Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei 12, 2013

Semakan Keputusan Permohonan KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK PREMIER BAGI PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2013/2014

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera 

Ramai sangat yang bertanya bila boleh semak keputusan ke Universiti?
Nah!
Saat yang ditunggu-tunggu dah tiba. 

Bagi Lepasan SPM 2012 anda dah boleh buat Semakan Keputusan Permohonan KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK PREMIER BAGI PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2013/2014 di laman UPU >> http://upu.mohe.gov.my/

Tahniah kepada calon yang berjaya.  Kejayaan - bermaksud berjaya bersaing dengan manusia-manusia pandai yang lain.  Anda dipilih berdasarkan merit.

Kepada calon yang tidak berjaya, sila buat rayuan secara online pada 24 Mei 2013 di Laman web yang sama.  Tidak berjaya bukan bermaksud anda tidak pandai.  Tetapi persaingan terlampau hebat.
Selamat menuju puncak.
Baca Juga dibawah : 9 Formula Pantas Seru RezekiBisnes Mainan Versi 2.0- Buat Duit Dengan eBay

6 Tanda Rumah Anda Berhantu

Illustration of the Devil in the Codex Gigas, folio 270 recto (Photo credit: Wikipedia)Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera 
Bagaimana mengenalpasti rumah anda berhantu atau tidak?
Saya bukanlah pakar dalam bidang ini, namun mungkin maklumat yang diambil dari blog TPK ini dapat membantu anda yang kerunsingan sama ada rumah anda ada gangguan atau tidak.
Sekiranya ada mempunyai masalah-masalah yang berkaitan, berjumpa lah dengan yang pakar dan ahlinya.
Kita tidak boleh menafikan lagi bahawa terdapat makhluk selain kita yang tinggal di alam ini.
6 Tanda-tanda Rumah Berhantu Yang Perlu Anda Ketahui
Hantu, pasti anda sering mendengar kata yang satu ini. Hantu merupakan makhluk halus yang tidak boleh dilihat secara mata kasar oleh sembarangan orang. 
Pada umumnya, hantu sangat suka berada di tempat-tempat sepi, kotor, lembap, atau rumah kosong dan tidak terurus. Namun apa jadinya jika hantu tersebut singgah dan tinggal di rumah anda? Di bawah ini ada beberapa tanda bahawa rumah anda ad…

Pengumuman Barisan Kabinet Kerajaan Malaysia 2013

Malaysian Prime Minister, Najib Tun Razak (Photo credit: Wikipedia)Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera 

Petang tadi saya sempat menonton pengumuman barisan Kabinet Malaysia 2013 oleh Perdana Menteri Malaysia selepas kemenangan Barisan Nasional dalam PRU 13 baru-baru ini.

Terdapat beberapa perubahan dan percaturan baru.  Antara yang terpenting bagi saya adalah berkenaan Kementerian Pengajian Tinggi. 

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI telah digabungkan dengan KEMENTERIAN PELAJARAN dibawah pimpinan  - YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN YASSIN (UMNO).  Semuanya menjadikan 24 Kementerian.

Maklumat ini sangat penting bagi rakyat Malaysia terutama penjawat awam.

Baca Senarai Penuh Barisan Kabinet Malaysia 2013 BARISAN KABINET KERAJAAN MALAYSIA 2013

PERDANA MENTERI: YAB DATO’ SRI HAJI MOHD. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK (UMNO)

TIMBALAN PERDANA MENTERI:YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN YASSIN (UMNO)
1 - JABATAN PERDANA MENTERI: MENTERI:
(1) YB DATO’ SERI JAMIL KHIR BIN BAHAROM (UMNO)
(2)…

Perbandingan Antara Samsung Galaxy S4 VS iPhone 5

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera

Samsung Galaxy S4 - 3 (Photo credit: Janitors)
Saya kongsikan 2 video Perbandingan gadget terhangat kini iaitu Samsung Galaxy S4 dan iPhone 5.

Semoga ia membantu pengguna yang masih lagi keliru dalam melilih gadget impian anda.


Setakat ini, saya masih memilih iPhone 5 walaupun ramai yang beranggapan Samsung Galaxy S4 lebih baik dari banyak sudut.
Video Perbandingan Samsung Galaxy S4 VS iPhone 5

Anda pilih yang mana?


Baca Juga dibawah :

9 Formula Pantas Seru Rezeki

Bisnes Mainan Versi 2.0- Buat Duit Dengan eBay
Related articlesiPhone 5 LCD faces off with Samsung Galaxy S4 OLED, declared a tie by display expertComparison between Samsung Galaxy S4 and iPhone 5 - San Jose Mercury NewsSquareTrade Finds Samsung Galaxy S4 is More Breakable Than iPhone 5 [Infographic]iPhone 5 vs Galaxy S4 Camera Shootout: You Be the JudgeFive Apple iPhone 5 advantages over the Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4 Vs iPhone 5, Displays Compared

Cerita Dan Video Cara Saiful Nang Mendidik Anak

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera
Tergerak di hati ini untuk kongsikan cerita dari fanpage photographer popular tempatan - Saiful Nang. (Klik SINI untuk ke Fanpage beliau)
Beliau ada menceritakan kaedah mendidik anak yang unik - dimana ramai yang tidak lakukan sekarang - Roll Call.  Seingat saya, dulu-dulu Abah selalu buat begini.  
Mungkin nampak macam biasa-biasa, tetapi kesannya amat luar biasa.
Saya sekadar copy & paste apa yang tulis oleh Saiful Nang dalam fanpage beliau dan siap dengan video bukti lagi.
Nah! selamat beramal - pesanan untuk diri sendiri.


