Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac 21, 2010

CERITA - CERITA MOTIVASI UNTUK PEMIMPIN vs 9 NYAWA

Petang tadi En. Sabri, En. Tarmizi, En. Hasmizi dan aku pegi makan kenduri kesyukuran perkahwinan adik kepada En. Imran (Penolong Pendaftar HEA UiTM Kelantan).

Lepas Solat zohor di Masjid Muhammadi Kota Bharu, kami layan mata di KB Mall. Aku macam biasalah kalu dah jadi habit tak boleh nak buat apa dah.  Mesti melepak di kedai buku Syarikat Muda Osman dan Popular Book Store. 

Niat asal nak cari buku Aku Terima Nikahnya 3-Saifulsilam dan Cinta Sufi- Ramlee Awang Murshid sebagi hiburan hati.

Tapi apakan daya pelancaran di PWTC masih belum sampai di Kelantan. So sebagai buah tangan untuk aku bawak balik jugak, aku sempat sabar 2 buah buku yang aku kira dapat mengubat kekecewaan di dada.

1.  Cerita-cerita Motivasi untuk Pemimpin
Tajuk : Cerita-Cerita Motivasi Untuk Pemimpin


Pengarang : Dato’ Fadzilah Kamsah & Fauzul Na’im Ishak

Penerbit : PTS Millennia

Mukasurat : 205 Halaman

Beli Melalui http://www.bookcafe.com.my/ click sini


Harga : RM18.50

Cerita-cerita yang dimuatkan dalam buku i…

Aku Rindu Agaknya..

Agak lama aku tak menjejak kaki ke kampung.. Haruman rindu meresap tiba-tiba diseluruh ruang jiwa... Perlahan-lahan ia mengusik jiwa yang sering bergelora.. Jiwa yang sukar dibaca parameter kestabilannya.. Hati yang keras kadang lembut disiram titisan cinta.. Jiwa yang beku sedikit cair dihembus rasa sayang.. Jantung berdetik berdegup kencang.. Nadi berdenyut laju membawa aliran darah rindu yang menjalar seluruh anggota.. Sehingga menahan getaran yang melanda..
~aku yang sedang mengawal, ~aku yang sedang melawan, ~aku yang sedang berjuang, ~selamatkan kami..................
Entry dibawah sengaja aku posting semula bagi mengubat getaran rindu yang melanda...jiwa..

Menempah Kejayaan Duniawi... Lelaki itu yang ku sanjung

....i want it i got it then i found it
if you're there than i guess i'll see you when we get there.....

Menurut abah, dia tidak akan berbangga dengan dengan kejayaan dunia anayknya, dia tidak berbangga dengan pangkat anaknya, dia tidak berbangga dengan harta anaknya, tetapi d…

Ini Bukan Diari - Kelantan Unik

Sudah 1 Tahun 3 bulan aku menjejak kaki mencari rezeki di bumi Kelantan.  Paling-paling tidak aku dah pandai cakap "Demo", "Kawe", "Make Gulai" dan beberapa perkataan simple lain yang bagi aku tersangat la unik.
Dah setahun lebih aku belajar breakfast makan nasi berlauk, nasi kerabu, ayam bakar dan laksam.  Sedar tak sedar berat aku dah bertambah 12kg berbanding sebelum aku datang sini.  Banyak faktor yang menyebabkan perubahan yang begitu drastik.  Mungkin juga suasana dan sterss kerja yang menyebabkan aku sentiasa teringatkan makanan untuk mengisi waktu tidak bekerja.  Selain dari itu, mungkin juga masakan manis yang sudah semakin menjadi serasi dan bersedia untuk bergabung dengan selera aku.  Tapi aku tetap masih merindui laksa penang dan pasembor serta asam pedah ceroi yang mak aku buat.
Pagi tadi dalam sejarah disini, En. Zainol Pensyarah Art and Design memperkenalkan aku satu warung yang pada permulaannya agak janggal untuk aku melangkah masuk.  Katan…

Senarai Enjin Pencari (Search Engine) terbaik, Enjin Pencari yang boleh earn money.

