Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun 24, 2012

Ghaddar Mangsa Buli??? - Kelantan vs Selangor 29 Jun 2012

Ghaddar Mangsa Buli??? -  Kelantan vs Selangor 29 Jun 2012
Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Saya bukan rakyat Kelantan asli, tetapi penyokong tegar Team Red Warriors (TRW) sejak mutu permainan yang dipamerkan dipentas Liga Super.  
Perlawanan menentang Selangor semalam saya terlepas. Nampaknya lepas ni kena register Astro. Saya cuba mencari maklumat atau blog-blog yang review game semalam.  
Malang.  Walaupun Kelantan menang tipis 1-0 hasil tandukan Mohd Ghaddar, ada cerita yang agak kurang menyenangkan tentang ayam tambatan Kelantan ni.  Ghaddar jadi mangsa buli.  Betul ke?
Tengok dan nilai sendiri video bawah ni:p/s: Apa pendapat sahabat-sahabat.

Al-Quran Digital Murah | Hanya RM250

Al-Quran Digital Murah | Hanya RM250.00

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Hari Jumaat yang indah ini elok rasanya saya posting entry yang bermanfaat kepada semua.  Salah satu amalan terbaik pada penghulu hari ini adalah membaca Al-Quran.
Hakikat sekarang yang terpaksa kita hadapi adalah, ramai umat islam sanggup berhabisan mendapatkan gadget impian mereka yang bernilai ribuan ringgit yang menguntungkan orang bisnes.  

Ada juga yang berhabis-habisan hanya kerana sebuah Smartphone yang hampir sama nilai dengan sebuah Laptop.

Sedih!

Kemajuan teknologi yang berkembang pesat tidak dimanfaat sepenuhnya untuk kemajuan diri sendiri.  
Tolak teknologi adalah sesuatu yang sangat merugikan dalam keadaan zaman sekarang kerana teknologi akan membantu urusan seharian yang bergerak semakin pantas.  

Entry ini saya ingin berkongsi sebuah ciptaan teknologi yang sangat bermanfaat kepada umat Islam iaituAl-Quran Digital.  Sebuah inovasi untuk membatu umat islam.  


Sekiranya kita membaca sejar…

Doa Menghadapi Peperiksaan | Khas Buat Pelajar Ijazah UiTM Cawangan Kelantan

Doa Menghadapi Peperiksaan Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera,

Sebagai umat islam kita wajib mendahulukan Allah S.W.T dan bertawakal dalam setiap urusan seharian kita.  Seperti peperiksaan juga, kita perlu bertawakal kepadaNya supaya kita tidak terperdaya dengan diri sendiri yang usaha kita memberi bekas.  Salah satu kaedah tawakal adalah dengan berdoa didalam setiap pekerjaan yang kita lakukan.
Hasil cari dari internet saya terjumpa doa-doa yang berkaitan dengan peperiksaan sesuai kepada pelajar-pelajar Ijazah UiTM Kelantan yang bakal menempuhi peperiksaan mulai 27 Jun sehingga 15 Julai. Doa-doa ini diambil dari laman web Permai Online.  Semoga ianya bermanfaat kepada semua.
1. Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

(DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)


(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati…

Hati Hati Makan Di Hotel

Assalamualaikum wbtSaya mempunyai pengalaman kerja dalam sektor perhotelan dan pelancongan lebih 4 tahun.  Bermula dari tingkatan 3 lagi bekerja mencuci pinggan dan setup 'high and low' tempat hidangan yang dipanggil sebagai steward.  High and low - adalah istilah kerja di hotel untuk menyusun pinggan mangkuk dan perkakasan untuk food presentation. Saya ingat lagi betapa beratnya mengangkat pinggan mangkuk yang telah dicuci untuk disusun dihadapan tetamu kerana kehabisan pinggan.  Pinggan yang diistilahkan sebagai dinner plate melebihi tinggi kepala saya sendiri.  Terpaksa mengintai disebalik pinggan untuk berjalan.  Selamat tak ada pengalaman jatuh berbanding steward-steward lain.  Selepas setahun mencucu saya dipindahkan ke department kitchen sebagai kitchen helper. Tugas pembantu tukang masak sangat menyeronokkan sehingga menimbulkan minat untuk memasak.  Sikit demi sedikit saya berguru dengan chef yang ada mempelajari teknik asas memasak.  Ia kekal sebagai kerjaya saya sam…