Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April 19, 2009

KISAH CINTA PONG YANG GEBU..

"abg long!cepat2.. mak balik dah..."

aku berlari ke muka pintu meninggalkan abg long bersama rancangan SURIA BAJA HITAM sebaik mendengar bunyi tongkat basikal mak. Aku tau, mesti ada roti pong dalam raga.. memang itu lah yang dibawa pulang tiap kali mak balik mengaji kitab. Memang aku tak dapat menyembunyikan perasaan teruja bila mak balik. Mungkin bagi ku, roti pong adalah upah untuk aku ngn abg long bila mak tinggalkan kami kat umah...

Tapi Muka abg long selamba tenang menatap t.v.

bukan nya dia tak suka mak balik,
bukan nya dia tak suka roti pong,
bukan nya dia terlalu taksub dengan SURIA BAJA HITAM...rasanya aku lagi taksub dari nya...

tapi abg long memang begitu,
dari dulu hingga kini abg long memang begitu,
abg long memang tenang dalam apa jua situasi,
banyak beza dia dan aku,
Aku bukan nak bercerita abg long, tapi abg long dan roti pong memang signifikan.

Entry ni khusus buat ROTI PONG...tapi terselit jugak abg long..mungkin dah lama tak jumpa dia, tak borak2 dengan dia...dulu…

MASIH lagi EMOsi - Menginsafi Kematian ..satu titik penamat 'dunia'

MASIH lagi EMOsi - Menginsafi Kematian ..satu titik penamat 'dunia'
Sekitar di perkuburan...beberapa keping gambar tarmizi - semoga jadi anak soleh..
pagi tadi..en.imran, kimi dan ambo mengikuti program fardhu kifayah (solat jenazah) di rumah tarmizi... dan terus tidak melepaskan peluang bersama-sama ke tapak perkuburan membantu proses terakhir menghormati jenazah ibu tarmizi..
beberapa kakitangan HEA juga membantu mencangkul tanah. ambo turut menggerakkan tulang 4 kerat sebagai penghormatan terakhir... suasana di perkuburan agak hening dengan cuaca yang cantik panas terik sehingga keringat membasahai baju batik(pinjam en.aidil)
bergilir-gilir memegang cangkul sehingga proses menalkin mayat... proses menalkin jenazah di sini dilalkukan sepenuhnya dalam bahasa arab. tidak seperti beberapa sesi pengkebumian yang pernah ambo tempuhi sebelum ni ditempat ambo(semanggol).. lain tempat, lain kaedah. di kawasan ambo talkin dibaca dalam bentuk campuran bahasa supaya manusia yang hidup men…
trut..trut..trut...

ada pesanan ringkas dari hp nokia

[jom]-ringkas dari en.imran

ring..ring...ring..{EN.IMRAN HEA-tertera di screen hp}

"hello, assalamualaiku.."
aku menjawab panggilan

"jom, aku kat bawah dah"..."ok2..sebentar..."sambil menyelak langsir tingkap bilik.

..................................

"Dia sakit biasa je semalam, takleh tdo" "so bawak pg hospital Machang, suspek jantung dia"
"dah check apa semua, doktor kata tak de pe2...normal sebab sama bacaan degupan jantung dengan baccan kat hospital Kota Bharu"

"pihak hospital terpaksa tahan dia kat hospital..sebab nak buat pemeriksaan lanjut, itu jer.."


"last sekali saya borak dengan dia semalam" "Petang semalam saya balik sebab bapa saudara saya dari penang datang nak ziarah mak kat hospital, tak tau wad kat mana.""dalam kul 7:00petang mak suh saya balik tengok abah kat rumah""tu lah kali terakhir saya bercakap dengan dia"

......…

Baru jer pagi tadi...

this entry special to one of my staff yang baru jer..kehilangan ibu nya yang tercinta..

Al-fatihah...(sedekah untuk arwah ibu kepada TARMIZI BIN MOHAMAD-kakitangan HEA )

Baru jer pagi tadi ambo membaca e-mail tentang rindu pada ibu..
Baru jer pagi tadi ambo panggil beliau dan forward e-mail tu untuk bacaan beliau...
Baru jer pagi tadi borak-borak dengan dia mengenai ibu beliau..
Baru jer pagi tadi mizi bergurau senda..
Baru jer pagi tadi.....

Harap beliau dapat menempuhi ujian dan dugaan ini dengan penuh kesabaran dan hikmah. Setiap manusia pasti bertemu dengan nya bila sampai waktu ajalnya.. tidak akan berkurang dan terlebih sededik pun..sememangnya sudah tertulis sejak azali...hikmah disebaliknya yang perlu kita fikirkan bersama..

"berat mata memandang, berat lagi bahu memikul" Takziah......

“Ya, saya sudah bertunang. Bertunang dengan kematian sejak saya dilahirkan,” jawap seorang insan solehah yang jamilah di ketika yang lain."
-salah satu petikan dari blog kematian

Bersama-sa…

PAGI EXAM YANG SEGAR/Subject: Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal... (kelakar)

Actually ambo tak berminat nak blogging kat office dan jarang2 menaip entry masa kerja..rasanya tak pernah lagi..melainkan pas pukul 5:oopetang..atau sebelum pukul 8:00pagi...

