Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember 22, 2013

MESTI TONTON. Kisah Motivasi Penuh dengan Hikmah

MasyaAllah!

Ia kisah dari Youtube yang penuh dengan hikmah dan pengajaran.  

Sebelum itu,Dalam Islam, saya teringat cerita Nabi Nuh a.s.  Dimana Nabi Nuh a.s. mendapat wahyu untuk membina sebuah kapal yang besar sementara orang di sekeliling Baginda mengejak apa yang dilakukan.
Baginda tetap meneruskan kerja dan tanggungjawab sehingga kapal siap. Sehingga tiba saatnya, sampai janji Allah s.w.t. Hujuan turun dengan lebatnya sehingga berlaku banjir besar dan menenggelamkan semua yang mengejek.

Apa yang saya dapat untuk saya faham adalah, jangat buat sesuatu untuk manusia.  Buatlah semata-mata kerana Allah.

Balik kepada kisah motivasi dari youtube:

Walaupun kisah youtube ini tidak sehebat Nabi Nuh, tetapi ia memberi motivasi yang hampir serupa untuk diambil pengajarannya.  Mungkin juga pencerita mengambil konsep yang sama dengan cerita Nabi Nuh a.s.

Ia kisah dari seberang - Indonesia, namun sangat mudah untuk faham. Bagaimana perbandingan antara dua individu yang boleh dilihat ada dalam kehidup…

AMARAN RASUAH! Jangan Memberi Hadiah Kepada Penjawat Awam

AMARAN KEPADA PARA PEMBEKAL: JANGAN MEMBERI HADIAH KEPADA PENJAWAT AWAM, ATAU AKAN DIDAKWA ATAS KESALAHAN RASUAH!September 7, 2010 at 8:51am Rujukan: https://www.sprm.gov.my/


Apakah yang dimaksudkan hadiah?
Bagi maksud Pekeliling Perkhidmatan Bil 3 Tahun 1998 ( PP 3/1998 ), hadiah termasuklah wang, tambang percuma, saham, tiket loteri, kemudahan perjalanan, hiburan, perkhidmatan, keahlian kelab, apa-apa bentuk komisen, hamper, barang kemas, perhiasan, apa-apa benda yang bernilai yang diberi kepada diterima pegawai itu. ( Rujuk Para 4 - PP 3/1998 )

Adakah pemberian hamper yang kecil nilainya di anggap rasuah ?
Peneriman atau pemberian hadiah tidak kira kecil atau besar nilainya adalah menjadi satu kesalahan rasuah sekiranya pekerja yang mempunyai majikan menerima atau memberi hadiah bagi sesuatu perkhidmatan atau tugasan rasmi daripada pembekal. ( Rujuk Para 12 PP 3/1998 )

Nota: Keadaan ini juga merangkumi penjawat awam, swasta dan orang awam.

Bolehkan penjawat awam menerima hadiah dala…