Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei 22, 2011

Perjalanan Pulang | Perjalanan Yang Sangat Panjang

Perjalanan yang panjang untuk pulang ke Machang bermula lagi.  Terbayang dalam fikiran jalan-jalan yang terpaksa disusuri.

Highway Federal, Tol Gombak, Highway Karak, Bukit Tinggi, Bentong, Raub, Benta, Lipis, Merapuh, Gua Musang, Dabong, Kuala Krai dan Machang.

Berdasarkan google maps  dan tengok dalam peta Malaysia, sangat jauh.  Dari hujung ke hujung. 


Google Maps menyenaraikan 3 pilihan jalan yang boleh aku lalui.  Pilihan pertama yang paling cepat.  6 Jam 55 Minit dengan kelajuan biasa. Perjalanan yang sangat lama.  Kebas punggung dah terasa.

Semoga perjalanan ini mendekatkan lagi dengan Maha Pencipta.

~Mungkin sewaktu entry ini di 'publish' aku dah berada di Bentong.

Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempah…

Bayangan Kemenangan Kelantan musim ni, Liga Malaysia: Kelantan Menang

Aku pernah buat entry ni lama dulu.

Perjuangan masih belum selesai

Assalamualaikum w.b.t.
Salam Sejahtera...

Baru check-in di Suria Inn Seksyen 16 Shah Alam.  Tadi sampai di Airport Subang, dapat sms dari Kimi:

"Kelantan menang besar, 3-0"

Pasukan Bola Sepak Kelantan mengalahkan Pasukan Selangor 3 - 0.  Kemenangan besar di tempat sendiri yang menjadi kejutan.

Bukak TV3 tadi, ada perbincangan pasal game nih... antara faktor kejayaan Kelantan adalah perubahan formasi pasukan selangor yang agak tidak menjadi dan tidak teratur.  Selain itu jugak, performance Akmal Rizal yang sedikit memberansangkan malam ni.. Walaupun aku tak dapat tengok game ni, aku dapat membayangkan kemenangan Kelantan untuk musim nih.

Penonton di stadium harap-harap tak menjatuhkan imej dan kejayaan pasukan Kelantan.

umpama mimpi dalam mimpi



Parkir

Pagi semalam aku memulakan misi dengan bergerak ke UiTM Shah Alam.  Bermula dengan Fakulti Pengurusan Perniagaan kerana aku fikir disitu paling banyak urusan yang perlu diselesaikan.  Akal jugak menafsirkan masa yang lama diperlukan disitu.

Tepat! halangan pertama yang perlu ditempuhi adalah parkir.  Walaupun pelajar sendang bercuti, ruang tempat meletak kereta sangat terhat.  Aku perlu mencari parkir paling hampir dengan pejabat kerana banyak lagi urusan yang lain dan perjalanan masih lagi panjang.  Aku menghabiskan masa 30minit untuk mengundur dan kedepan, sedikit demi sedikit bagi mengelakkan terkena kenderaan lain.  Setelah berhempas pulas, akhirnya ada ruang yang sesuai.

Dalam otak. Pasti urusan di pejabat lebih lama.  Aku bergegas ke Pejabat Pentadbiran Akademik. 

Alhamdulillah, semua urusan berjalan lancar dan sangat mudah.  Hanya 15 minit diperlukan.  Tuhan lebih Mengetahui dari hambaNya. Aku hanya berfikir.  Bisikan dalaman kekadang hanya menjadi penghalang untuk berfikir pos…

MLawak Minggu 9 Kumpulan Sepah | Terbaik!!!

Kombinasi yang sangat menarik. AR badul memang pelawak lagenda yang masih bernafas....

Tahniah untuk kumpulan Sepah minggu ni...



Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..http://www.stormreaders.net/notainsanhttp://www.notainsan.blogspot.comhttp://mystormwarrior.com/hishamsila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempahan

GA Jemari Emmie | Giveaway

Saja..bosan.. teringin nak join giveaway

Aku nak tag semua blogger kat sini yang sudi dan berkelapangan nak join giveaway ni.

Cara-cara nak join, mudah sangat sangat.


1. Wat satu entry dengan tajuk : " GA Jemari Emmie"
2. Copy & paste banner (yang tak seberapa nak rupe banner) kat bawah nih

3. pastuh tag kawan korang sekurang-kurangnya sorang... hmm..tak nak tag pun tak per la..
4. last skali.. tinggalkan link entry korang kat comment entry nih..

pemilihan pemenang berdasarkan random.org

3 pemenang bertuah akan dapat adiah kecik daripada CE...

keychain....

