Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun 13, 2010

Novel Berpetualan Ke Aceh2 - Membela Syiar yang Asal ~ aku dah habis..

Assalamualaikum w.b.t. & salam Sejahtera..

Aku dah selamat sampai di Machang pukul 10.00malam tadi... Penat betul setelah 5 hari di Shah Alam..akhirnya kembali..nak berehat kejap..letih bila tengok baju yang tak basuh dan rumah yang agak bersepah... dah 2 minggu tak merasa cuti..

Kerja..kerja dan terus bekerja...

Sepanjang aku di Shah Alam berjaya menghabiskan novel siri ke-2 BERPETUALANG KE ACEH yang bertajuk "Membela Syiar yang Asal".


Novel ini adalah kesinambungan kepada (BPKA) BERPETUALANG KE ACEH 1 yang bertajuk "Mencari Diri Dan Erti". Aku pernah review novel pertama RADZI SAPIEE ini dulu dalam entry yang lepas-lepas.  Klik kat BERPETUALANG KE ACEH - RADZI SAPIEE,LAGI BERPETUALANG KE ACEH VOL.1 : Mencari Diri dan Erti. Ada video dan keterangan penulis..

Novel bersiri BPKA ini merupakan karya jujur penulis yang berdasarkan pengalaman pengebaraan beliau sendiri.

Novel pertama dulu menceritakan bagaimana Rasyid (watak utama novel BPKA) boleh mula berpetualan…

VIDEO = OPICK - BERSUJUD KEPADA ALLAH

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera...

Tak ada apa yang terkini, kerna aku masih lagi di Shah Alam...

Esok nak tengah hari baru nak bergerak ke Kelantan....Semoga perjalanan selamat..

Layan v.clip yang penuh bererti ini...


Bersujud kepada Allah
Bersyukur sepanjang waktu
Setiap nafasmu, seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah
Bersabar taat pada Allah
Menjaga keikhlasannya
Semoga dirimu, semoga langkahmu
Diiringi oleh rahmatNya
Setiap nafasmu, seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah
Alhamdulillah wasyukurilah
Besyukur padamu ya Allah
Kau jadikan kami saudara
Indah dalam kebersamaan
Bersujud kepada Allah
Bersyukur sepanjang waktu
Setiap nafasmu, seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah
Semoga dirimu semoga langkahmu
Diiringi oleh rahmatnya
Alhamdulillah wasyukurilah
Besyukur padamu ya Allah
Kau jadikan kami saudara
Indah dalam kebersamaan
Alhamdulillah wasyukurilah
Besyukur padamu ya Allah
Kau jadikan kami saudara
Hilanglah semua perbedaan
Alhamdulillah wasyukurilah
Bersyukur padamu ya…

VIDEO = OPICK - BERSUJUD KEPADA ALLAH

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera...

Tak ada apa yang terkini, kerna aku masih lagi di Shah Alam...

Esok nak tengah hari baru nak bergerak ke Kelantan....Semoga perjalanan selamat..

Layan v.clip yang penuh bererti ini...


Bersujud kepada Allah
Bersyukur sepanjang waktu
Setiap nafasmu, seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah
Bersabar taat pada Allah
Menjaga keikhlasannya
Semoga dirimu, semoga langkahmu
Diiringi oleh rahmatNya
Setiap nafasmu, seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah
Alhamdulillah wasyukurilah
Besyukur padamu ya Allah
Kau jadikan kami saudara
Indah dalam kebersamaan
Bersujud kepada Allah
Bersyukur sepanjang waktu
Setiap nafasmu, seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah
Semoga dirimu semoga langkahmu
Diiringi oleh rahmatnya
Alhamdulillah wasyukurilah
Besyukur padamu ya Allah
Kau jadikan kami saudara
Indah dalam kebersamaan
Alhamdulillah wasyukurilah
Besyukur padamu ya Allah
Kau jadikan kami saudara
Hilanglah semua perbedaan
Alhamdulillah wasyukurilah
Bersyukur padamu ya…

VIDEO KLIP DEWA 19 - LASKAR CINTA

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera,

Entry ini adalah entry yang pernah aku post dalam blog yang dah mati...
Lama dah blog itu mati...biarkan..
biarkan saja ia pergi dan mati...

Yang penting lirik lagu dibawah perlu dihayati...
dan di selami sedalam-dalamnya..



Wahai jiwa-jiwa yang tenang... berhati-hatilah dirimu....kepada...
Hati-hati yang penuh...dengan...kebencian yang dalam.
Karena, sesungguhnya iblis..ada dan bersemayam..dihati..yang penuh
dengan benci...di hati...yang penuh dengan prasangka.

Reff: Laskar Cinta... sebarkanlah benih-benih cinta
musnahkanlah virus-virus benci
Virus yang bisa rusakkan jiwa dan busukkan hati.. Laskar Cinta..
Ajarkanlah ilmu tentang cinta
Karna cinta adalah hakikat
Dan jalan yang terang bagi semua.. umat manusia..

