Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober 17, 2010

Kata-Kata Hikmah @ Saljuhumairah

Assalamualaikum w.b.t

p/s: Sukarnya menjadi diri sendiri...

umpama mimpi dalam mimpi

Mencari Sumber Pendapatan dalam Menyebarkan Ilmu bermanfaat

Assalamulaikum w.b.t.
Korang kenal dengan Ustaz Ismail Kamus? Penyampaian kuliah beliau yang bersahaja menarik ramai pendengar dalam memuhasabah diri kita.
Beliau juga turut menulis banyak karya dalam mengebangkan usaha dakwah yang tak pernah berhenti. Selain beliau, ramai lagi tokoh-tokoh terkenal yang terlibat dengan perniagaan Stormreaders Network, Perniagaan 100% Berteraskan Syariah.

p/s: Maklumat lanjut berkaitan perniagaan internet ini sila layari: http://www.mystormwarrior.com/hisham Irfan Khairi jutawan internet pun turut bersama-sama mengembangkan rangkaian ini.  InsyAllah maklumat lanjut akan diceritaka di masa hadapan.. Salah satu altenatif perniagaan bagi umat islam yang mudah dan jelas.
umpama mimpi dalam mimpi

Korang Tahu Fenomena Stormreaders???

Assalamualaikum w.b.t.
Dah lama aku meneliti dan membaca berkaitan perniagaan internet.  Walaupun dah lama aku menceburi arena blogging...sampai sekarang aku masih belum memulakan sebarang jenis perniagaan internet.  Cerewet sungguh! Ya..memang aku sangat cerewet berkaitan dengan hal-hal sumber pendapatan nih...
Mendaftar dengan nuffnang pun aku belum pernah cash kan duit... Tapi aku tertarik betul dengan satu pernigaan internet yang semakin mendapat tempat ke dalam hati usahwan-usahawan internet.  Korang pernah dengar stormreader.net?
Aku sangat berminat dengan perniagaan ini kerana ia menjalakan perniagaan nyata menjual buku-buku agama dan motivasi  yang membantu menyampaikan dan menyebarkan ilmu bermanfaat dalam usaha berdakwah.
Perniagaan MLM berlandaskan syariah yang dipantau oleh pakar-pakar seperti Ust. Zaharuddin yang terkenal dengan blog beliau http://zaharuddin.net
Sebelum aku ceritakan dengan lebih lanjut hayati betul-betul video ini.  Bukan promosi, tetapi sekadar berkongsi mak…

Adegan Lawak di Masjid yang tak sepatutnya

Assalamualaikum w.b.t.

Gengblogger sekaliannya. Hari ini adalah penghulu segala hari. Hari jumaat, majoriti semua golongan lelaki melangkah ke Masjid bila tiba waktu zohor. Sebab nak solat jumaat..Sejak kebelakangan ni, waktu zohor masuk agak awal... So agak kelam-kabut sikit suasana sebab tak macam biasa...Selalunya zohor pukul 1.30 baru masuk.. Selamat di Kelantan hari Jumaat talah ditetapkan cuti hari minggu. Dapatlah semua orang lelaki menunaikan solat jumaat dengan selesa...

Apa-apa pun, sebelum korang pegi solah jumaat, hayati lawak dari majalah ujang ni. Kartunis Lambok nih memang sempoi habis idea dia....

Layan jer... Selamat ber jamaah dan berkhutbah..

p/s: Klik gambar, kalau tak jelas nak baca


umpama mimpi dalam mimpi

Korang Kenal William Hung? Famous gila dulu....

Gila lah mamat American Idol nih..slumber jer...
Siap boleh famous dalam masa yang sekejap jer...v/clip dia mesti penuh dikelilingi dengan wanita...
Walaupun tak menang...tapi lama dah dulu...sekarang tak tau apa yang dah berlaku dengan dia...

Layan je lah video nih..



P/S: sekali tengok kelakar, sekali tengok dia serius jer...kita yang terbahak-bahak..

umpama mimpi dalam mimpi

Dah Terbit!!! Trilogi Aku Terima Nikahnya - Saifulislam (Cantik Cover)

Assalamualaikum w.b.t.