Hari ni ambo datang awal office...tak pasti semangat apa yang muncul..
Perbualan dengan mak semalam..masih lagi terngiang-nginag.... macam-macam ktorang borak..asalnya nak call adik jer pasal grammar english dia....Lepas jer bukak bilik kebal dan keluarkan apa yang patut,trus check e-mail berkaitan kat lotus note..

..pas satu email...ke satu email...lebih kurang 4 email yang kebanyaknya formal (internal email)...
last email(informal email) yang ambo terima tajuk dia agak kurang menarik...tapi ambo baca gak untuk mengetahui... cite dia agak lain dari email2 yang ambo pernah dapat... tapi memang terasa, kesan nya sedikit demi sedikit walaupun nampak macam biasa saja...tapi ambo baca slow2...lastly memang rasa cam nak terjatuh air mata...tapi tak tau lah bagi org lain... lagi pun dah lama tak balik kampung...

rindu sang…

KEMBALI LAGI...

Rasanya baru jer semalam ambo g ambil en. Aidil turun bas....dalam 1 misi...aleh2..tadi malam dah g antar dia pulak naik bas... hari ni en.aidil untung sikit dapat naik bas SANI...

actually penat sangat exam hari ni..tak ada idea dah...nak menaip..penat menguasai minda yang lemah..baru hari ke dua...ada 19hari lagi untuk ditempuhi...

kepada en.aidil selamat pulang dan balik...

what eva..selami lah lirik best nih..
punya erti yang sungguh tersirat dan tersurat..
mungkin sukar untuk difahami..
tapi yang bagi ahlinya mungkin sudah melalui dan mengenali..
bagiku..masih lagi mencari-cari..



apa-apa pun jangan sendiri..pergi cari yang murshid..sebagai panduan dan pedoman untuk menempuhi...
insyaAllah ditemui..


Tajuk/Lirik Lagu: Sesat Dalam Rindu
Penyanyi: DamasutraKu resah mencarimu dengan akal
Dengan bersama sifat-sifat pinjaman
Kau ku rasakan semakin menjauh
Tersesatlah aku dalam rindu muKu satukan firasat mencari mu
Dan ku terlontar di penghujung alam
Kau masih tidak dapat ku jejaki
Betapa malangnya nasib…

1 MISI (BAB: 16, MS 308) 1511H [KOMBAT]

RUANG UDARA WASHINGTON DC, 20.26 PM

"Enta nampak apa di bawah, Ameen?"
"Radar menunjukkan, emm manusia, ramai sungguh. Kita tak patut lepaskan tembakan." Muhammad Ameen di hadapan menyambut pertanyaan Emrullah di kokpit belakang.

[Jangan tembak apa-apa dulu. Ini arahan.] Perintah Habib bergema dalam kepala. Arahan itu keluar dari Madinah.

Komander Imraan mencelah. [Betul, itu semua pemberontak yang baru tiba. Khabarnya, tentera dah lepaskan tembahkan kepada 5000 perusuh.]

[Mereka berbunuhan sesama sendiri.] Komander Zinnera mencelah dari Madinah.

[Tahniahlah Habib dan salim, sandiwara kalian menampakkan hasil.] Komander Mohamad menambah.

Pesawat berlegar seketika. Muhammad Ameen memandang ke luar. Cyper dipandu sarcos, supersonik dan Mikraj memenuhi ruang angkasa Amerika, tanpa diusik. Seakan kerja mudah. Komander Ali dan Sarjan Baser melintas di hadapan. Bagaikan dapat dilihat, Muhammad Ameen melambai dan membuat tabik hormat.

[Bab:16, ms. 308] 1511H [KOMBAT]
.....…

TOYOTA COROLLA SEG

Semalam aku bermimpi...cilok mencilok dengan Toyota SEG....bila la...nak dapat...
Belum sampai masa lagi kot...Baru dapat dalam mimpi... tak pelah.. nanti bleh ajak tuan muqay buat drift kat kota bharu...lumba highway machang....huhu..


Malam Ku Bermimpi

Malam ku bermimpi
Hai dengan satu bintang
Berkata-kata ku di jendela
Ku lihat kanda tersenyum memandang
Asmara bergelora
Meresap ke dada

Malam ku terlihat
Oh sekuntumlah bunga
Baunya harum menarik hati
Tak sanggup menahan rasa asmara
Meresap mendalam
Mengusik di jiwa

Sayang jauh di balik awan
Wajahmu tetap berseri-seri
Laksana bulan sedang mengambang
Menawan dan menggoncang dalam kalbu

Oh angin meniup
Bawa daku ke sana
Hasratku ingin bersama-sama
Tak tahan rasa hati menderita
Gelora asmara
Selalu menggoda

karangan jiwa tan sri p.ramli

Actually entry hari ni just nak remaind esok dah exam..teringat nostalgia dulu2, bila nak exam ni lah kena hilangkan stress sebelum berjuang esoknya... Malam n sepatutnya tak study dah...dengar lagu...layan perasaan..telefon mak..…