Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari 26, 2012

Mengguruskan Lotus Notes dan Gmail

Assalamaualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera.
Hari sabtu adalah hari minggu bagi kami yang bekerja di Kelantan. Ahad adalah hari pertama kerja dalam seminggu. So, hari ini sepatutnya bersama keluarga untuk menghabiskan masa berkualiti dengan mereka.
Malangnya isteri saya kerja hari sabtu dan cuti hari lain. Hanya tinggal hari jumaat untuk kami berkongsi cerita bersama. Mungkin ada hikmah di sebaliknya.
Saya meluangkan masa hari sabtu saya di pejabat dengan mengemaskini email, delete dan simpan maklumat-maklumat penting. Email sangat penting dalam membantu kerja saya. Boleh dikatakan punca kuasa kedua terpenting selepas arahan hakiki adalah email.
Dalam organisasi, kami menggunakan perkhidmatan lotus notes dalam mengguruskan email. Apa itu lotus note?
IBM Lotus Notes is the client of a collaborative client-server platform. IBM Lotus Domino is the application server. Lotus Notes provides integrated collaboration functionality, including email, calendaring, contacts management, t…

Huawei Ascend D dan Video | Telefon Pintar Terpantas di Dunia

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera.


Seperti yang saya war-warkan dalam artikel sebelum ini pasal Huawei akan mengeluarkan "smartphone" paling pantas di dunia.  Mereka telah mengumumkan pelancaran gadget tersebut sempena program MWC 2012 (Mobile World Congress). Barcelona, Spain February 27 - March 01, 2012.


Baca artikel sebelum ini disini: Dah Cakap Dah | Gadget Huawei Memang Terbaik | Huawei Bakal Memperkenalkan Telefon Pintar Paling Pantas Di Dunia?






HUAWEI ASCEND D


Pembekal penyelesaian teknologi maklumat dan telekomunikasi (ICT), Huawei, memperkenalkan telefon pintar terpantas di dunia berasakan pemprosesan yang dibina sendiri iaitu Huawei K3V2 empat teras menerusi model Huawei Ascend D. 


Ia menawarkan pemprosesan sebanyak 1.2Ghz atau 1.3Ghz dibantu reka bentuk mantap bersaiz 4.5 inci yang dikhabarkan menjimatkan 30 peratus tenaga penggunaannya.  Telefon terbabit mementingkan grafik tinggin dengan memproses 32 bit warna sebenar selain teknologi skrin IHPR 330 yang di…

Tahukah Anda? | Asal Usul UiTM | Warga UiTM Wajib Tahu

Kenali UiTM! Sebagai warga UiTM yang sentiasa menyebut slogan "UiTM Dihatiku" kita patut tahu asal usul kewujudan UiTM di Bumi Malaysia ni.

Sumber: Web UiTM


Sejarah 1956, 1965, 1967, 1996 UiTM nyata lebih segar diingati dengan penubuhannya sebagai Institut Teknologi MARA (ITM) pada tahun 1967. Institut ini merupakan buah hasil para pemimpin Malaysia yang penuh visi, terutamanya bekas Perdana Menteri kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak. Sepanjang era beliau sebagai ‘Bapa Pembangunan’, salah satu misi negara memberi fokus terhadap usaha untuk membangunkan taraf sosioekonomi kaum bumiputera di negara ini. Allaryarham Tun Abdul Razak telah meletakkan batu asas pembinaan kampus di atas tanah yang berukuran 300 ekar luasnya di Shah Alam tanggal 14 Oktober 1967. Ia merupakan visi Allaryarham Tun untuk menjadikan ITM sebagai katalis bagi menjana kesemua sumber yang ada dan melahirkan serta melipatgandakan jumlah graduan bumiputera yang terlatih dan berkelayakan bukan sah…

Dah Cakap Dah | Gadget Huawei Memang Terbaik | Huawei Bakal Memperkenalkan Telefon Pintar Paling Pantas Di Dunia?

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera semua.

Saya pernah menulis berkenaan gadget keluaran syarikat China Huawei sebelum ini.  Iaitu:
Gadget Termurah Tapi Berbaloi-Baloi | Huawei U8500Perbandingan CSL DROIDPAD MI700 dan Huawei IDEOS S7 Entry kali ini saya ingin  kongsikan lagi cerita pasal gadget Huawei yang saya terbaca dari blog gadget terkenal tanah air Amanz.my.

 p/s: Baca sepenuhnya artikel ini di sini: http://amanz.my/2012/02/huawei-bakal-memperkenalkan-telefon-pintar-paling-pantas-di-dunia/
Share|

Kata-Kata Hikmah Perjalanan | LAO TZE

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera.

Penat! itu saja perkataan yang dapat menggambarkan diri saya saat artikel ini ditaip.  Tapi gagahkan juga sebelum melelapkan mata.  Dah menghampiri  8 hari saya tiada dirumah.  Cuma sempat singgah sehari untuk tidur sebentar sebelum menyambung semlua aktiviti 'Traveling" demi menjalankan tugas.


Kenapa saya masih mengadap laptop sekarang?  Baik terus baring dan tenangkan minda dan badan dengan terapi semula jadi. Tidur? 


Tidak! saya dah tetapkan untuk meluangkan masa untuk saljuhumairah sekurang-kurangnya 15minit sehari.  Selebih-lebihnya 2 jam atau unlimited time sekiranya ada ruang masa.  


Kenapa ye? Jawapannya mudah.  Dengan blogging, semua urusan harian yang menyebabkan "stress" dapat dihilingkan dengan mudah.  Kalau tak menaip pun saya dapat membaca blog rakan-rakan dan review apa yang menarik.  Memang hilang stress... setiap kita punya hobi dan minat masing-masing kan???


Kenapa tak tengok tv? saya memang tak minat tengo…

Gaji Lepasan SPM RM1,800 | Kerja Dengan CUEPACS

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera.
Saya ingin berkongsi berita yang hangat dibincangkan di meja-meja bulat kedai kopi sambil main dam.  Sebenarnya berita hangat ini dah lama dah.  Dah menjadi suam.  Tetapi saya ingin anda berfikir sejenak disebalik berita yang dipetik dari laman blog cuepacs ini.
Apa yang anda simpulkan dari permohonan yang cuepacs tuntut ni.  Yang menjadi hairan dan pelik, kenapa pakcik tua yang tak bekerja lepak di kedai tutut membentangkan tajuk ini di persidangan meja bulat mereka?  Fikir-fikirkan lah....

Petikan artikel ini diambil dari sini.

CUEPACS TUNTUT KENAIKAN GAJI RM700-RM2,500 UNTUK GRED 1 HINGGA GRED 54 Bernama
23/2/2012 PUTRAJAYA, 22 Feb (Bernama) -- Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menuntut kerajaan memberi kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk Gred 1 hingga Gred 54.

Presidennya Datuk Omar Osman berkata kenaikan itu perlu dilaksanakan terlebih dahulu menerusi skim sedia ada iaitu Skim Saraan Malaysi…