Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April 15, 2012

Fenomena Ustaz Youtube | Download Aplikasi Android Ustaz Azhar Idrus

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera
Download Aplikasi Android Ustaz Azhar IdrusBaru-baru ini laman Android Zoom melancarkan aplikasi berguna bagi umat islam iaitu Aplikasi Android Ustaz Azhar Idrus.  Ia hanya boleh digunakan di peranti Android sahaja.  Bagi Apple, Blackberry dan lain-lain masih belum ada khabar berita. 
Aplikasi tersebut boleh dimuat turun disini. Bagi pengguna android, boleh taip nama Ustaz Azhar Idrus di Android Market atau Google Play. Kelebihan aplikasi ini, kita boleh menonton video, twitter, facebook dan beli buku beliau melalui aplikasi ini.
Siapa Ustaz Azhar Idrus ni?Beliau lebih dikenali sebagai UAI di alam maya dan sangat popular di laman youtube. Tak percaya cuba taip ustaz Azhar Idrus di Youtube. Sedikit latar belakang beliau yang saya ambil dari buku beliau "Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab Berkenaan Permasalahan Semasa" terbitan PTS.
Beliau dilahirkan di Kampung Ladang, Kuala Terengganu pada 12 Febuari 1964.  Memulakan pendidikan…

Kesalahan Biasa Blogger Baru

Kesalahan-kesalahan menulis blog Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Setelah sekian lama saya menulis blog, tahun 2012 adalah permulaan bagi saya untuk betul-betul mengenali dunia blog dengan lebih luas.  Sebelum ini saya langsung tak pernah belajar walaupun asas dalam menjadi seorang blogger.
Tahun ini juga saya mula mecari ilmu-ilmu blog.  Banyak jugak ebook yang saya dah baca.  Saya memang serius untuk lebih maju dalam dunia blog.  Rupanya banyak benda yang saya tidak tahu.  Dari perkara asas sehingga perkara teknikal seperti SEO.  Banyak kesalahan-kesalahan yang saya buat sebelum ini.  Antaranya:-



Saya tidak mempunyai matlamat yang jelas Ya, itulah kesilapan saya paling besar. Mengapa saya mempunyai blog? Bagaimana ia memberi manfaat kepada saya dan pembaca? Dua persoalan ini langsung tiada jawapan sebelum ini. Contohnya:
Ada blog yang wujud untuk menjana pendapatan, maka matlamatnya mungkin mencapai $ 1.000 / bulan melalui jualan produk digital.  Atau, ada juga blog yang ber…

AmerCorner 1st Giveaway | Lawak Kampus

AmerCorner 1st Giveaway Seronok betul, bukan senang nak dapat hari cuti yang lapang.  Kalau tidak dalam seminggu langsung tak ada cuti.  Semangat semalam untuk sertai segmen masih belum turun.  Pantang ada contest atau segmen lalu depan mata pasti tak lepaskan peluang.  Tapi, tengok due date dulu.  Kalau tidak sia-sia jer... Entry kali ini adalah segmen Giveaway anjuran blogger amer corner.  Jarang sangat blogger laki anjurkan segmen giveaway.  Kalau ada pun sekadar untuk follower dan backlink.  Terbaik amer.  Teruskan usaha anda. Kenapa saya sertai giveaway ni? Lawak Kampus! yes, saya sangat tertarik dengan gambar Lawak Kampus semasa blogwalking di group facebook Kelab Blogger. Lama dah meninggalkan dunia komik.  Seingat saya, lawak kampus ini diterbikan dalam majalah Gempak iaitu majalah komik tempatan yang sangat unik pada zaman saya bersekolah menengah dulu.  Ia berjaya mengatasi pengaruh majalah Ujang dan Apo yang nampak lebih tradisional.   Itu cerita 7 tahun lepas.  Semenjak masuk U…

Kereta Garam | Permainan Pendidikan Untuk Kanak-Kanak Genius

Kereta garam bergerak tanpa menggunakan bateri Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera, Saya ingin kongsikan permainan yang boleh membina minda kanak-kanak melalui teknik pembelajaran secara tidak langsung. Teknologi terkini membolehkan kereta garam mainan (Salt Water Car) bergerak tanpa menggunakan kuasa bateri. Ia dipanggil kereta garam kerana kereta mainan ini perlukan air garam untuk menggerakkan motor kereta tersebut.
Kereta garam ini perlu dipasang mengikut arahan yang diberikan untuk menggerakkannya. Ia sesuai dijadikan bahan pelajaran kepada kanak-kanak mengenai  tenaga baru yang mesra alam. Pilihan yang terbaik untuk dijadikan hadiah ataupun projek sains ketika masa lapang.

Berat kereta garam ini hanyalah 37 gram. Saiznya pula ialah 4 x 7.3 x 1.7 sentimeter. Untuk mengerakkan kereta garam ini, badannya serta motornya perlu dipasang tersebih dahulu. Selepas dipasang, terdapat satu plat dibahagian belakang kereta yang perlu dititikkan air garam. Kemudian plat itu dip…

Segmen : Saya Bangga Menjadi Blogger

Saya Bangga Menjadi Blogger Tiba-tiba malam ni rajin pulak nak join blogger yang buat segmen.  Entry sebelum ni pun pasal segmen jugak (Tambah Follower Tambah Kawan).