Pagi sabtu yang betul2 lapang dada.  Aku dapat bermanja-manja dan bermesra dengan laptop dengan penuh gembira, Kadang terlalai sehingga lupa nak makan, ye lah, before this, every weekend aku tak ada kat rumah...
Aku nak share sikit maklumat yang suma orang tahu, tapi unlceada promote something new yang aku rasa patut aku share kat sini jugak. Search enjin terbaru: MyLook
sebelum tu

Beberapa Enjin Pencari Terbaik di internet Enjin Pencari MSN

Enjin Pencari Google Enjin pencari Yahoo.com  Enjin pencari Www.Amazon.com
All Products Books Magazines Popular Music Classical Music Video DVD Toys & Games Baby Computer & Video Games Electronics Software Tools & Hardware Outdoor Living Kitchen & Housewares Camera & Photo Wireless Phones Enjin pencari mysearchengines.com Enjin Pencari alltheweb.com
Any language Afrikaans Albanian Arabic Basque Byelorussian Bulgarian Catalan Chinese (trad) Chinese (simp) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Faeroese Finnish French Frisi…

KORANG TAHU Nak sebut "aku cinta kamu" "1 4 3 = I LOV YOU" DALAM BAHASA LAIN..

Tadi bosan tahap cipan, aku pun taip sesuka hati di search engine YAHOO .
Sambil jalan-jalan makan angin petang jumaat, aku pun terjumpa benda alah ni yang aku rasa penting bila kita pegi berjalan-jalan ditempat orang.

Aku rembat dari forum yahoo ni:

http://id.answers.yahoo.com/question/index?qid=20090531080012AAy9zkB

yang dia pulak rembat dari laman ni:

http://freelanguage.org/blog/opal-myth/apr/2007/how-to-say-i-love-you-in-100-world-languages


How to Say "I Love You" in 100 World LanguagesEnglish - I love you
Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M'bi fe
Bengali - Ami tomake bhalobashi (pronounced: Amee toe-ma-kee bhalo-bashee)
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T'estimo
Cherokee - Tsi ge yu i (Thanks Nancy!)
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa …

ANTARA 2 CINTA - Perjalanan Panjang Merubah Destini

Hashim merenung stesen bas Kamunting dalam-dalam, kelihatan seolah-olah bangunan 2 tingkat itu bergerak perlahan meninggalkan pandangan matanya dan hilang dari pandangan setelah bas expres menukar arah ke kanan.  Lalu pandangan dialih ke dalam bas, kedudukan kerusi dibelakang sekali memudahkan Hashim melihat gelagat penumpang-penumpang.
Dia melihat abahnya disebelah terkumat-kamit mulut berzikir.  Sayu Hashim melihat wajah tenang Pakcik Shazim pejam mata seolah-olah tidur.  Memang Dia akui Abahnya sangat rajin, jarang membuang masa tak tentu pasal. bagi menyara hidup mereka sekeluarga.    Dia terkenang kesungguhan Abahny.......

Bersambung................
umpama mimpi dalam mimpi

KENANGAN "Santa Claus Roasted Turkey" DI BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT

Chef Faizal (Western Kitchen)
Suatu ketika dulu lelaki berbaju biru tua dan bertopi putih tinggi dalam gambar pernah jadi idola aku.  Dia pernah jadi sumber inspirasi semasa permulaan pembinaan kerjaya.  Suatu ketika dulu yang pada kiraan aku kerjya didalam bidang Pelancongan dan Perhotelan   adalah destini kerjaya aku yang terakhir sehingga aku menyanjungi beberapa chef lain di Bukit Merah Laketown Resort.
Lelaki itu aku panggil sebagi Chef Faizal.  Beliau mempunyai pengalaman yang luas termasuk menjadi tukang masak untuk makanan yang dihidangkan untuk Istana Perak dan berkhidmat di Bukit Merah Laketown Resort LELAC Coffie House sebagai SOUS CHEF.  Kepakaran beliau sememangnya terserlah terutama semasa "food testing" makanan beradab Angkatan Tentera Malaysia dan Resepi Daging Masak Black Paper.   Antara ilmu yang sempat aku belajar adalah "Ayang Turkey Roasted" atau dalam bahasa mat saleh nama dia "Santa Claus Roasted Turkey".  
Chef Mun (Pastry Kitchen) M…

SURAT CINTA UNTUK ISTERI TERSAYANG

Suami bin Lelaki
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.