~warna mungkin tidak seperti di atas...~

ooppp... lagi satu... penyertaan sah untuk follower sahaja...
Nak key chain? Join kat sini: GA Jemari Emmie



Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk …

Hari Jumaat

Assalamualaikum w.b.t. Selamat pagi.  Salam jumaat.  Hari segala penghulu hari.  Hari jumaat jugak pengakhir segala hari bila sampai hari kiamat/akhirat.

Imbau nostalgia dulu-dulu.  Setiap hari jumaat mesti kena kejut.  Abah aku akan heret aku pergi solat subuh kat surau.  Sebab pagi subuh hari jumaat ada 3kali sujud.  Sujud Sejadah. 

Sekarang, jarang sangat aku buat sujud sejadah. Hafal surah sejadah lagi lah.  Syahdu bila mengenang semula.  Aku ramaja yang mudah terpengaruh dulu.  Suka ikut kawan.  Kawan is the 1st.  Langsung tak bertegas dengan diri sendiri.  Masih ada waktu kah??? Sebelum aku naik kereta mayat.

Ok. Ada tugas yang wajib nak selesai.  Jangan lupa ketip kuku hari ni, mandi sunat sebelum solat jumaat.  Peringatan untuk diri sendiri.  Kehidupan kecil tapi signifikan-prof kamil ibrahim.


Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspo…

Dah Sampai | Jalan Bercukai

Alhamdulillah, dah selamat sampai di bandar anggerik.

Lebuhraya Duke sangat membantu sampai dengan cepat tadi.  Masuk tol Jalan duta, terus ke susur ke Klang/Shah Alam dan keluar ikut Bukit Raja.  Mahal jugak tol yang kena caj.  Lebih kurang RM14.60.  Di Kelantan tak ada lebuh raya yang bertol.  So, sedikit rasa kejanggalan.  Mungkin orang di Shah Alam dah biasa dengan tol.

Kalau zaman dulu-dulu aku rasa orang panggil cukai.  Cukai yang kena bayar bila melalui sesuatu kawasan.  Kalau ada Tok Janggut zaman sekarang mesti dia dah tentang habis-habisan.  Hehehe... Tapi aku fikir mungkin kena bayar tol untuk keselesaan dan maintainance jalan tu supaya sentiasa cantik dan elok.  Kalau tak bayar, nanti jalan berlubang-lubang...

Sengaja lalu ikut I-City Shah Alam.  Nak tengok lampu-lampu yang macam-macam bentuk.  Ada pokok, binatang.  Tapi setakat lalu jer.. tak terniat pulak nak singgah.  Kemudian lalu ikut seksyen 7, pintu belakang UiTM.  Agak malang, jalan tutup untuk aku belok ke padan…

Bandar Anggerik

Bergerak ke Shah Alam - Jom!


Lama tak menjejak kaki ke Shah Alam.. Rasa rindu lah pulak... bila ada tugas- tugas penting saja aku ke sini... tempat aku menerima degree pertama...

Shah Alam at a Glance Shah Alam with its population rapidly approaching 130,000 is Selangor’s beautiful capital city. This orchid city is known for its careful town planning which is evident in how the city has grown to cater to businesses, learning institutions and its housing developments for the local residents. Shah Alam houses these attractions which can be accessed easily from SACC, which is within walking distance to PKNS Complex and Plaza Alam Sentral. ~ Sumber klik sini: SACC Convention Center

Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempa…

Keputusan Peperiksaan Akhir April 2011 UiTM

Assalamualaikum w.b.t.
Tarik Keramat 2011: 25 Mei 2011

Semua pelajar diploma UiTM dah boleh semak keputusan Peperiksaan Akhir April 2011 anda melalui istudent portal.  Semakan boleh dibuat mulai 12tengah malam tadi.

Bagi yang masih aktif akaun email anda, tak perlu bersusah payah pergi ke student portal kerana emal telah dihantar.

Tahniah! bagi pelajar yang cemerlang.  Sejauh mana kecemerlangan anda, hanya anda sendiri yang nilaikan.

Bai pelajar yang kurang bernasib baik sila muhasabah kembali diri anda.

Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempahan

NINJA MELAYU lawak giler

Lawak? Korang tengok sendiri...

Tapi kreatif..nak suruh aku buat video macam ni barapa hari nak siap pun tak tahu la....

Laya jom...

Betul ke Blogging boleh buat duit? | Benar atau Salah?

Ramai yang mempersoalkan.. blogging boleh ke buat duit?

