Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November 28, 2010

Hentian Gurun Yang Indah

Kenyang teramat sangat. Itu je yang dapat aku gambarkan keadaan isi kandungan perut aku sekarang. Lepas menjamu selera di kenduri dalam Ibu Pejabat Polis Daerah Kubang Pasu, terus ke rumah mak saudara sebelah wife aku. Diaorang panggli 'Wa'. Ibu saudara yang sulung.. Macan-macam aku melantak kt situ... Tapi laksa dia memang best la.. Meletop! Lama aku tak makan laksa.. Kt kelantan mana nak cari laksa original resepi utara. Lebih kurang pukul 3.30 tadi baru aku bergerak. Taktau pukul berapa nak sampai kelantan ni. Sekarang aku stop kt hentian (R&R) Gurun.. Jama' kejap.. Gambar kt atas tu adalah suraunya yang unik, sebab open, tak ada aircond..banyak ukiran-ukiran kayu. Sapa-sapa yang datang sebelah utara singgah la sini. Memang best! Ada jual kuah rojak..

Kata-Kata Hikmah Cendiakawan

Ada empat tanda-tanda orang yang berakal: Cinta pada ilmu,tidak berubah mukanya waktu menerima umpat dan puji, bagus jawapannya dan banyak benarnya -Cendikiawan

Petang tadi aku pergi ziarah rumah pengantin. Maksu Wahida aku kawen... Tengok persiapan pelamin dan kenduri. Teringat pulak waktu kenduri aku... Tema aku dulu warna biru.. Erm..dah lepas dah.. Apa-apa pun selamat pengantin baru untuk maksu aku. Nurul Wahida dan Hafizudin.. Malam ni aku nak bertolak ke Jitra Kedah pulak. Sepupu sebelah wife aku kawin jugak. Malam ni akad nikah.. Tahniah untuk Tora Dan Rizal.

Syukur Alhamdulillah..

Syukur alhamdulillah,pagi tadi aku dah sampai perak.12 jam aku dalam perjalananan. Fuhh...lama betul.sebenarnya kitaorg tido dalam kereta atas puncak banjaran titiwangsa. Thank you untuk semua kawan-kawan yang mendoakan keselamatan perjalanan kami. Dengan izin-NYA pukul 10pagi kami sampai. Masa sampai di Selama kawasan sebelum bukit merah,tiba-tiba ada seorang mak cik tahan kereta aku. Terkejut jugak! Dengan slumber aku berhenti jugak walaupun wife aku agak ragu-ragu. Lepas buka cermin tingkap,mak cik tu tanya nak pegi pekan selama ke? Aku jawab,tidak. Kami nak balik Semanggol. Mak cik tu cakap,tak pelah. Boleh tak tumpangkan mak cik ke simpang depan,menghala ke pekan selama. Aku jawab ok je,mak cik nak ke mana? Mak cik plak jawab ada kematian. Lepas aku meninggalkan mak cik di persimpangan tadi perasaan teruja muncul dalam diri. Ada jugak mak cik yang berani,slumber je dia tahan kereta orang yang dia pun tak kenal. Respect tul la. Semoga mak cik tadi selamat sampai dan tidak diapa-ap…

Kawan-kawan Tolong Ya!

Assalamualaikum wbt.

Kawan-kawan tolong doakan kan kami...ye! Aku hanya ditemani wife aku je ni nak balik kampung di Semanggol Perak. Kiteorang dari Machang, lalu Tanah Merah then ikut Jeli (kawasan hutan yang gelap giler)..pastu masuk kawasan Grik..paling best nant aku nak stop kt puncak banjaran titiwangsa...puncak tertinggi di semenanjung Malaysi... Dari Grik terus Lenggong.... Doakan kami ye.. Jgn risau geng, dalam perjalan pun aku akan update blog.. Nak tengok berapa jam aku boleh sampai perak. Chow!

