Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September 22, 2013

10 Sebab Saya Tidak Jailbreak iPhone 4S

Ok. Sebut pasal iPhone, Ramai pengguna tegar iPhone sedang berseronok dengan kemaskini OS baru dari Apple - iOS 7.

Pelbagai komen muncul terhadap iOS 7 ini.  Ada negatif dan positif.

Saya memiliki sebuah iPhone 4S.  Namun, belum berniat nak tukar ke iPhone 5 lagi.  Budget masih belum mengizinkan.


Yang pasti perkara yang lebih menggembirakan, OS lama dah boleh jailbreak.

Jailbreak tu apa?

Jailbreak bermaksud “memecah” batasan sistem operasi iOS yang terdapat pada iPhone, iPad dan iPod.


Best kalau dapat jailbreak iphone ni.

Banyak aplikasi berguna dalam App Store yang boleh di muat turun secara percuma.  Tema iPhone juga boleh di tukar kepada paparan yang lebih menarik melalui aplikasi winterboard dari cydia.  Orang cakap, ringtone pun boleh ubah ikut citarasa lagu yang kita mahu secara percuma melalui iTune.

Siapa tak mahu benda percuma kan? 

Saya belum pernah mencuba untuk jailbreak iPhone 4S saya.

Walaupun banyak keseronokan, setelah menilai keburukan jailbreak, terpaksa saya lupakan hasrat…

Kalau Aku Kaya...

Sebagai manusia biasa - anda pasti pernah menanam impian untuk menjadi kaya.  Tidak kira tahap mana harta kekayaan yang anda miliki.  

Ia kerana bila anda sentiasa pandang ke atas, "tak akan pernah habis segala hasrat di dunia" - Lirik lagu Dua Sejoli (Dewa 19).


Perdana Menteri Malaysia yang pertama pernah menyebut; "Orang yang kaya bukanlah dilihat kepada jumlah perbelanjaannya tetapi ia bergantung kepada jumlah yang dimilikinya" Tunku Abdul Rahman


Bekas Perdana Menteri Malaysia yang ke-5 juga mengeluarkan kenyataan yang hampir sama; "Jumlah pendapatan yang masuk setiap bulan bukan penentu tahap kekayaan seseorang, tetapi jumlah simpanannya yang menentu tahap kekayaannya" Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi.


Mungkin dua kenyataan diatas dapat memberi gambaran ringkas tentang erti kekayaan.


Namun, jika kita lihat dengan teliti lirik lagu "Kalau Aku Kaya" nyanyian Altimet feat Awi Rafael ia seolah-olah impian yang melampau dan negatif.  




Lirik Lagu Kalau …