Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September 23, 2012

Ringkasan Intipati Belanjawan 2013

Ringkasan Intipati Belanjawan 2013 Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera.
Berikut adalah ringkasan intipati Belanjawan 2013 yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri kita semalam. 
Isu paling hangat diceritakan rakan-rakan di facebook adalah Bonus sebulan setengah kepada penjawat awam.  
p/s: walaupun copy & paste semoga ia memberi manfaat kepada semua.
Sumber:  Malaysiakini
LANGSUNG Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak hari ini membentangkan Belanjawan 2013 yang dinanti-nantikan rakyat Malaysia.

Berikut intipati pembentangan beliau:

Pembuka kata
- Kerajaan tidak pernah menjanjikan bulan, bintang dan cakerawala.

- Naskhah bajet ini penghargaan kepada rakyat Malaysia kerana terus meletakkan kepercayaan kepada kerajaan. - Asas ekonomi kukuh membolehkan ekonomi negara di landasan teguh.

Gambaran umum


- Pendapatan per kapita negara sebanyak RM31,000 dan rizab antarabangsa sebanyak RM432.2 bilion.

- Hasil kerajaan pada 2013 dijangka sebanyak RM208.6 bilion berbanding RM207 bi…

Tips Peperiksaan Percuma Malam Jumaat | Oleh Mat Accounting

Tips Peperiksaan Percuma Malam Jumaat | Oleh Mat Accounting Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Group FB Rakan Hea UiTM Kelantan adalah antara group akademik paling aktif di Kelantan.  Banyak maklumat-maklumat berkenaan akademik dibincangkan disini.
Malam jumaat yang indah ini saya ingin berkongsi tips peperiksaan oleh Mat Accounting.  Maklumlah peperiksaan pelajar diploma dah semakin hampir.
Siapa Mat Accounting?

Beliau adalah antara ahli group FB Rakan Hea UiTM Kelantan paling aktif berkongsi maklumat-maklumat terkini.  Setakat ini biarlah identiti sebenar beliau dirahsiakan.
Dibawah, saya print screen beberapa tips peperiksaan yang telah beliau kongsikan malam ini.



 P/S: Semoga bermanfaat.

Android Galaxy S3 Clone | Hanya RM850.00

Android Galaxy S3Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Kelibat Samsung Galaxy S3 makin suram selepas pengumuman pelancaran produk apple IOS teraru iPhone 5.  
Walaupun masih belum memasuki pasaran Malaysia, ramai yang telah menyimpan hasrat untuk memiliki produk popular tersebut.  
Ada yang dah berbangga kerana berjaya memiliki terlebih dahulu dari rakan yang lain. Kalau order sekarang mungkin lebih mahal dari harga asalnya kerana pengeluaran masih lagi terhad.
Berkaitan dengan gadget juga, saya ingin memperkenalkan produk dari China.  Sekali pandang langsung tiada beza dengan Samsung Galaxy S3.  Spesifikasinya juga hampir serupa.  Harga sangat berpatutan iaitu RM850.00.



Kepada yang berminat, saya hanya ada simpan 2 unit sahaja.  SMS ke 012-2420437 (Hisham) atau (SERTC ENTERPRISE) 017-5758831
Memang menarik kalau tontong video dibawah. Android Galaxy S3 Clone Phone Hands-on


Android Galaxy S3 with samsung logo & sofware
- Android 4.0.4
- Network 3g
- 1.4 ghz Quad Core
- HD Super…

Tips dan Petua Hilangkan batuk? Boleh percaya ke?

Tips dan Petua Hilangkan batuk? Boleh percaya ke? Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Hari ini genap 3minggu saya batuk.  Rasa sakit bahagian perut dan kepala yang teramat.  Mungkin tekanan atau tarikan pada bahagian tersebut bila saya terlalu memaksa keluarkan kahak.
Sejarah hidup saya setakat ini, saya memang pernah mengidap penyakit sesak nafas atau athma.  Tetapi tak serius sangat.  Dah dewasa ia baik dengan sendiri.  Tempoh paling lama saya mengidap penyakit batuk adalah 3 bulan (semasa di semester 3 Ijazah).  Sesaknya masa tu jangan tanya. Masuk kelas pun tak selesa.  Pensyarah siap nak tolong bawak jumpa doktor.
Risau jugak dengar berita di Perak kes beberapa orang disahkan mengidap penyakit batuk kering atau Tibi dan beberapa kes kematian disebabkan batuk berdarah.
Saya dah berjumpa doktor di Klinik Panel 2 kali.  Ubat yang sama diberi iaitu antibiotic dan sirap (ubat batuk biasa).  
Farmasi pun dah berkunjung.  Dua botol ubat batuk ibu dan anak serta Hirux's Si…

Selamatkah Email Anda dari Penceroboh?

Selamatkan Email Anda dari Penceroboh Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Saya baru mendapat email dari google berkenaan akaun gmail saya yang cuba diceroboh.  Penceroboh dikenalpasti dari luar negara.