Isteri binti Perempuan
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.

31 April 2006

Puan,

PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas adalah di rujuk.

2. Sebab utama permohonan ini di lakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat di penuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yang
merupakan setiausaha saya di pejabat. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita. Kekosongan yang selebihnya akan di isi di masa akan datang.

3. Untuk makluman pihak puan, yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini …

PERBEZAAN GENARASI BAKAL PEMIMPIN

Dalam aku bersiar-siar menjejak rakan-rakan lama di Facebook, jiwa terdetik untuk berkongsi bersama video perbezaan Generasi Pemimpin Masa Hadapan diantara 2 tanah Jajahan yang dahulunya serumpun namun dipisahkan oleh rancangan keji penjajah sehingga wujudnya jurang diantara keduanya.  Dari zahirnya, kelihatan satu tanah yang sejahtera, negeri yang aman sahaja dan satu lagi tanah, porak peranda, hilang sejahtera didalam nya..Namun pandangan zahir selalunya menipu kita.  Yang susah disangka menderita, yang senang disangka aman mulia.

Tiada beza antara duanya, paling utama akhidah dan kiblat yang sama walau dimana kita berada, tanah mana kaki berpijak, langit mana yang kita junjung.

Aku teringat kata-kata bijak pandai "don't judge a book by it cover"
Bandingkan (Empat Rakaman ini)





Sumber: Youtube

Video ini membawakan Empat peserta dalam dua program kanak-kanak. Satu program kanak-kanak di Malaysia, satu lagi program kanak-kanak di Indonesia. Sesungguhnya masa depan sesebuah …

KISAH LUCU KE KISAH LUCAH?

Hari ahad yang meletihkan, penat ber karnival dan ekspo tak habis-habis lagi.
Aku buat keputusan tak nak pegi kerja hari ni. So, lepak jer kat rumah sorang-sorang.  Bosan betul tak tau nak buat apa dah.  Nak tido pun bosan jugak. Jap lagi nak pg bank kejap.  Keluar bandar Machang pun tak tahu nak buat apa sebab duit dah kering, gaji lambat lagi.

Kejap tadi aku belek-belek e-mail yang dah berkurun tak bukak sebab mengutamakan tugas ekspo.  Sorang kakitangan ada foward satu koleksi cerita, cukuplah satu aku paste kat sini.

Moral of the story korang fikir-fikir lah sendiri.


PEMBOHONGAN
Samad adalah seorang profesor terulung, dia berhasil mencipta robot yang boleh mengesan pembohongan, dia membuat robot itu sehinggakan ketika mendengar pembohongan, robot tersebut akan terus menampar si pembohong itu...
Samad dengan bangganya membawa robot itu ke ruang tamu dan menunggu anak lelakinya pulang. Tapi anaknya tidak kunjung pulang. Sehingga pagi barulah anaknya pulang.

"Kamu dari mana?" …

LAGI BERPETUALANG KE ACEH VOL.1 : Mencari Diri dan Erti

http://berpetualangkeaceh.blogspot.com/Aku masih lagi hanyut berpetualang (mengembara) ke Aceh bersama Rasyid tulisan Radzi Sapiee.  Belum juga berganjak dengan buku Sejarah yang digarap menjadi sebuah novel. pengembaraan.  Novel BERPETUALANG KE ACEH VOL.1 [Mencari Diri dan Erti] ini menceritakan susah senang perjalanan Rasyid dalam proses mencari sehingga ke Aceh.  Perjalanan pengembaraan Rasyid benar-benar membuatkan aku berasa ingin terbang bersama.  Kisah yang dapat buat aku berhenti seketikan untuk hidup didalam abad ini.  Teringin rasanya untuk menjadi rayat jelata biasa yang hidup dibawah pemerintahan raja-raja atau sultan-sultan.  Aku kira ia nya seolah-olah motivasi yang mencungkil keluar banyak perkara yang tersembunyi dalam jiwa ini.  Walaupun ianya seakan-akan buku sejarah yang benar-benar menceritakan fakta sejarah, tapi ia bisa membuatkan aku menjadi gila. Gila untuk Mencari Diri dan Erti.  Sayang rasanya aku nak habiskan penghujung buku nih walaupun dah semakin hampir. …