Saya bangga menjadi blogger sebab tak suba menjadi facebooker. Saya blogger perak.


 Kepada blogger lain yang nak join boleh ke blog Aisyah Humaira'.

Share|

Tambah Follower Tambah Kawan

Saya suka support segmen blog yang orang lain buat.  Tadi terjumpa blogger adik-adik yang buat untuk menambah rakan.  Ringkas tapi bermakna. Boleh tengok sini owner blog >>>>  syamirazainan

Dalam dunia blog, semangat kemasyarakatan perlu dipupuk bagi mengelakkan kita menjadi individu yang pasif.  Tambah-tambah asyik mengadap laptop 24 jam. 

Kepada blogger yang nak join segmen ni, klik sini. Masih ada masa lagi sehingga 30 April 2012. Saya tak dapat nak tag sapa-sapa.  Maklumlah, dah tua-tua ni, segan lah pulak.  Just support segmen yang blogger lain buat. 

Semoga terus maju dalam dunia blog.

Share|

Memo Buat Blogger Nuffnang

Memo Buat Blogger Nuffnang Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,

Sebagai seorang blogger yang menggunakan perkhidmatan nuffnang sebagai pengiklan untuk menjana pendapatan mesti korang perasan loading blog korang sedikit lambat.  Ini disebabkan banner iklan nuffnang.

Mula-mula rasa nak tolak ketepi jer iklan nuffnang ni.  Tapi selamat pihak nuffnang dah memperbetulkan coding iklan-iklan mereka.

Terkejut jugak dapat email dari nuffnang tadi.  Menang peraduan ke?  rupanya mereka suruh pasal coding iklan baru.  Coding ini adalah bertujuan mempercepatkan loading page blog korang.  Mesti korang pun dapat.

Dear Nuffnanger,
We at Nuffnang are always looking to make your blogging experience smooth, flawless and of course much much better. ;)
With the constant need to be better, we are launching brand new Ad Codes! These new Ad Codes are optimized to load without affecting the rest of your blog’s content to load. You can find these new codes at the Add Ad page in the blogger…

Cepat! Peraduan Mudah Ibuku Inspirasiku | 1 March - 30 April 2012

Siapa yang suka makan biskut Jacobs? Angkat tangan?

Ramainya... yang angkat kaki... hehe... malam-malam ni saja nak berkongsi dengan rakan-rakan blogger tentang peraduan mudah dari syarikat biskut terkenal Jacobs.  Dah ramai yang menang sehingga minggu ke - empat.  Boleh tengok gambar dibawah:


Baki lagi 4 minggu sahaja lagi. 

Peraduan ini sangat mudah. Tak perlu ada blog hanya menggunakan facebook jer.

Bagaimana nak join?


Mudah kan?

Hadiah? setiap minggu hadiah yang sama...


RM30,000 cash tu.... siapa yang nak bagi?

So, apa lagi jom pergi beli biskut Jacobs banyak-banyak... sebab penyertaan adalah tidak terhad.  Cuma dapatkan points cards jer.... tanya lah jiran-jiran yang ada beli biskut Jacobs ni... mintak kotak kat diorang.

Semoga berjaya. Cecah dengan kopi o panas sejuk-sejuk ni pasti sedap...

Share|

Rahsia Usahawan Emas | Boleh Percaya ke?

Rahsia Usahawan Emas Assalamualaikum w.b.t. & Salam sejahtera 
Saya mempunyai seorang rakan sekerja yang langsung tak sangka adalah seorang jutawan.  Personaliti beliau yang pendiam dan bersahaja serta tidak menonjol langsung tidak menggambarkan status jutawan beliau.  Walaupun dah beberapa kali wajah beliu terpapar didada akhbar, beliau masih tidak berubah.  Begitu juga didalam dunia maya, beliau hanya terkenal dengan blog Emaskini.com.
Saya masih ingat lagi saat saya review blog emaskini.com (rujuk entry ini: Senarai Blog Pelaburan Emas Dalam Ranking Google Search) langsung tidak mengenali siapakah owner blog tersebut. Rupanya ia kepunyaan rakan sekerja sendiri.  Tidak dapat dinafikan beliau sangat mahir di dalam penulisan blog dan pemasaran internet kerana hasil pendapatan melalui perdagangan emas hanya melalui internet sahaja.  
Jika dilihat dari luaran siapa sangka beliau adalah jutawan.  Baru-baru ini beliau terbang ke luar negara hasil insentif yang diberikan oleh piha…

Mesyuarat Akademik Fantasia

Semalam mesyuarat bersama ajk Akademik Fantasia. Apa ye Akademik Fantasia ni? Tunggu entry seterusnya...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Melepaskan Lelah di Masjid Kampung Laut