Yes..
Buku Aku Terima Nikahnya yang menggabungkan ketiga-tiga buku yang telah diterbitkan.  Tadi menjenguk sebentar ke laman web http://saifulislam.com terkejut...tengok cover yang sangat cantik...

Teruja aku nak memiliki..siri satu dan siri dua dah buat menyentuh jiwa aku nih..apa lagi bila diterbitkan siri yang ke tiga pula... digabungkan semua sekali menjadi satu....

Aku terima nikahnyaBercinta Sampai ke SyurgaMurabbi CintaUntuk mencari sumber bacaan bimbingan pembangunan keluarga yang berkualiti dalam bahasa melayu sangat lah susah sekaranga nih.  Kemunculan Aku Terima Nikahnya menjadi fenomena yang masih belum berhenti dipelbagai peringkat umur yang membaca nya..

Korang tengok covernya...bukan buku jiwa..tapi buku yang penuh dengan dengan isi-isi yang berfalsafah untuk mudah difahami dan dihadam...

Check di laman web beliau sendiri.: http://saifulislam.com/?p=8687#more-8687

 p/s: aku takut! kadang-kadang aku membeli buku hanya sekadar nafsu yang menyelubungi…

Kata-Kata Hikmah @ Saljuhumairah

Assalamualaikum w.b.t.
p/s: terlalu banyak aspek dalam sebuah kejujuran...

umpama mimpi dalam mimpi

Kata-Kata Hikmah 26 @ Saljuhumairah [Bukanlah]

Assalamualaikum w.b.t


p/s: Setiap masa kita tak boleh lupa pada Nya

umpama mimpi dalam mimpi

Kisah Sedih berunsur Sengal...tak tahulah sapa yang mengarang...

Assalamualaikum w.b.t.


Semalam aku ada terbaca satu kisah sedih yang agak-agak sengal dalam email.  Terasa nak sharing dengan korang semua.....cerita fantasi tidak diketahui sumber asalnya...tak tahulah sapa yang mempunyai otak pemikiran yang berfantasi macam nih....


Korang bacalah sendiri.....



Terdapat dua orang adik-beradik sedang bermain2 di taman permainan berhampiran sebuah Balai Polis kecil. Seorang namanya Diam dan seorang lagi namanya Gaduh.Nama ini diberi oleh ibu bapa mereka melalui perbuatan mereka ketika baru lahir. Si Diam ni, keluar2 je dari perut ibunya, tak pernah menangis walaupun sekali. Itulah sebabnya nama dia DIAM. Yang si Gaduh ni pulak, sejak dalam perut asyik menendang je. Keluar dari perut pon kakinya tak tahu nak duduk diam walaupun sesaat. Jadi, Ibu Bapanya pun decide nak letak namanya GADUH.
Ketika asyik mereka berdua ni bermain. Tiba2 si Gaduh hilang. Diam pon jadi tak tentu arah macam orang gila. Sampai orang gila tepi jalan pon pelik tengok dia. Dia memikirk…

Tuah Gambar Inspirasi Jenama Proton Baru, Analytic Nuffnang tiba-tiba meningkat

Assalamualaikum w.b.t.

Beberapa entry lepas aku ada post gambar Kereta Proton Baru.  Rujuk entry ni: http://saljuhumairah.blogspot.com/2010/09/inspirasi-jenama-proton-baru.html

Then aku bercuti kejap, balik kampung..langsung tak online, apa lagi nak update blog...jangan harap lah.  Semalam, masuk office kejap..pastu balik rumah terus bukak nuffnang..saja nak ambil semangat buat entry baru untuk saljuhumairah...terkejut aku...sungguh tak sangka...graf nuffnang menggunung tiba-tiba...hari aku tak online pulak tuh..

