900. 

1. Prosesor Vibe X lebih laju dari K900 dengan 4 x 1.5 GHz.
2. Dari sudut skrin, Vibe X lebih halus dengan 441 ppi berbanding K900 yang hanya 401 ppi.
3. Kamera depan atau secondary camera, Vibe X mempunyai 5mp melebihi K900 yang hanya 2mp.
4. Kamera Vibe X menawarkan fungsi "serial shot mode".  Dimana ada boleh mengambil gambar dalam kuantiti yan…

4 Sebab Lenovo Smartphone Terbaik Masa Kini

Lama berfikir nak post blog pasal perkara ni.


"Lenovo lebih baik dari Samsung"


Itulah kenyataannya.  Ia pendapat peribadi berdasarkan pengalaman menggunakan kedua-dua jenama.


1.  Pertama, harga.  Smartphone Lenovo menawarkan pelbagai model dari harga sangat rendah bagi sebuah device android.  Model paling maju pun masih lagi dikategorikan berpatutan jikan dibandingkam dengan performance jenama lain.


2.  Kedua, screen. Saiz screen model-modelnya sangat bersesuaian dengan penggunaan untuk mobile data. Boleh surf internet, facebook dll. Tidak terlalu besar, tidak terlalu kecil.


3.  Ketiga, Bateri.  Dengan fungsi penjimatan bateri sediaada dan kapasiti bateri yang besar semua modelnya mampu bertahan dengan penggunaan 3G yang maksimum.


4. Keempat, performance.  Jarang dengar lenovo stuck atau "hang" jika dibandingkan dengan jenama terkenal yang lain.  Walaupun menggunakan pelbagai aplikasi serentak.


Kesimpulannya, ia adalah produk yang mempunyai performance yang tinggi…

Smartphone LENOVO - Top 4 Jangka Hayat Bateri Terbaik

Nokia. Sony. Samsung. HTC. China.


Semua brand diatas tersenarai dalam sejarah kehidupan yang pernah saya guna.


Dalam banyak-banyak brand smartphone, LENOVO paling berpuas hati.  Orang tua-tua cakap alah membeli menang memakai.




LENOVO - Low Price, High Performance

Memang berbaloi buat keputusan beli LENOVO dulu.  Senang cakap, harga rendah, performance tinggi.  Rasa tak rugi keluarkan RM5++ untuk dapatkan smartphone LENOVO A850.  Jika anda ke laman web LAZADA, jenama ini yang paling panas dipromosikan.


Awalnya saya agak sangsi dengan keupayaannya, kerana mereka menawarkan harga yang tidak masuk akal.  Namun, setelah menggunakan lebih 6 bulan ia betul-betul mebuatkan terikat dengan jenama ini.


LENOVO menawarkan pelbagai model dari harga RM2++ hingga model terkini dengan harga RM1+++.  Jika dilihat pada spec dan harga sangat berpatutan berbanding jenama lain yang sekadar indah khabar dari performance.


Rujuk jadual dibawah:


Long Lasting Battery 
Dalam tempoh 6 bulan saya guna,
Benda yang betul-betu…

Senarai Harga Terkini Smartphone Lenovo MURAH

Dalam banyak-banyak model Smartphone LENOVO, saya paling suka model P780.  

Tarikah model ini adalah faktor baterinya menggunakan kuasa 4000mAh.  Ia boleh bertahan sehingga 3 hari penggunaan.
Daftar SEGERA Peluang Kerja Sambilan Di Rumah


Boleh semak spec yang lain dalam gambar rajah dibawah.

Spesifikasi model ini adalah seperti berikut:

Saya cadangkan sekiranya ada berminat dengan model ini, boleh dapat dari kedai Lenovo MURAH. Sangat berbaloi-baloi.