Jika.. kebencian meracunimu...kepada..manusia lainnya..
maka..sesungguhnya iblis..sudah berkuasa atas dirimu...
Maka... jangan pernah berharap..aku..akan mengasihi..menyayangi...
manusia-manusia..yang penuh..benci seperti kamu...

Back…

Keputusan Permohonan ke Program Pra Diploma Perdagangan/Pra Diploma Sains/Pra Diploma Perakaunan TELAH DIBUKA..SILA SEMAK PERMOHONAN ANDA

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera,

Sebagai rasa tanggungjawab seorang kakitangan, aku nak sebar-sebarkan maklumat penting ini.

Perhatian untuk semua pelajar lepasa SPM/Setaraf yang telah memohon untuk kemasukan ke Program Pra Diploma Perdagangan / Pra Diploma Perakaunan / Pra Diploma Perakaunan di UiTM.

Keputusan Permohonan ke Program Pra Diploma Perdagangan/Pra Diploma Sains/Pra Diploma Perakaunan ke UiTM TELAH DIBUKA..SILA SEMAK PERMOHONAN ANDA

Bagaimana hendak menyemak keputusan?

1) Sila layari laman web pengambilan UiTM :http://pengambilan.uitm.edu.my/


2) Klik bahagian bawah sekali bahagian "PENGUMUMAN PENTING" atau banner sebelah kanan "SEMAKAN STATUS PERMOHONAN"




3) Setelah pergi ke link seterusnya sila klik "SEMAK STATUS PERMOHONAN".





PENGUMUMAN
KEMASUKAN UiTM
SESI JULAI 2010 Keputusan Permohonan ke Program Pra Diploma Perdagangan/Pra Diploma Sains/Pra Diploma Perakaunan termasuk program Pra di bawah Mengubah Destini Anak Bangsa boleh mula disemak…

BOLEH Tolong tak? Rasa macam nak berhenti blogging la....~Salju

Assalamualaikum w.b.t & salam sejahtera...

hye..

Blogging? kenapa aku ada blog ar?  kenapa aku bukak blog tiap hari? Aku sedang cuba mencari jawapan....

Aku nak luahkan apa yang aku rasa? rasanya tak ada pun entry luahan perasaan yang aku buat..Mungkin aku nak dapat dapat duit? Baik aku buat blog bisnes..atau jual barang online..tak ada pulak aku dapat duit setelah 3tahun ada blog...Sebab ikut orang lain? orang lain ada blog..aku pun nak ada blog.. tak jugak, sebab aku mula blogging waktu tak seramai sekarang rakyat malaysia blogging...Sebab nak famous? kalau nak famous, baik aku buat entry menarik....dan kebanyakan entry yang aku post semuanya entry syok sendiri...Sebab aku suka menulis? tak pernah pulak aku menulis dalam buku sebelum ni..Mungkin aku traffik, ramai orang masuk blog aku? tak jugak..aku bukannya rajin "blogwalking" pun.Mungkin aku nak cari jodoh? sesuai ke cari jodoh melalui blog? rasanya dah ada jodoh yang dah mencari aku...hehehehe..Mengisi masa lapang? …

Terkedu, Terpana, Aku Terkejut terus menerus Teruja.. Pak Latip Datang Office

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Episod travel aku bermula lagi..hari ini langsung aku tak berkesempatan nak online.... Pukul 10malam tadi aku naik Firefly dari Kota Bharu dan tiba di Subang pukul 11.30malam..dan terus menginap di Hotel SunINN bandar Sunway. Selamat ada wifi free...sebab celcom brodband hanya dapat detect GPRS signal...
Terkedu, Terpana, Aku Terkejut terus menerus Teruja...
Ya..aku teruja...pagi yang hening...lepas makan pagi aku meneruskan kerja di pejabat.. Seperti yang dijanjikan En. Latip Talib nak datang ke Kelanta dalam entry semalam, salah seorang penulis novel sejarah sepenuh masa yang terkenal dari PTS tiba-tiba muncul di pejabat aku.  Tepat pukul 10pagi...langsung tidak awal dan tidak lewat...
Tiba-tiba aku menjadi tak tentu arah.... Penulis terkenal itu sudi untuk singgah di UiTM Kelantan...bermacam-macam yang aku sembang dengan beliau sementara menunggu Ust. Che Bakar. Tapi jadual kerja aku yang padat membuatkan aku tak sempat nak melayan beliau dengan ba…

Kata-kata Hikmah Hari ini (1 Rejab 1431)

Malam ni sebetulnya dah masuk 1 Rejab 1431 selepas masuk waktu Maghrib tadi.  Sebagusnya jugak, esok kena puasa..... Mampukah aku?

Tapi, aku tak tahu kenapa dengan diri ini.. Seolah-olah kehilangan Motivasi untuk bekerja... Terasa lemah seluruh anggota...banyak dosa kah? Memang tidak terhitung banyak nya...

Aku perlukan motivasi..Motivasi untuk meneruskan perjuangan hidup ini..


Aku pasti, Allah sentiasa menyayangi aku... aku saja sering melupakan Nya... Aku perlu menyayangi diri aku sendiri kerana Nya..

