Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai 8, 2012

10 Kesalahan Biasa Blogger Baru

10 Kesalahan Blogger
Tiada peraturan tetap di dalam penulisan blog.  Ramai blogger yang kerap melakukan kesalahan-kesalahan yang menyebabkan blog tidak berkembang terutama blogger baru termasuk diri saya sendiri.
Saya bermula dengan kosong dan melakukan percubaan demi percubaan dengan ilmu yang diperolehi dari pengalaman blogger-blogger lain.
Entry ini saya ingin berkongsi 10 kesalahan blogger yang patut dielakan berlaku.
1. Membuang masa dengan Facebook. - Memang tidak dapat dinafikan lagi facebook adalah punca utama kerugian masa yang sepatutnya digunakan untuk mengarang entry.
2. Tidak membaca blog lain - terutama blog yang berkaitan dengan niche kita.  Sentiasa kemaskini diri kita dengan maklumat yang secukupnya dan terkini.
3. Blogging hanya kerana wang - ia tidak menjadi kesalahan, tetapi kita akan hilang fokus kepada isi kandungan blog.  Ia berlaku kepada diri saya sendiri suatu ketika dahulu.
4. Tidak membina senarai email - Blogging adalah perniagaan yang memerlukan pelabura…

Kontroversi Blog Uncleseekers Menguntungkan SEO | Hasil Pembelajaran e-book ariffshah

Kontroversi Blog Uncleseekers.blogspot.com Menguntungkan SEO Saya tidak mempunyai sebarang komen untuk diajukan berkenaan blogger sensasi paling popular sekarang uncleseekers.blogspot.com.  "Seek The Truth" kerana saya berasa tidak layak untuk menilai. Biarlah alam yang menentukan.  Kita fikir dan teruskan berfikir...
http://uncleseekers.blogspot.com
Entry semalam (Disebalik Blog UncleSeekers)  yang saya posting sekadar menguji tahap SEO blog telah berjaya meningkatkan jumlah traffik ke blog saljuhumairah. Sungguh tak sangka ia menarik ramai pengunjung ke entry tersebut melalaui carian di enjin pencari.


Malam ini saya membuat sedikit semakan lagi bagi menilai adakah ia masih memberi kesan? Boleh lihat sendiri statistik mengikut perkataan yang dicari dalam tempoh satu jam sahaja dari jam 12 malam hingga jam 1 pagi.


p/s: Semoga entry tidak disalah anggap sekadar untuk menarik traffik.  Tetapi kita boleh nilai sejauh mana tahap SEO blog didalam enjin pencari dan apa yang menjadi…

Kata-Kata Hikmah (Terpaksa) @ Saljuhumairah

Kata-Kata Hikmah (Terpaksa) @ Saljuhumairah
Ustaz Azhar Idrus:
Bertudunglah walau TERPAKSA. Solatlah walau TERPAKSA. Puasalah walau TERPAKSA. Kerana kewajipan itu memang kadangkala sifatnya terpaksa.
Dari keterpaksaan itu, perlahan-lahan kita akan menemukan hikmah dan akhirnya hati kita menjadi iklas keranaNya.
Kalau nak tunggu ikhlas, sampai bila nak tunggu? baru nak beribadah?