Khas Untuk Blogger Yang Suka Download Percuma..

Nak kongsi dengan blogger-blogger tegar yang suka download...mungkin sebab internet korang tersangat laju...so korang suka download setiap hari... Apa kata sekali sekala korang download benda-benda yang berfaedah..

Di blog ni banyak bahan-bahan berguna yang boleh di download.. Nama blog ni Nota Mengajar Belajar check it out!

http://notamengajarbelajar.blogspot.com

Contoh download link percuma yang menarik..


Download Berguna: 7 Cara Cemerlangkan OtakDownload Berguna: Mengurus Masa TersembunyiDownload Berguna: Teknik Belajar Secara PembayanganDownload Berguna: Kemahiran Membaca 1Download Berguna: Kemahiran Membaca 2

umpama mimpi dalam mimpi

Kursus Asas Pengajaran (KAP) UiTM Kelantan 2010

Dr Hadariah dari bahagian HEA memberi taklimat berkaitan peraturan akademik UiTM. Teringat waktu kursus INDUKSI di Kampung Gajah waktu aku mula masuk UiTM dulu.. Dalam dunia ni kita perlukan peringatan dan nasihat terutama daripada orang yang lebih berpengalaman walaupun banyak ilmu didada.. So jangan melawan towkey..jangan jadi bodoh sombong.. Sebenarnya aku membebel untuk diri sendiri..

Kata-Kata Hikmah 27@Saljuhumairah Pelajari Sesuatu

Dah lama aku tak upload gambar kata-kata hikmah.  so dipagi yang mulia ini sama-sama kita renung-renung dan fikir-fikirkan kata-kata ini.

umpama mimpi dalam mimpi

Jawapan Kepada Teka Gambar???

Entry tadi (klik sini) ada aku upload gambar yang sediki blur..sebab gelap sangat.  Korang mesti nak tahu aku pegi mana dan gambar apa kah itu?

Ketam! ya itu adalah gambar seekor ketam yang masih hidup sebelum ia diperlakukan menjadi begini.

 Meggi ketam... dah lama aku tak pergi makan... so agak mengidam.  Tadi aku dan lagi 4 orang ahli telah memuaskan nafsu makan di kedai meggi ketam di cherang ruku, kelantan. Menu kedai ni hanya meggi ketam jerr.. kalau korang teringin nak makan menu lain memang tak ada...
Dulu aku pernah posting waktu first time berkunjung kesini. rujuk entry ni: http://saljuhumairah.blogspot.com/2010/05/peribahasa-baru-ada-meggi-disebalik.html http://saljuhumairah.blogspot.com/2010/05/kat-tok-bali-ada-meggi-ketam.html
Ini gambar sebelum, waktu ketam ni masih hidup.
umpama mimpi dalam mimpi

Kad Pengenalan - Kad Pengenalan Orang Paling Glamor Di Dunia

Tadi aku cari dalam koleksi google.  Saja nak tengok apa yang ada kat dalam almari google... Dan ini hasilnya..banyak jugak kad pengenalan yang aku jumpa....
 Kad Pengenalan Dato' Siti Nurhaliza  Kad Pengenalan Syaiton.. (tak tahu lah sapa yang create ni)  Kad Pengenalan Almarhum seniman tanah Air P.Ramlee..kalau dia masih ada mesti dia dah dapat gelaran Dato' atau yang lebih hebat lagi..  Lagi kad pengenalan beliau lebih jelas  Kad Pengenalan Khairi Jamaluddin (tapi teksi punya)  Kat Pengenalan Batman pun ada...(cari kad pengenalan superman tak ada pulak..ayah dia)  Kad Pengenalan Mr. Been pun ada..dasyat-dasyat...sapa la yang rajin ni..  Kad Pengenalan Ultraman ada.... tapi ayah dia Gaban pulak  Ha...artis tanah air kita.. Kad Pengenalan Tomok..tapi ni yang dia dah buat baru...sebab tu kena gunting....  Kad Pengenalan Spoonge Bob...bila masa pulak squarrepant jadi ayah dia...??? konpius..konpius..
Korang try cari sendiri kat google pasti banyak benda menarik yang korang jumpa...hehe..
u…

Segmen : Aku blogger ! So What ???