Tak tahu kenapa...aku check kat keyword...rupanya.....posting pasal kereta proton baru tuh menjadi...


p/s: tak sangka betul...semangat blogging meningkat jugak..walaupun dah lama bercuti..

umpama mimpi dalam mimpi

Kata-Kata Hikmah 24 @ Saljuhumairah [Nafi dan Isbat]

Assalamualaikum w.b.t.


p/s:  Bukannya waktu kesusahan saja..waktu lapang pun kena ucap jugak..

umpama mimpi dalam mimpi

Kata-Kata Hikmah 23 @ Saljuhumairah [Ikhlas]

Assalamualaikum w.b.t.


p/s:  Ikhlas...sesuatu yang amat sukar untuk diterjemahkan oleh minda yang jahil ini..
umpama mimpi dalam mimpi

Kata-Kata Hikmah 22 @ Saljuhumairah [Putus Asa]

Assalamualaikum w.b.t.


p/s:  Kadang-kadang aku selalu memandang saat kegelapan sahaja....tanpa berfikiran positif langsung..

umpama mimpi dalam mimpi

Bajet Malaysia 2011: Cukai Jualan telefon Mudah Alih 10% dimansuhkan

"Bagi mengharmonikan layanan cukai ke atas "Personal Digital Assistant" (PDA) dengan "Global System Mobile" (GSM) dan telefon mudah alih biasa, kerajaan mencadangkan telefon mudah alih dikecualikan daripada cukai jualan," kata Najib yang juga Menteri Kewangan semasa membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat hari ini.
Assalamualaikum w.b.t.
Setelah bajet 2011 diumumkan oleh PM kita, aku menyokong sepenuhnya tindakan memansuhkan cukai telefon mudah alih sabanyak 10% yang dikenakan sebelum ni.  Dengan tindakan ni, barulah rakyat Malaysia celik IT dan tak ketinggalan dengan penggunaan teknologi canggih.  Selain dari pada itu, cuti bersalin yang ditambah dari 60 hari kepada 90 hari juga membantu dalam menambah populasi rakyat malaysia dan meramaikan zuriat umat Nabi Junjungan kita.
Sumber: http://www.malaysiakini.com/news/145459

Cukai jualan telefon mudah alih dimansuhOkt 15, 10 5:35pmKongsi99 Kerajaan bercadang mengecualikan cukai jualan
untuk telefon mudah alih, k…

Iklan Nuffnang terbaru trus rasa nak beli....

Assalamulaikum w.b.t.

Korang tengok betul-betul iklan nuffnang baru...Toyota Altis... Kalau tak jumpa korang tunggu pukul 12.00malam conform ia muncul...
Mula tengok ingatkan Toyota Camry... Memang meletup lah..kalau design sebelum ni langsung aku tak minat.... Tapi design kali ni meleleh air liur aku... tabik spring untuk skuad R&D Toyota...
Reveiw pasal toyota baru nih korang try check kat sini: http://www.toyota.com.my/altis/index.dot

umpama mimpi dalam mimpi

Travel Johor Bharu

Assalamualaikum w.b.t.
Untuk kali ke-2nya aku menjejak kaki ke negeri Johor... Dulu aku datang merantau ke rumah Paksu dan bekerja sementara selepas tamat exam STPM.  Hari ini, aku bermesyuarat bersama-sama Timbalan Pengarah Hal Ehwal Akademik dan Pengantarabangsaan UiTM Kelantan bagi membincangkan isu-isu berkaitan Akademik semasa.
Tak sangka betul, dalam keramaian aku bersua dengan seorang kakitangan UiTM Johor Bharu Kampus Kota Larkin. Abang Wan, yang merupakan buddy aku semasa menjalankan latihan praktikal di Bahagian Pengurusan Sumber Manusia Bukit Merah Laketown Resort. Dah lama tak jumpa, aleh-aleh boleh pulak jumpa kat Johor. Apa-apa pun tq kepada Abang Wan yang banyak memberi tunjuk ajar dulu.
Lupa aku nak bagi tau, sekarang aku travel lagi...kalau sebelum ni aku review pasal hotel Intekma UiTM Shah Alam kali ini aku stay di Gran River View Johor Bharu.  Cantik Hotel ni, dari dalam bilik aku boleh view tambak singapor..
Ok lah, aku chow dulu..nak pegi mesyuarat..

umpama mimpi dala…