Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari 12, 2012

Opick [2 Mac] & Oki Setiana Dewi (Heroin Filem 'Ketika Cinta Bertasbih') [9 Mac] di Kota Bahru

Assalamualaikum w.b.t. & Salam sejahtera. 


Alhamudulillah,  hari ini ada berita gembira dari Facebook.  Rakan sekerja Hasmizi tag poster Opick [2 Mac] & Oki Setiana Dewi (Heroin Filem 'Ketika Cinta Bertasbih') [9 Mac] di Kota Bahru.  Jom sapa nak ikut?


 Opick (Dibawah LangitMu) | 2 Mac 2012 | 9.00 Malam | Di Stadium Mohamed ke IV , Kota Bharu




 Oki Setiana Dewi (Heroin Filem 'Ketika Cinta Bertasbih') | 9 Mac 2012 | 9.00 Malam | Di Kelantan Trade Centre, Kota Bharu

 Sumber: Sini.


UtamaNasionalPolitikEdisiSemasaBisnesGlobalHiburanSukanKaryaWawancaraArkibLaman Web
Kelantan Takiyuddin sedia jumpa Yen YenOleh: ROSMIZA KASIM
Tarikh: February 17, 2012 KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan sedia bekerjasama dengan Kementerian Pelancongan bagi menjayakan sasaran enam juta pelancong sempena Tahun Melawat Kelantan (TMK) 2012 bermula Mac ini.
Bagi tujuan tersebut, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan, D…

Tahukah Anda #3 | Anugerah Akademik UiTM 2011

Sempena majlis pelancaran Transformasi Akademik 2012, selain Perutusan Tahun Baru Naib Canselor 2012 UiTM turut meraikan kakitangan-kakitangan yang cemerlang dari sudut akademik di sebelah petang dalam Majlis Anugerah Akademik UiTM 2011.  

Saya terlupa nak maklumkan salah seorang pemenang anugerah Akademik UiTM 2011 adalah pensyarah UiTM Cawangan Kelantan.  Beliau adalah Prof. Madya Dr. Zainudin Awang yang memenangi anugerah Penulis Terbaik dalam kategori Anugerah Khas.


Terima kasih Asraf Arif Mansor  kerana mengingatkan saya.




7.PENULIS TERBAIKProf. Madya Dr. Zainudin Awang


Sumber berita ini dirujuk disini.

Anugerah Akademik UiTM 2011 Anugerah Akademik UiTM (AAU) telah diperkenalkan pada tahun 2009. Anugerah ini bertujuan memberi pegiktirafan tertinggi kepada kecemerlangan ahli akademik dari pelbagai bidang di Universiti teknologi MARA. Anugerah ini dikendalikan oleh Bahagian Hal Ehwal Akademik (BHEA) dan diwujudkan berdasar kepada Anugerah Akademik Negara (AAN) yang diadakan pad…

Tahukah Anda #2 | Rektor UiTM Cawangan Kelantan sangat suka bersukan

Beliau adalah pemimpin yang perlu kita taat selagi tidak melanggar syariat.  Perkataan yang menggambarkan beliau adalah "Mesra tetapi Sangat Tegas". Beliau juga peneraju Transformasi UiTM Cawangan Kelantan.
Siapa yang tak kenal dengan Rektor UiTM Cawangan Kelantan? Mari sini nak habaq mai....
Maklumat dibawah diambil dari sini.
Ketaatan kepada pemimpin merupakan satu dasar yang pokok bagi Ahlus Sunnah wal Jamaah. Firman Allah SWT: "Wahai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul, dan Ulil Amri (pemimpin) di antara kamu". (al-Nisaa' (4): 59) Sabda Rasulullah SAW: "Diwajibkan mendengar dan taat (kepada pemimpin) ke atas setiap Muslim sama ada dalam hal yang dia suka atau benci selagi mana dia tidak diperintah untuk melakukan maksiat. Jika dia diperintah melakukan maksiat maka tidak wajib untuk mendengar dan tidak wajib taat". - Hadis riwayat Imam al-Bukhari.

Namun sekiranya pemimpin tersebut memerintahkan untuk melakukan perbuatan y…

Panggilan Dari Nuffnang | Samsung Galaxy S2

Pagi-pagi lagi tiba-tiba ada panggilan.  Number line, Kuala Lumpur pulak tu.