Segmen : Aku blogger ! So What ??? << Klik sini kalau nak joinLatar Belakang Saljuhumairah.Nama sebenar : Hishamudin bin mohamad twontawi (saljuhumairah nama buku dan blog) Pendidikan : Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi PejabatKerja:  Penolong Pendaftar HEA Loksi : Machang, KelantanApa pendapat anda mengenai dunia blog ?"Kehidupan maya yang penuh dengan cabaran dan dugaan.  Walaupun secara realitinya kita tiada didalamnya tapi setelah terjerumus kita akan sentiasa terawang-awang melebihi masa realti kita.  Sampai satu masa kita akan menerbitkan sebuah negara maya kerana dunia blog kita melebihi dunia realiti."Sepanjang anda menjadi blogger , apakah perkara positif dan negatif yang pernah anda alami ?"Positif - banyak perkara yang dipelajari dengan maklumat-maklumat tanpa had dan menambah pengetahuan am daripada kawan-kawan blogger lain.  Terutama dalam bidang IT yang semakin diperlukan tak kira posisi apa kita bekerja.  Tutorial-tutorial yang bersepah dalam…

Korang Rasa Ni Gambar Apa?

Sampai lagi aku kat sini.. Dah lama aku tak menjejak Kaki di kedai ni.. Sedang menunggu order tak sampai-sampai lagi.

Hujan kau ingatkan aku tentang satu rindu.

Dari pagi tadi lagi hujan tak berhenti.. Dah rasa macad di oversea dah.. Ingat lagi masa mula-mula aku sampai kelantan dulu.. Fenomena pelik ni amat merisaukan aku... Baju tak kering..nak keluar bandar pun takboleh.. Sekarang dah biasa dah... Kereta pun dah ada.. So dah tak ada masalah.. Cuma setiap kali musim hujan macam ni tiba, aku pasti teringat semula.. Macam mana aku mula-mula menapak di Kampus Machang Kelantan.. Satu kenangan yang sangat indah dan syahdu.. Kenangan yang lebih indah dari majlis perkahwinan aku, ahaks! Lawak je.. Just hujan ini mengingatkan aku dengan artis indonesia terkenal - Opick yang menyanyikan lagu Satu Rindu. Nanti aku postkan lirik lagu yang penuh syahdu tu. betul syahdu! Takpercaya korang lepak tepi tepi tingkap, pasang lagu opick-satu rindu sambil perhatikan titisan hujan..

Mengapa Tidak Cemerlang? | Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah

Assalamualaikuum w.b.t.

Mengapa Tidak Cemerlang? | Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah

Sebelum mula memburu kegemilangan, tanamkan semangat juang yang jitu dalam minda.  Setiap manusia diciptakan Allah s.w.t. dalam keadaan gemilang.  Walau bagaimanapun, tugas mencapai kecemerlangan dan kegemilangan diri terletak di bahu setiap orang.  Individu yang kenal dirinya lebih tinggi tahap kecemerlangannya.  Oleh sebab itu, setiap pelajar yang ingin mencapai kegemilangan harus mengenali potensi diri.

>>petikan daripada salah satu artikel oleh Dato' Dr. Mohd . Fadzilah Kamsah dalam Majalah Solusi 26.

Baca selanjutnya isu terkini Majalah Solusi 26 [APAKAH NILAI ANDA?].  Untuk tempahan segera email kepada saya inersisham84@gmail.com atau hubungi no. 012-2420437. Penghantaran Percuma untuk kawasan Machang, Kuala Krai, Tanah Merah dan Pasir Putih. Ingin jadi pengedar pun boleh.. Atuau layari kedai buku online saya http://stormreaders.net/notainsan



pama mimpi dalam mimpi

Apakah Nilai Anda? | Majalah Solusi Isu No. 26

Assalamualaikum w.b.t.

