Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei 9, 2010

Kata - Kata Hikmah 1 [penyakit]

Selamat pagi...
Ada lagi blogger yang masih belum tidur...ker?

Aku? tak pasti... imsonia kot...

Batuk tak berhenti buat aku sukar untuk mengharungi mimpi malam...ini

Mulai hari ni aku nak buat entry khas setiap hari.  Entry khas nih sebagai muhasabah diri, peringatan dan motivasi untuk aku terus menjalani hidup.  Maknanya aku akan paparkan apa-apa kata-kata Hikmat/ Hadis/ ayat-ayat al-Quran/ falsafah pakar motivasi dan lain-lain yang berkaitan dan dari sumber yang tepat.  Aku akan catatkan sumber hasil pembacaan aku....semuanya adalah berkaitan hidup aku.....

usaha ini untuk kita sama-sama berfikir....

Kata-Kata Hikmah 1:
Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Setiap penyakit ada ubatnya, penyakit dosa beristigfar dan minta ampun ubatnya"
[Hadis sahih Tarmizi Bahrul Mazi]~sumber Majalah Milenia Muslim Bil 83 Julai 2009

p/s: aku tak ada ilmu untuk menghuraikan tetapi sama-sama kita berfikir

umpama mimpi dalam mimpi

Hikmah disebalik Sakit [Pedang Salji Menghadapi Ujian Besar]

Hari ini memang betul-betul aku down.. Nak angkat tanggan keatas pun tidak terdaya...lepas balik dari tungasan pagi tadi aku terusan kehilangan daya dan upaya.  Semua anggota seolah-olah tidak berfungsi.  Mungkin Kenikmatan yang dikurniakan aku tak syukuri, semua ditarik balik.... ada yang tidak kena dengan hati....
Mulut dan lidah pecah-pecah, terasa api menjalar melerusup seluruh pembuluh darah.  Tiba-tiba aura api muncul sekeliling tubuh.  Aku kepansan.... berkokok- kokok aku batu..macam orang tua... ....aku demam..
Rindu kat mak aku...kalau aku kat rumah mesti mak aku dah tunggu sebelah aku dan menyapu kain tuala lembab di kepala aku.... Aku rindu sangat saat itu..... Saat ketika itu aku bergantung kepada mak aku dan mak ak banyak-banyak bagi nasihat supaya ingatkan Allah dan Dia lah yang bagi sakit dan Dia jugak yang menyembuhkan....
Sekarang baru aku faham apa yang mak aku pesan dulu.  Mak suruh aku bertawakal.  Mak suruh aku sabar... Demam itu adalah ujian... Pasti ada hikmah nya...…

Tips Cantik & Sihat Sambungan Semalam

Aku baru balik dari taklimat di Sek. Men. Keb. Sains Machang berkaitan "Jom Masuk U"...

Aku buat entry ni untuk membantu blogger2 tegar tentang pemakanan yang sihat termasuk aku sendiri yang sentiasa mengadap laptop jer pagi petang siang malam... Semua benda ada depan laptop...makan pun depan laptop... selamat tak bawak laptop masuk tandas... So adalah amat penting untuk menjaga pemakanan..

Memandangkan aku dah buat perjanjian semalam, aku sambung sikit lagi tentang 10 Jenis Makan Anti Kolestrol.  Semalam aku cerita pasal makanan pertama iaitu Soya.  Banyak kebaikan bijirin nih.. Lagi 9 makan adalah:
"Makan pilihan aku adalah buah mangga ~ sebab sedap hingga ke kulit" Ikan Tuna
Ikan ini adalah salah satu sumber kepada omega 3 yan secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.  Macam dalam iklan susu kat TV3..
Kismis
Buah anggur kering nih mengandungi sebatian yang mampu menurunkan kolestrol.  Sesiapa yang mengamalkan diet dengan 400 kalori k…