Jawapan aku.. Salah!  Blogging tak boleh buat duit..

Mana ada blogging yang boleh buat duit...


Making Money OnlineFrom Google AdSense, affiliate marketing, dropshipping to selling your own products. There are many ways to make money with a website. You just have to discover what works best for you!
Just set realistic expectations and don't get scammed!
Blogging hanyalah satu cara @ kaedah bagi proses menjana pendapatan secara "online". Dan jawapan aku jugak, blogging tidak boleh menjana pendapatan sekiranya seseorang tu blogging hanya untuk menjana pendapatan.  Tetapi, Ya sekiranya seseorang itu blogging tentang sesuatu secara istiqamah atau konsisten bukan sekadar menjana pendapatan semata.

Aku, tak pasti korang paham atau tidak dengan statement aku kat atas ni.  Sebab itu hanya kefahaman aku, sedangkan kefahaman itu berbeza bergantung kepada seseorang itu untuk menafsirkan.

Yang aku faham jugak, ada 3 kaedah utama…

10 Sifat Isteri Solehah | saljuhumairah | jalanakhirat

Setiap lelaki islam yang waras walaupun seburuk mana pun dia pasti mengimpikan hidupnya ditemani teman yang solehah.  Jarang sangat mengidam yang sebaliknya.....

Korang nak tahu apa ciri-ciri wanita solehah? Boleh rujuk laman ni: Jalanakhirat sebagai maklumat tambahan untuk pemimpi-pemimpi...

DALAM satu program wanita, seorang ibu berumur lewat usia 40-an berbual mesra sambil bertanya kepada saya: “Diam tak diam, saya dah nak dapat menantu lelaki. Along Hasanah akan berkahwin bulan depan, kita ni terlalu sibuk dengan kerjaya dan kehidupan, sehingga tidak perasan anak dah semakin besar dan akan berumah tangga.”
Saya membalas : “Kita perlu mengingat dan membekalkan nasihat yang pernah kita peroleh dulu daripada orang berpengalaman dan berilmu kepada mereka.

Dipetik dari laman: Jalanakhirat

Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http…

Free RM50 setiap 10 Minit | 10am - 8pm

Join the conversation RM50 given out every 10 minutes. 10am-8pm! Details here.Quench your thirst with a 100 PLUS because you might just win a Bali Adventure worth RM3,000 or the RM50 which is given out EVERY 10 Minutes, from 10am - 8pm! Not only that but you may also win yourself grandprize trips to Discover Ancient Rome in Italy, Masai Mara Safari in Kenya or experiencing Jet Fighter and V8 car in Australia!You will find a 3-digit code on 100 PLUS can tabs, and a 10-digit code on 100 PLUS bottle caps. Just SMS in that code with the instructions given to join the contest!
Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempahan

Jom Main Burung Marah | World's Biggest Angry Birds PlayGround, here in Kuala Lumpur!

Kuala Lumpur! http://t.co/HIlmaR1
Join the conversation World's Biggest Angry Birds PlayGround, here in Kuala Lumpur!We are attempting to create a GUINNESS WORLD RECORDS™ for the Most People Playing in a Mobile Phone Game Relay. Come make history, join in the fun and win fantastic prizes! All happening on 11 June 2011 at Boulevard Strip, Low Yat Plaza, KL from 11am - 9pm. The date is set, the birds are ready, the record awaits!
Sign up now at nokia.com.my/angrybirds


Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempahan

For every RM10 you pledge, Alex Au-Yong will run 10 Meters! Let's make him run 100,000 Meters!

For every RM10 you pledge, Alex Au-Yong will run 10 Meters! Let's make him run 100,000 Meters!Let's do our part to help some 350 under-privileged children to build their artistic and creative skills at StART Society. For every RM10 pledged, our hero runner, Alex Au-Yong will run 10 meters! The target is to get him to run a WHOOPING 100KM! Can he do it? Pledge-up and let's find out!

Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempahan

Peristiwa Subuh - Raihan | Terkena Direct di Hati Ini..

Terkenang nostalgia...syahdu ya amat..
Dulu beli kaset jer...

Lirik yang direct tepat ke hati...
Sama-sama kita hayati...



Jom Shopping Buku, Novel, CD, VCD kat kedai buku Maya Ambo...:
Klik link kat bawah ni, macam-macam buku ada..pilih saja..
http://www.stormreaders.net/notainsan
http://www.notainsan.blogspot.com
http://mystormwarrior.com/hisham
sila hubungi: 012-2420437 [saljuhumairah] untuk pertanyaan dan urusan pembelian/tempahan