"Untuk Bahagia, berjaya dan tenang dalam hidup kita mesti jelas tentang apa yang paling penting dalam hidup ini dan membuat keputusan untuk hidup dengannya tidak kira apa pun yang terjadi."
Baca selanjutnya isu terkini Majalah Solusi 26 [APAKAH NILAI ANDA?].  Untuk tempahan segera email kepada saya inersisham84@gmail.com atau hubungi no. 012-2420437. Penghantaran Percuma untuk kawasan Machang, Kuala Krai, Tanah Merah dan Pasir Putih. Ingin jadi pengedar pun boleh.. Atau layari kedai buku online saya di http://stormreaders.net/notainsan



umpama mimpi dalam mimpi

PROMOSI !!! Aku Terima Nikahnya

Assalamualikum w.b.t.

Nak buat promosi buku Aku Terima Nikahnya Oleh Ustaz Hasrizal.  Untuk tempahan segera email kepada saya inersisham84@gmail.com atau hubungi no. 012-2420437. Penghantaran Percuma untuk kawasan Machang, Kuala Krai, Tanah Merah dan Pasir Putih. Ingin jadi pengedar pun boleh.. Atuau layari kedai buku online saya http://stormreaders.net/notainsan

umpama mimpi dalam mimpi

Cuba Teka Sapa Ni?

Bosan betul, hari ni satu posting pun tak ada yang aku upload... Saja suka-suka,ada sapa-sapa blogger kenal ke mamat ni? Rasanya, dia ni pun blogger jugak.. Korang try cari..

Nuffnang Boleh Bantu Aku Ke?

Aku suka iklan ni. Dengar cerita AmBank boleh bg rate intrest yang paling rendah. Pasti bayar bulanan pun murah. Macam best je... Bulan-bulan rendah tu.. Rupa-rupanya tempoh bayar balik boleh dilanjutkan lebih lama compare dengan bank lain.. Terbayang-bayang Proton Inspira dalam mimpi aku semalam..

Mesyuarat Oh Mesyuarat!

Mengantuk yang amat sangat.. Itu je yang dapat aku simpulkan.. Dah la sangkut dalam perangkap lalu lintas tadi.
Tapi, tanggungjwb tetap tanggung jawab... Aku membawa misi anak bangsa... Syaitan je semua tu.. Takkan nak tidur dan terima bayaran free je hujung bulan.. Ni blogging? Aku taip ni time tea break.. Entry tadi pun aku taip masa jem... Itulah, kesesakan ada hikmah disebaliknya..

Mesyuarat Oh Mesyuarat!

Mengantuk yang amat sangat.. Itu je yang dapat aku simpulkan.. Dah la sangkut dalam perangkap lalu lintas tadi.
Tapi, tanggungjwb tetap tanggung jawab... Aku membawa misi anak bangsa... Syaitan je semua tu.. Takkan nak tidur dan terima bayaran free je hujung bulan.. Ni blogging? Aku taip ni time tea break.. Entry tadi pun aku taip masa jem... Itulah, kesesakan ada hikmah disebaliknya..

Argh... Aku Dah Terperangkap!!! Sabar..sabar..