"Hello.." nuffnang

"Hellooo...." saya


"Hishamudin...there?" nuffnang


"Yes i'm...." saya


"Awak ada hantar blog post tentang Fandroid Day kan?" nuffnang


"ya..." saya

"Awak hantar segera video seperti yang disyaratkan! peluang untuk menangi Samsung Galaxy SII lebih cerah..." nuffnang


"Owh! ya ka?.... saya akan hantar secepat mungkin...tqvm remember me..." saya




So... saya ada assignment untuk disegerakan hari ini...  Samsung Galaxy SII pasti dalam tangan






Share|

Tahukah Anda #1 | Tahun 2012 adalah Tahun Transformasi Akademik UiTM

Rasanya ramai pelajar yang masih belum tahu tentang halatuju UiTM untuk tahun 2012 iaitu Transformasi Akademik. Dengan bertemakan "Act On It" Majlis Pelancaran Transformasi Akademik ini telah dilancarkan dengan penuh gilang gemilang sempena dengan amanat tahun baru oleh Dato' Naib Canselor pada hujung bulang Januari lepas. 

Maklumat ini diambil dari sini.


Jom sama-sama kita melakukan transformasi didalam diri kita dan menyahut cabaran Act On It.
Pelancaran Transformasi Akademik 2012 - Academic Transformation (AcT 2012)



Program AcT 2012 yang julung kalinya diadakan ini adalah berkonsepkan perkongsian hasil-hasil konkrit yang telah dicapai dalam perancangan bagi menyahut cabaran mentransformasikan budaya akademik di UiTM  sepanjang tahun 2011. Ianya diadakan  bertujuan memberi pemakluman kepada pihak berkepentingan (stakeholder) untuk menyedari akan perubahan positif yang sedang berlaku dalam sistem pembangunan dan pengurusan akademik UiTM.

Justeru dengan adanya keseda…

10 Senarai Smartphone Terbaik

10 Senarai "Smartphone" terbaik ini telah disusun mengikut ranking dari laman web majalah PC WORLD (PCW).




Top 10 Cell PhonesAndroid rules our Top 10 best smartphones with the new Motorola Droid Razr Maxx taking the seventh spot. Edited by Ginny Mies, PC World    Jan 29, 2012 4:00 pm Rating & Price Products 1 PCWorld Rating Prices from $673 Samsung Galaxy Nexus The best Android phone to date, the Galaxy Nexus dazzles with its curved display, sleek design, fast performance, and, of course, the Ice Cream Sandwich update.
Full Review - Rated: December 16, 2011 2 PCWorld Rating Prices from $120 Samsung Epic Touch 4G The slim and speedy Samsung Epic Touch 4G is excellent for gaming, Web browsing and …

Malam Anugerah Kecemerlangan Mahasiswa Sesi Nov 2011- Mac 2012

Malam ini saya bakal menghadiri satu majlis yang sangat bermakna.  Terutama bagi yang telah mencipta kecemerlangan untuk UiTM AMnya dan khususnya adalah untuk diri mereka sendiri.  Saya nak mengucapkan tahniah.  
Sesungghunya kecemerlangan adalah perkara yang sangat sukar untuk di ukur.  Jika kita bertanya kepada diri kita sendiri, apakah tahap kecemerlangan yang telah dan perlu kita kecapi?  Ada yang menganggap dirinya sudah cemerlang kerana telah berjaya menempatkan diri mereka ke IPT.  Ada juga yang telah mendapat 3.50 pointer keatas  setiap semester tetapi masih belum cukup cemerlang.
So... tahap manakah kecemerlangan itu diukur? so, pihak institusi menetapkan sendiri tahap yang perlu diukur mengikut kesesuaian dan keadaan semasa berdasarkan kreteria-kreteria yang munasabah.  
Sekiranya ditanya kepada setiap individu, mungkin beratus kategori anugerah perlu dicalonkan bagi menghargai kecemerlangan yang telah dicapai.
Bagi saya, anugerah ini adalah perkara yang dikurniakan dan dit…

Gadget Termurah Tapi Berbaloi-Baloi | Huawei U8500

Dulu bila sebut jenama Huawei ramai yang tak kenal.  Ramai yang tercari-cari, seperti pernah dengar...tetapi tak tahu dimana.