ROLL CALL HARIAN ANAK SAYA (Seperti dalam foto yang isteri saya ambil ini)
Zaman nabi dahulu ia dipanggil TAKRIR (ikrar dan azamkan apa nak buat seharian) & TAKLIM (maklum & lapor apa yg telah dibuat) cuma di sini saya gunakan istilah inggeris...ROLL CALL. Orked (4 tahun), Seri (2 tahun) & Lela (9 bulan) bukanlah muda lagi untuk pembelajaran bermula. Pendidikan bermula dari buaian dan bukan tunggu dah darj…

Misteri Bilik Hotel

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera 

Saya tergerak dihati untuk kongsikan satu entry yang dipaparkan di blog seorang sahabat TPK berkenaan 5 Rahsia Di Bilik Hotel Yang Kita Tidak Tahu.
Sengaja saya mengubah tajuk asal supaya maklumat ini lebih cepat sampai kepada pembaca.
Biarlah entry ini sekadar copy and paste.  Tetapi maklumat yang dipaparkan sangat berguna bagi anda yang sering travel dan menginap di hotel.
Mungkin apa yang diceritakan tidak mempunyai bukti dan fakta, namun ia membuatkan kita lebih berhati-hati dalam urusan kebersihan dan keselamatan sebagai pelanggan atau pengguna.
Kepada pengusaha hotel, jadikan cerita ini sebagai langkah berjaga-jaga  dalam menawarkan perkhidmatan yang terbaik.


Misteri Bilik Hotel - 5 Rahsia Di Bilik Hotel Yang Kita Tidak TahuSetiap orang mempunyai pengalaman tersendiri apabila menginap di sesebuah hotel. Ada yang pernah menginap di hotel3 bintang, malah 5 bintang pun ada bergantung kepada kemampuan seseorang itu. Di sini Melayukini.net ing…

Perbandingan Antara Samsung Galaxy S3 dan Samsung Galaxy S4

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera
Samsung Galaxy S4 - 1 (Photo credit: Janitors)
Sekali lagi Samsung mengungguli pemasaran gadget Dunia dengan mengeluarkan Gadget terbaik buat masa sekarang iaitu Samsung Galaxy S4
Jika, Samsung Galaxy S3 dikatakan gadget paling popular tahun 2012, bagi saya tahun 2013 Samsung bakal mengekalkan lagi kedudukan mereka dengan kemunculan Samsung Galaxy S4.
Sekiranya ramai pengguna yang merungut iPhone 5 dan iPhone 4 tidak banyak perbezaan, bagi Samsung tidak.
Walaupun Samsung masih lagi mengekalkan identiti dan sekali imbas ia hampir sama antara Galaxy S4 dan S3 namun banyak perbezaan ketara diantara kedua-duanya.
Lihat video dari Super SafTV - perbandingan antara Samsung Galaxy S3 dan Sasmung Galaxy S4 dibawah:
1.  Dari sudut saiz kedua-dua gadget ini hanya berbeza 0.19 inci sahaja iaitu S4 - 4.99 inci dan S3 - 4.8 inci.
2.  Berdasarkan skrin: S4 - 1920 x 1080 pixels (441 ppi Pixel Density) lebih baik dari S3 iaitu 720 x 1280 (302 ppi Pixel Density)


3.…

Bloglist Setahun Dari ciklaili.com | Jadual Gaji Bulanan Tahun 2013

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera 

Hanya seorang blogger biasa yang buat posting sekadar untuk bergembira diwaktu hati terluka. Suka bercerita kadang menambah-nambah pula.. Obses dengan buku-buku cerita dan apa sahaja bahan bacaan yang memenuhi jiwa rasa..
Bertugas sebagai Penolong Pendaftar Akademik di UiTMKelantan.
Seorang graduan Pengurusan Teknologi Pejabat (dulu lebih dikenali sebagai Sains Kesetiausahaan) yang percaya Lelaki juga boleh berjaya dalam dunia Kesetiausahaan.
Mula memiliki blog sendiri pada tahun 2007 setelah penat mengembara dari blog ke blog orang lain. Menggunakan platform blogspot (http://saljuhumairah.blogspot.com/) sebagai batu loncatan ke hosting sendiri (http://www.hishammohamad.com/kursusaffiliate).
Mula menjana pendapatan online dengan sekadar suka-suka dan hobi memasang iklan Nuffnang. Mengambil keputusan untuk terus serius dengan bisnes online setelah berjaya menjana beberapa 'income' kecil tanpa disedari.
Sekarang lebih fokus kep…