Dari Sepang td aku dh awal-awal lagi aku dah gerak. Pukul 7.50 aku rasa dah cukup awal kot.. Masuk highway plus..aku maintain meter 120km/jam..kira-kira dalam kepala pukul 8.30 sampai kot kt uitm shah alam.. Ok la..30 minit sebelum start mesyuarat... Ni aku masih dalam perangkap..dah lama aku tak merasa jam ni semenjak pindah ke kelantan.. Sekali sekala best jugak..mendapat ketenangan yang amat sangat. Tak ada siapa pun boleh ganggu aku kat sini... Yelah, dalam kesesakan lalulintas ni sapa yang nak ganggu aku? Kalau kita tengok dari sudut positif banyak hikmah yang tersirat. Tapi mungkin pada pandangan aku yg setahun sekali jumpa dengan jam nih. Bagi yang setiap hari meredah jam ni mungkin dah hilang kesabaran. Atau mungkin jam ni dah jadi sebahagian daripada jadual kerja.. Oklah aku dh sampai.. Nak mesyuarat..

Cerita 13 aurat wanita yang patut semua tahu..

Assalamualaikum w.b.t.

Sempena hari yang mulia ni aku nak share email yang rasanya sangat berguna untuk semua bukan hanya manusia bergelar wanita.  Penting sangat!  Terutama untuk diri aku sendiri..walaupun aku ni dilahirkan lelaki.. tapi, aku punya tanggungjawab terhadap, isteri, adik pompuan, mak, mak mertua, kakitangan pompuan dan bakal anak...hehehe..

Anggaplah email yang aku kongsi dengan korang ni sebagai maklumat tambahan untuk diri kita.  Tak dapat banyak, dapat satu pertakataan pun jadi lah..

Aku manusia lemah..manusia yang bernama insan.. manusia yang membawa erti pelupa...

Untuk dikongsi bersama..... . .......TIGA BELAS AURAT WANITA

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka s…

Cerita Lawak Lucah Nenek

Tadi aku check email macam biasa...



takut-takut ada task terbaru dari bos... dalam dok baca email tiba-tiba jer aku terbahak sorang..

...wife aku naik pelik, tengok aku dok gelak sorang-sorang...

saja nak share dengan korang jugak... tapi tak tahu lah...korang tergelak ke tak?

Di suatu pagi, seorang anak lelaki keluar dari biliknya dan bertanya pada neneknya:
"Nenek, mana Papa dan Mama?"
"Mereka masih di dalam bilik belum bangun" neneknya menjawab.
Anak itu tertawa kemudian lalu pergi sekolah. Ketika pulang anak lelaki tersebut bertanya lagi pada neneknya:
"Nek, Papa dan Mama?"
"Mereka masih dalam bilik" jawab neneknya sambil mengeluh.
Anak itu tertawa lagi, lalu menghabiskan makan tengaharinya dan pergi bermain. Magrib  barulah anak lelaki tadi pulang. Dia bertanya lagi pada neneknya:
"Di mana Papa dan Mama nek, tak nampak-nampak?"
"Tah lah!, dalam bilik tak keluar-keluar apa kena ngan Papa dan Mama kau tu" jawab nenek.
Anak i…

Travel oh travel

Semalam aku meredah cameron highland.. Hari sambung balik perjalanan dari Gua Musang ke Shah Alam., mesyuarat di UiTM. Ada siapa-siapa boleh suggest aku tak tempat penginapan. Maklumlah sekarang ni konvo.. Semua tempat penuh..selalunya aku lepak di Intekma Resort je... Kalau ada blogger-blogger yang baik hati nak kasi tumpang ok jugak.. Student uitm ada tak? Mana tau cuti sem n tak balik kampung.. Kalau ada info, msg aku: 0122420437 boleh pergi minum-minum kedai mamak.

Gila betul!!! Nina's Collections Giveaway dapat Seutas Jam Tangan Emporio Armani khas dari Jepun

Sempena perasmian pembukaan Nina's Collections,
pihak kami akan mengadakan 'Nina's Collections Giveaway'
Hadiahnya cukup lumayan!!!
Rugi siapa tak join... hihi...