Assalamualaikum, w.b.t. & Salam Sejahtera, 
Dua minggu lepas saya ke Kota Bharu atas urusan rasmi yang segera. Rupanya penat dan letih memandu dalam keadaan panas terik bahang tengahari. Tambah-tambah bila mata terkena hembusan air-cond kereta tiba-tiba mulut terbuka luas-luas....mengantuk sangat. Saya jarang sangat memandu waktu-waktu begini sebab biasanya saya Di pejabat. Paling selesa memandu waktu malam. 
Alhamdulillah, semua urusan selesai jam Lima petang. Perjalanan pulang  menambah lagi tekanan. Jalan sesak dengan kenderaan kerana ramai yang pulang dari pejabat. Dah la mengantuk, letih..... sangat penat. Sampai di Nilam Puri saya singgah untuk berehat. Kenapa berhenti disini? Sebab ia ada kisah sejarah tersendiri di yang bersabitkan Masjid Kampug Laut ni.
Dah lama nak singga disini, hari ini baru ada kesempatan.  Mungkin disini adanya hikmah jalan raya sesak.
So, layan jer lah apa yang saya sempat simpan sebagai kenangan di Masjid Kampung Laut, Kelantan.  InsyaAlla…

Contest Menarik Dari Samsung Untuk Blogger | Menangi Percutian ke London

Tahukah Anda?
Bagaimana menjadi sebahagian daripada Sukan Olimpik London 2012 yang akan dilaksanakan tak lama lagi?

Samsung sedang mencari orang mempunyai sifat ingin tahu, berimaginasi dan bermotivasi tinggi di seluruh dunia untuk  untuk mengalami sekali dalam seumur hidup perjalanan ke London bagi menyaksikan Sukan Olimpik 2012!

Jika anda dipilih, anda akan terbang ke London untuk acara sukan terbesar tahun ini! 
Tugas anda hanyalah mencari cerita terbaik di London untuk ditawarkan semasa Sukan Olimpik dan berkongsi dengan dunia melalui video, gambar dan menulis blog tentang perkara tersebut. Anda akan menyediakan cerita yang unik ke Sukan Olimpik kerana ia menguasai kehidupan di London sepanjang musim panas.

Sama ada anda seorang wartawan pelatih, penggemar blogger atau hanya seorang yang suka berkongsi cerita menarik di Facebook atau Twitter, anda boleh menjadi Samsung Global Blogger!

Hanya menghantar video yang pendek 30 saat diri dan mengapa anda layak untuk pergi ke London 2012 s…

Kisah Sejarah Penutupan Penjara Pudu, Kuala Lumpur

Perkongsian sedikit kisah sebagai pendedahan yang pernah saya baca.  Sebenarnya, kisah ini dah lama disebarkan melalui internet, baru kali ini rasa ingin dikongsi bersama rakan-rakan blogger.

FAKTA YG MENGEJUTKAN......harus semua ambil iktibar...



SEBAB_SEBAB KENAPA PENJARA PUDU DITUTUP...???!!!


Berlaku di Penjara Pudu Kuala Lumpur
di suatu ketika dulu. Hanya
boleh disebarkan pada orang2
tertentu sahaja...

Sebelum Penjara Pudu ditutup dulu
pernah diceritakan bahawa terdapat
satu bilik dipanggil "Bilik
Terakhir". Dibilik inilah seringnya
berlaku kejadian pelik sejak Penjara
Pudu ditutup.

Dinamakan "BILIK
TERAKHIR " adalah kerana dulu ia
merupakan bilik kediaman terkahir
bagi si pesalah jenayah berat
sebelum menjalani hukuman gantung
sampai
mati pada keesokan harinya dibilik
gantung..

Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah
dikatakan akan meratap,menangis,
menjerit, bercakap seorang diri dan
berbagai lagi perlakuan kerana
menyesali kesalahan mereka yang
lalu. Mereka menjadi…

Pedoman Pendidikan Anak-Anak Dalam Islam ¦ Dr. Abdullah Nashih Ulwan

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,
Dah beberapa hari says bercuti untuk buat entry.  Banyak perkara yang saya selesaikan dalam tempoh tersebut.  Paling utama saya berjaya meluangkan masa bersama keluarga. Terasa saat paling indah dalam hidup yang pernah saya tempuhi bila bersama-sama mereka. Tambah-tambah bila tengok anak dan isteri tersenyum bila saya bersama.  Alhamdulillah, semoga Allah berterusan mengurniakan kebahagiaan kepada Kami walau dalam keadaan apa pun yang ditempuhi.

Tapi, hobi blogging masih lagi melekat dihati, sebab sebagai seorang yang bekerjaya saya mempunyai ruang masa yang terhad untuk melepaskan tekanan bekerja.  Dengan menulis, sedikit sebanyak dapat meredakan sedikit tekanan dalam diri.  InsyaAllah, saya akan meneruskan aktiviti blogging dan menulis untuk memastikan masa berkualiti dengan keluarga tanpa sebarang tekanan dari kerja Di pejabat.  Saya ingat lagi pesanan seorang prof. Madya di tempat kerja ; "sham, bila pulang ke rumah sebelum sampai…