Ingin menjadi cantik dan sihat? Tips anti Kolesterol

Hye, gengblogger... Sebelum tidor teringin benar rasanya nak sharing something yang berguna.  Sebab aku dah mula rasa kandungan kolesterol dalam badan aku semakin meninggkat.....Semenjak aku berkunjung ke Negeri Cik Siti Wan Kembang nih naluri untuk makan tak pernah berhenti.  Mungkin aku stress dan bosan kesorangan... dah la semua makanan yang aku minat mempunyai kuantiti kolestrol yang tinggi... rosak badan aku... walau badan kurus..kolestrol tetap bahaya..sebab dia tinggal dalam salur darah....eh! kurus ker?hahhaha.tak sedar diri betul....
GAMBAR NIH TAK ADA KAITAN LANGSUNG DENGAN KOLESTROL So aku nak sharing is caring kat sini 10 Jenis Makanan Anti Kolekstrol..  untuk membantu mendapatkan badan yang sihat..dah lama tak wat entry yang lebih berguna dan berfaedah..asyik membebel tak tentu arah jer... sumber nih aku ambil dari hasil pembacaan ingin menjadi cantik dan sihat......
SOYA ~ Kacang soya diproses untuk mendapatkan khasiatnya yang mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin dan za…

Beza menguruskan Lelaki Dan Perempuan

fuh..fuh... Selamat maghrib...

Penat....Penat... dah pukul 8:00 aku masih lagi duk depan komputer di office.  Tinggal 2@3 orang pensyarah jer yang masih meneruskan aktiviti "uploading" markah untuk peperiksaan Akhir April 2010. 

Jelous betul dengan blogger-blogger yang dah bersenang-senang di rumah bermain-main dengan anak.  Aku? masih menanti dan menunggu... tanggungjawab! Yeke tanggungjawab.  Tugas aku dalam tempoh operasi pengurusan peperiksaan ni adalah memastikan semua pensyarah UiTM Kelatan Machang....berjaya memuatnaikkan markah pelajar kedalam sistem RES.  (Result Entry System). 

Tak kira pelbagai halangan dan rintangan semua pensyarah mesti upload markah sebelum tarikh tamat.

So, setiap hari office aku penuh dikunjungi pensyarah dan kaum yang menopoli adalah dari kalangan pensyarah-pensyarah wanita.  Penat aku menguruskan masalah-masalah sistem dan pelajar-pelajar.  Dalam situasi ni pengurusan masalah sangat penting.  So aku enjoy jer dalam keadaan tekanan.  Mungk…

2010 FIFA World Cup South Africa

Pesta dah bermula.

Piala Dunia dah kembali...untuk edisi Africa bagi tahun 2010.
Bagi aku World Cup nih acara untuk berpesta... tengah orang duk ghairah dengan Piala Liga Inggeris.. Semua pancaindera beralih seketika kepada Piala Dunia... tiba-tiba jer..

Masa nih, kalau ada tayangan liga Malaysia semua orang nampak kecik jer... Kalau ada game antara negeri tepat pada waktu game world cup berlangsung..kosong statdium..silap-silap hari bulan penyokong kat stadium pun bukak TV tengok world cup..tak pun pemain amik MC tak turun padang sebab nak layan world cup....

Masa ni lah orang yang tak minat bola pun berjaga terbeliak bijik mata layan world cup buat modal sembang esok. Pergi mana-mana tempat semua orang sembang pasal bola... Tak kira negatif atau positif, isu bola jer yang timbul.. Kat kedai kopi lagi lah.....

Pandai betul orang putih cipta benda pelik-pelik nih...

Korang rasa world cup tahun nih sapa punya? Mungkin terlalu awal untuk dinilai.. Aku? Kalau korang tanya aku, jawapa…

Haram ke tengok World Cup?~Semalam Yang Terbantut ~

Assalam ,

Morning, internet jem malam tadi... Tahniah untuk "C" broadband yang telah berjaya membantutkan aktiviti blogwalking aku untuk semalam.  Bangun jer pagi, selamat dah ok...ingatkan nak bangun awal sebelum subuh....nak blogwalking....tapi tersangkut sampai pukul 6:30 plak.. ceh! ingtkan bangun awal nak solat tasbih ker, istiqarah ker, tahjud ker, atau hajat ker... ini "blogwalking".

Lepas nih, makin sakan aku jaga diawal pagi.....sebab musim "Cawan Dunia" dah semakin terasa...

Dah jauh sangat ker aku nih...tiba-tiba rasa nak  muhasabah diri.... bebaloi ker berjaga untuk tengok perlawanan bola?... Tanya diri sendiri!!?????

Erm.. dari dulu aku masih was-was dalam diri...kita tengok world cup haram ke ar? Walau was-was aku tengok lagi...sebab banyak pendapat....tak perlulah aku nyatakan pendapat2 tuh..aku sendiri kurang ilmu...

Bagaimana pulak dengan perjudian bola sepak nih? Kalau kita tengok kita bersubahat sama ker ar?  Setiap kali datang jer Pia…