SYARAT PENYERTAAN

1. follow blog nina's collectionsdan loveninasyakina

2. copy Bannerdi atas, paste Banner dan Link entry ini di side bar dan entry di blog anda

3. buat satu entry tentang NINA'S COLLECTIONS GIVEAWAY ini di blog anda,
buat entry pasal GA sahaja yekk... tak perlu susah2... huhu

4. tinggalkan comment, nama, email dan link entry anda pada comment giveaway ini

5. Tag kepada 3 orang rakan Bloggers yang lain (perlu dinyatakan dalam entry)

http://www.borakkosong.com/ http://www.cikgudahlia.com/
http://www.kujie2.com/
~~~
mudah je kan?

Pemenang Bertuah akan dipilih oleh juri2 Profesional dari pihak kami
Hadiah cukup menarik dan lumayan,
(lumayan ke? bagi nina kalau barang free, kira lumayan lerr...hikhik)
nak tahu hadiah apa?
tunggu nanti update seterusnya...


TARIKH TUTUP

adalah pada 1 DISEMBER 201…

Jawapan Kepada Teka Buah Semalam..

Memang letih dan penat turun dari cameron semalam...rasa macam tak nak bangun... Namun, apa kan daya tugas adalah tanggungjawab.. Tapi, penat-penat pun semalam bloging sampai pukul 2 pagi jugak. Ini semua gara-gara segmen redah meredah ben ashaari.com. Tak habis jugak senarai blog aku redah semalam.

Kita boleh tengokkan rasionalnya segmen yang ben cipta. Banyak entri-entri kita baca secara tak sengaja..entri yg tak mungkin kita selongkar, bukak dan cari entri terbaik blogger-blogger.. Disamping tu jugak, bro ben ni memang expert dalam bbb menyambung hubungan silaturrahim..sesama blogger.

Tahniah bro.. Aku menyokong sepenuhnya usaha murni beliau dalam memberi kesedaran kepada semua rakyat blogger bahawa menulis blog bukan sekadar menunggu pembaca datang menjengah...tapi blogger itu sendiri perlu rajin berusaha..mana ada perniaggaan begitu mudah menarik pelanggan walaupun mempunyai produk yang berkualiti.. Aku sokog bro..

Erm lupa pulak pasal jawapan bagi teka-teki buah apakah ini? Korang…

SAYA SUKA BLOG AWAK LA

Harap-harap aku sempat lagi.join segmen ni..tadi benashaari.com bagi lagi peluang kepada sapa-sapa yang belum join segmen nih..

Maklumat lanjut korang klik entry dia ni: SAYA SUKA BLOG AWAK LA

5 blog terbaik yang aku suka:

1. http://www.kujie2.com/
~ Blogger mana yang tak kenal dengan kak kujie kan..tambah2..yang dah join gengblogger... Blog beliau wajib aku masuk sebab dia selalu bagi maklumat berguna asas kepada blogger2..dia dah macam mak...macam2 nasihat yang dia bagi..tak caya..pegi bukak ruangan forum di gengblogger..
Tutorial pun banyak..respect la..walaupun dia seorang ibu..tapi dia banyak knowledge...


2. http://www.cikgudahlia.com/
~ Cikgu Dahlia..dulu aku menjadi silent reader dia...sambil-sambil baca entry yang dia post..setiap bulan pasti ada gambar analytic nuffnang...aku suka cikgu ni sebab walaupun dia sibuk dengan kerjaya sebagi seorang guru..dia tetap boleh update blog dan bijak bermain dengan isu-isu terkini..memang patut jadi cikgu la...jadi cikgu blogger... aku mesti mas…

UBAT DARIPADA SUMBER BABI DAN PILIHAN ALTENATIF | MAJALAH SOLUSI ISU 26 |

Assalamualikum w.b.t.

Dapatkan segera dua produk terbaru stormreaders network UBAT DARIPADA SUMBER BABI DAN PILIHAN ALTENATIF | MAJALAH SOLUSI ISU 26 |  di kedai online saya

http://stormreaders.net/notainsan
Daftar dan boleh terus buat pembelian..

umpama mimpi dalam mimpi