Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November 11, 2012

Jom Berkenalan Dengan Blogger Niena Sofea

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera


Niena Sofea adalah blogger yang terawal menghantar penyertaan untuk Segmen Senarai Blog Awal Tahun 1434H | T-Shirt dan Buku PERCUMA.   Blogger cute ini merupakan bakal guru bahasa Inggeris.
 Siapa Niena Sofea?

Nama sebenar ialah Nur Farhanah .. Nickname yang digunakan ialah Niena Sofea .. Korang boleh panggil Niena sahaja ..  Niena berumur 19 tahun dan merupakan anak pertama daripada 5 orang adik-beradik .. Niena seorang pelajar TESL di IPG Kampus Temenggong Ibrahim , Johor Bahru .. Sekarang ni sedang cuti semester ..  Tujuan beliau menulis blog? Niena berblogging untuk menambah kenalan melalui perkongsian ilmu dan info yang lain .. Niena memang suka blogwalking dan menambah kawan .. Boleh tengok di entry-entry Niena sebelum ni ..Teknik 600 Blogwalking Secara Pantas Dalam Sehari
Korang Menolak Followers
621 Blogwalking List
Ukhwah sesama kita amat penting .. Mana yang salah boleh ditegur secara baik dan dapat support blogger2 yang melaksan…

7 Faktor Tayar Kereta Perlu Ditukar Segera!

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera
Beberapa hari lepas saya telah menukar tayar baru jenama Michelin untuk Myvi kesayangan semasa pulang bercuti ke kampung halaman.  Untuk sepasang tayar hadapan kos yang diperlukan adalah RM410 termasuk upah dan setting.
Senarai harga tayar Malaysia terkini 2012 boleh rujuk disini.  Harga tayar kereta berbeza mengikut kedai.  Ia bergantung sejauhmana kebijaksanaan kita untuk tawar menawar dengan penjual.
Semasa menunggu giliran pemasangan tayar saya sempat kemaskini blog Saljuhumairah.  Blogging tak kira masa dan tempat, yang penting ada peluang.  Jangan ganggu urusan sudah.  Daripada membuang masa berangan tak sudah... lebih balik blogging...kan...
Saya tertarik dengan satu poster yang di tampal di dinding kedai tayar tersebut "Bila Tayar Perlu Ditukar - Untuk Kenderaan Penumpang Persendirian dan Teksi".  

Segmen Senarai Blog Awal Tahun 1434H | T-Shirt dan Buku PERCUMA

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera

Salam Maal Hijrah 1434H untuk semua.
Sempena sambutan awal tahun baru Hijrah 1434H saya ingin mengemaskini senarai blog yang aktif untuk blogwalking dan menambah sahabat blogger saljuhumairah melalui "Segmen Senarai Blog Awal Tahun 1434H."

Kelebihan untuk peserta segmen:

Gerakan Membaca | Kempen Iqra'

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun | Salam Muharram 1434 H

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera
Setiap kali 1 Muharram menjelma, terkenang nostalgia zaman sekolah rendah menyanyikan nasyid Maal Hijrah 1 Muharram dendangan Al Ajiba.  
Ia adalah lagu wajib bagi peserta nasyid yang mewakili kelas.  Selain nasyid banyak pertandingan keagamaan lain bagi mengingatkan peristiwa Hijrah.
Selamat menyambut tahun baru bagi semua umat islam.

Jenama Tayar Kereta Terbaik, Michelin atau Continental?

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera
Entri ini ditaip semasa menunggu giliran untuk menukar tayar (Myvi saya giliran ke 5) sambil memikirkan jenama tayar apa ingin ditukar.

iPhone 5 Gadget Impian - Denaihati dot com | Hampir dalam Genggaman

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera,
Minggu lepas saya telah menyertai peraduan iPhone 5 Gadget Impian anjuran blogger popular DenaiHati.
Alhamdulillah, blog saljuhumairah tersenarai selepas melepasi syarat-syarat penyertaan.  Walaupun berada dalam senarai yang ke - 62 ianya suatu peluang untuk blog ini bergerak maju lagi.


Daftar SEGERA Peluang Kerja Sambilan Di Rumah



Peluang dah terbuka, lepas ini bergantung kepada rezeki.
Beberapa tugasan akan diumumkan oleh Denaihati bagi menentukan siapa yang layak untuk memiliki gadget impian ramai iPhone 5.
Tak sabar nak menantikan apakah tugasan-tugasan yang perlu dilakukan.
Semoga semua peserta dapat melakukan yang terbaik.  Menang dan kalah dalam pertandingan adalah adat biasa.


Harga Tayar Malaysia Terikini 2012

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera
Agaknya harga getah sekarang makin meningkat disebabkan musim hujan hujung tahun.  
Sebab tu perbezaan harga harga tayar sekarang berbanding 4 bulan yang lepas sungguh ketara.
Sebelum ini saya telah menukar tayar kereta kedua, Produa Kelisa yang sama saiz dengan kereta Myvi iaitu 14" dengan harga RM156.  Dalam tempoh empat (4) bulan jenama dan saiz yang sama dijual dengan harga RM195.
Kata jurujual harga tayar bergantung kepada harga pasaran getah.  Mungkin? Teorinya bila harga getah mahal, harga tayar juga akan meningkat.
Masalahnya, adakah harga tayar akan turun sekiranya harga getah jatuh?
Erm...
Menukar tayar tidak boleh sesuka hati. Atau tak boleh juga beli untuk simpan stok waktu harga murah.
Kalau boleh dah lama saya beli waktu murah kemudian jual semula tayar-tayar tersebut.
Negara kita adalah antara negara yang menghasilkan getah.  Namun, harga getah dikawal oleh Negara Barat yang langsung tidak mengeluarkan getah. Tanam pun tidak juga…