Motivasi penting untuk aku terus bergerak selagi nyawa belum terpisah.. terkenang pejuan-pejuan di Plasti-GAZA.Apakah motivasi mereka untuk meneruskan perjuangan...






umpama mimpi dalam mimpi

"Robot Dance" Pelik Yang Pernah aku Tengok..

Ingat lagi waktu aku dulu-dulu, zaman muzik hip-hip tengah meningkat naik sehinggakan muzik techno yang meletup ketika tu hilang hanyut dibawa arus... Kira-kiranya zaman kegemilangan Muzik Hip-Hop era 90' yang menaikkan nama Too Phat, Teh Tarik Crew, Eminem, Dll...... 
Waktu tu jugak, ramai budak-budak remaja kalut nak main skateboard.... Sambil layan lagu Hip-Hop..Sukan xtreme tiba-tiba melonjak sehinggakan aku jugak kenal dengan Joe Ipoh (skater Malaysia yang meletup). 
Tiba-tiba jugak, BBoys ataupun penari yang selalunya menjadi penari latar bagi persembahan atau video klip Kumpulan Hip-Hop.  Biasalah revolusi muzik dari zaman ke zaman.... itu belum cerita bab underground pulak...rock kapak lagi, trash, metal dll..  Setiap kali berlaku revolusi muzik, pastu imej, gaya pemakaian dan fesyen turut dilanda arus perubahan..... erm...kalau nak cerita zaman muda-mudi di sekolah menengah tak habis kalau satu hari... Nostalgia-nostalgia tu jugak lah mengingatkan aku dengan kawan-kawan. 
Bi…

Nak balik dah, Korang nak Ikut? & Abdul Latip bin Talib Pengarang Novel Yang Ku Sanjung

Dah pukul 7 petang...aku masih di pejabat...melayan email-email dan jadual waktu kuliah yang tak sudah-sudah..

Tak ada apa yang nak aku coret... hanya sekadar "aku nak balik dah" Korang nak ikut?

Sebenarnya esok aku nak jumpa dengan seorang penulis terkenal tanahair..Itu yang terasa sukar untuk meninggalkan office...rasa macam nak tidur sini jer.  Sebenarnya aku baru jer kenal penulis ni.

Kenal ker?  Beliau adalah Abdul Latip bin Talib. Buku-buku karangan beliau sungguh terkesan dihati dengan menceritakan kisah-kisah tokoh islam terkenal.  Beliau mengolah semula cerita-cerita tokoh islam dalam bentuk novel yang menarik untuk dibaca...


Sedikit tentang penulis sanjungan aku ni yang aku salin dari facebook beliau: http://www.facebook.com/profile.php?id=1018376348#!/profile.php?id=1342311210&v=info

Abdul Latip bin Talib dilahirkan di Kampung Ulu Seperi Rembau Negeri Sembilan pada 2hb Jun 1954, pernah bekerja sebagai pegawai ladang FELCRA selama 20 tahun dan kini merupakan penul…

Loghat pantai timur vs loghat utara ..lawak-lawak..

Hari ni memang aku tak ada kerja lain dah..

Melainkan hanya copy and paste email office yang bertimbun-timbun untuk aku delete..

Sebelum aku delete semua baik aku simpan kat sini buat kenang-kenangan... Kalau simpan kat dalam hardisk pun nanti kena virus hilang jugak.. sekurang-kurangnya dapat jugak menghiburkan hatiku yang lara.. ini..

hehehehe...


Loghat mana lebih munasabah? 

Timbul persoalan, loghat daerah manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan
loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah munasabah

Bahasa Melayu standard:
"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya tiada."


Loghat Utara (kedah):
"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek dio tak dok."


KESIMPULAN: Tidak mungkin pipi emaknya tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada memang munasabahlah!
 p/s: salina…

CERITA LUCAH LAGI......PASAL AYAM GAY PULAK... [CHCIKEN RUN]

Kenapa lah aku ni,
Sejak dua menjak ni asyik dapat cerita berunsur lucah jer...
Posting semalam aku dan buat koleksi cerita-cerita lucah dari email..hari ni bukak email, ada lagi...

Tak pe lah, menghilangkan ketegangan urat kepala yang serabut ni... Baru masuk pejabat hari ni. Bertimbun-timbun kerja yang tertangguh..
Layan jer lah cerita ni.. Kepada yang cuti hari ni, selamat bercuti.... Kasihanilah kami yang di pantai timur dan Kedah... terpaksa bekerja keras dihari ahad..
CERITA AYAM YANG MACHO 
Ceritanya berkisar di sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di Gunung Semanggul.tentang sebuah peternakan ayam. Disana ada 5 Ayam betina dan seekor ayam jalak (kira ayam jantan macholah) yang umurnya sudah lanjut dimamah masa (cewah-cewah cam lam novel percintaan lak).  Karena merasa bahwa ayam jalak yang sudah tua tadi sudah melewati masa suburnya, si pemilik ladang tersebut memutuskan untuk membeli seekor ayam jalak lagi yang masih muda, tampan, segak, macho dan yang sewaktu nganya. Denga…