Macam-macam boleh berlaku dalam dunia tanpa sempadan sekarang.  Pastikan anda memasang antivirus yang sentiasa dikemaskini.  Ia penting, bagi menjaga keselamatan maklumat rahsia kita.  
Banyak perkara boleh disalahgunakan oleh penceroboh.  
Ada rakan blogger yang berpengalaman?

Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab Berkenaan Permasalahan Umat

Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab Berkenaan Permasalahan UmatAssalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera. Hobi yang melekat dengan diri saya dari dulu sampai sekarang adalah membaca.  Bezanya bahan bacaan yang semakin meningkat umur semakin berubah.  
Dari majalah ujang, gila-gila, komik hongkong (alam perwira, pendekar laut, jejak tunggal, dewata raya dll) , komik Jepun (dragon ball, doremon, dragon quest,  dll...), manga kreko, majalah gempak, komik korea dan taiwan, novel-novel cinta, novel-novel pembangunan jiwa islami, novel sastera berat, novel sejarah hinggalah buku-buku agama...)


Baru perasan, kalau kanak-kanak nak baca buku komik tak ada masalah.  Kita sahaja perlu kawal bahan-bahan bacaannya.  Sebab ia adalah proses pembelajaran dan menanam minat membaca. Dan bahan bacaan akan berubah-rubah mengikut tahap pemikiran dan kematangan kita.  


Saya ingin berkongsi bahan bacaan berguna Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab Berkenaan Permasalahan Umat.  Keluarga ini adalah buku…

Untuk Dijual | Iphone 4s 32gb Black Color

Iphone 4s 32gb black color Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Gadget terbaru 2nd hand hendak dijual.  Masih lagi nampak baru.  
Tiada calar. Dah siap Jailbreak.  Tak payah susah-susah nak cari orang jailbreak.
Harga: RM1600.00 (SMS = Hisham - 012-2420437) *Siapa cepat dia dapat dulu ,sementara Stok Masih ada.

Antara kelebihan iPhone 4S:

Berkomunikasi dengan keluarga, teman, staff dan rakan kongsi melalui phone call, video call, sms dan pesanan melalui email, twitter, facebook, whatsapp dan ebuddy.Online internetBaca Al-Quran dengan aplikasi Al QuraanBacaa doa pagi dan petang dengan aplikasi My Daily DuaasBersosial dengan Facebook, Twitter dan Google +.Kamera dan video cam.Jam dan alarm clock.GPS. Setakat ini tak pernah sesat mancari tempat baru selagi ada dalam radar MAPS iPhone 4.Waktu solat dan kalendar Hijrah.Kompas dan penentuan arah qiblat (memang mudah bila travel)Kalkulator dan Live Currency Converter.Tengok video dan movie di Youtube.Keputusan terkini EPL dan berita te…

iPhone 5 VS iPhone 4S VS iPhone 4 VS iPhone 3Gs VS iPhone 3G VS iPhone 2G Comparison Test

Assalamualaikum w.b.t.
Cerita pelancaran iPhone 5 masih belum berhenti walaupun masih belum dilancarkan di Malaysia.   Salah satu faktor kejayaan Apple rasanya disebabkan strategi pemasaran dan kualiti produk.
Siapa yang dah pernah guna produk apple tahu lah sejauh mana kehebatannya.
Saya mengaku tak pernah langsung memiliki iPhone.  Tapi saya memiliki sebuah MacBook Air yang cukup berbaloi walau dengan harga yang sangat mahal. So, kalau tak pernah miliki, sapa nak percaya kalau saya buat perbandingan rangkaian produk apple. Cukuplah, layan video perbandingan generasi awal iPhone sehingga yang terkini iPhone 5.  
Nak tanya.  Memang pengguna iPhone selalu surf internet ek?  Siapa yang pernah guna iPhone boleh lah kongsi pengalaman korang.


Andai Dapat Melawan Arus | Nostalgia Zaman Muda Remaja

Assalamualaikum wbt.

Salam isnin geng blogger.  Negeri selain Kelantan, Terengganu dan Kedah baru nak mula kerja hari ni. Kata orang hari ni dipanggil "The Black Monday".  Semua orang moody tak tentu pasal jer...

Saya di Kelantan hari isnin adalah hari bahagia.  Sebab urusan rasmi baru boleh bergerak bila HQ mula beroperasi...

Bangun pagi rasanya macam nak sms bos kata ambil MC hari ni. Padahal nak sambung tidur sehari lagi. Macam tak cukup jer cuti dah bagi 2 hari...

Biasalah, kerja bukan dengan company sendiri. Kalau bukak bisnes barulah lari pun tak cukup bumi, tidur pun tak tau siang ke malam hari... Kerja nak maki jer setiap hari.  Rasanya memang dalam tugas hakiki seorang boss tersenarai skop maki-memaki.

Yang diri sendiri ni, entah berpijak atau tak dibumi. Rajin sangat dok nilai orang sana sini. Kononnya dewa atau malaikat terpuji. 

Tak sedar diri. Buatlah penilaian kendiri.

~~~~

Balik ceritera Hari ini...

Pagi-pagi lagi jam 6, saya terpaksa bergegas memandu Kelisa menuju k…