Ada juga yang bertanya..ini brand China ke? anda ingat tak brand modem celcom atau maxis yang anda guna...?




Namun semuanya berubah setelah pelancaran produk PANAS mereka Huawei IDEOS S7.


Mereka berjaya meletakkan sebaris dengan jenama-jenama terkenal lain walaupun tidak dapat menandingi HTC, MOTOROLA, SAMSUNG, APLLE, dan lain-lain.


Terkini, Huawei melancarkan gadget baru yang lebih fokus kepada telefon pintar.  Telefon pintar ini dijangka menjadi pesaing kepada pasaran anroid sedia ada dengan aplikasi asas sebuah peranti anroid dengan harga yang sangat murah.


Ia menamakan model ini sebagai Huawei U8500.   Kenapa saya kata ia adalah gadget murah tetapi berbaloi?  Pertama, mesti persepsi ramai menyatakan dengan harga yang murah mungkin ia adalah sama sahaja dengan peranti dari china yang lain.  Kedua, boleh dikatakan, produk ini adalah sempurna bagi keperluan asas s…

Jangan Beli Gadget Impin Anda lagi | Samsung Galaxy S3 & Apple iPad3 Akan Muncul

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera. Hasrat ingin memiliki gadget tercanggih terpaksa ditangguhkan sementara setelah saya membaca beberapa artikel dari blog Amanz.my.  Saya telah membuat beberapa pembacaan, kajian dan pembandingan terhadap beberapa gadget dari jenama terkenal seperti HTC, Samsung,  Apple, Motorola, Nokia, dan Blackberry. Namun artikel beliau memaksa saya menyekat hasrat yang membuak-buak ini.


Sebabnya, dua pesaing hebat alatan gadget iaitu Samsung dan Apple akan mengeluarkan produk terbaru mereka dalam tempoh yang terdekat.


Walaupun baru peringkat kabar angin dan belum ada bukti yang kukuh dari pengeluar saya yakin untuk tahun 2012 saingan sengit antara pengeluar gadget dunia semakin sengit.  Di tanah air kita, fenomena gadget ini mungkin telah berubah setelah belanjawan 2 tahun lepas yang telah melonggarkan duti import barangan seperti ini.


Dua artikel yang saya maksudkan adalah:
(Klik untuk membaca)


Apple Bakal Mengumumkan iPad 3 Pada Minggu Pertama Bulan Mac?G…

Sejarah Kewujudan UiTM Kelantan | Machang

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera.  Sebagai warga UiTM Kelantan mari sama-sama kita menyingkap kewujudan UiTM Kelantan di muka bumi ini.  Saya rasa, masih ramai yang belum tahu bagaiman asal-usul penubuhan UiTM Kelantan.
Semoga, UiTM Kelantan semakin melekat dihati warganya.
Sejarah UiTM Kelantan(Sumber: Web UiTM Kelantan)

Universiti Teknologi MARA Kelantan Kampus Machang yang dahulunya dikenali dengan Institut Teknologi MARA, kampus cawangan yang ke 9 telah dirasmikan penubuhannya pada 01 Julai 1985 oleh YAB Tan Sri Dato’ Haji Mohamad bin Yaakob, Menteri Besar Kelantan pada ketika itu.

Penubuhan UiTM adalah hasil daripada kerjasama erat di antara pihak UiTM dengan Kerajaan Pusat. Hasil daripada kerjasama ini, Kerajaan Pusat telah memperuntukkan tanah seluas 12 ekar di Kem Kijang yang terletak kira-kira 8 kilometer dari bandar Kota Bharu yang dimiliki oleh Majlis Pengakap Negeri Kelantan.


Kerja-kerja mengubahsuai …

Pasar Malam UiTM Cawangan Kelantan | Jom Ramai - Ramai Pergi Medan Ilmu

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera, petang tadi sempat singgah di Pasar Malam UiTM Cawangan Kelantan.

Nampak biasa-biasa jer... mungkin baru hari pertama... ramai yang tak tau lagi... atau dah habis PTPTN...hehe... Tapi ok lah, ada jugak tempat mahasiswa berbelanja...

Jom ramai-ramai pergi Medan Ilmu.









Share|