Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari 24, 2008

dalam mihrab cinta..&..diatas sejadah cinta..

senarai buku lain yang best2....


....i want it i got it then i found it
if you're there than i guess i'll see you when we get there.....


"Ilahi, kasihanilah hambaMu yang lemah ini. Engkau Maha Tahu atas apa yang menimpa diriku. Aku tak ingin kehilangan cintaMu. Namun Engkau juga tahu, hatiku ini tidak mampu mengusir pesona kecantikan seorang makhluk yang Engkau ciptakan_ Saat ini hamba sangat lemah berhadapan dengan daya larikan wajah dan suaranya, ya Ilahi, berikanlah padaku cawan kesejukan untuk meletakkan embun-embun cinta yang menitis-nitis dalam dinding hatiku ini. Ilahi, tuntunlah langkahku pada garis takdir yang paling Engkau redhai. Aku serahkan hidup matiku untukMu." Isak Zahid merayu kepada Tuhan sang Pencipta hati, cinta, dan segala keindahan semesta.

Zahid terus meratap hiba. Hatinya yang dipenuhi gelora cinta terus dipaksa untuk menepis noda-noda nafsu. Anehnya, semakin dia meratap embun-embun cinta itu semakin deras air mata mengalir. Rasa cintanya pada Tuh…
....i want it i got it then i found it
if you're there than i guess i'll see you when we get there.....

Judul : Ayat-ayat Cinta
Pengarang : Habiburrahman El Shirazy
Penerbit : Al-Risalah Product Sdn Bhd
Genre : Novel
Mukasurat : 510 halaman
Cetakan Ketiga (Malaysia): Mac 2007
ISBN : 9832672368
- PEMENANG PENA AWARD NOVEL TERPUJI NASIONAL 2005
- PEMENANG ANUGERAH PENGHARGAAN "THE MOST FAVOURITE BOOK" 2005
"Sesekali dalam ketenangan sastera Indonesia datang mengejut gelora seni yang tidak tersangkakan. Jika dulu pernah hadir "Ateist", "Perburuan", "Pulang", "Merahnya Merah" dan "Bumi Manusia", kini tampaknya gelora itu datang dalam bentuk "Ayat-ayat Cinta" pula. Ternyata ia adalah sebuah novel yang sangat memujuk dan menghiburkan. Dengan bahasa yang sederhana mengalir, novel ini menghadapkan kita kepada sekolempok mahasiswa Indonesia yang tidak saja tekun menangguk ilmu, malam berupaya mengisi kehidupan dengan penuh…

Novel Drama kisah 3makhluk..." BILA TUHAN BERBICARA"

Merupakan buku pertama faisal tehrani yang pertama telah dikoleksi peribadikan.....

Judul : Bila Tuhan Berbicara Pengarang : Faisal Tehrani Penerbit : Al-Ameen Serve Sdn. Bhd. Genre : Novel Drama Mukasurat : 374? halaman Cetakan Pertama : 2007 ISBN : 9833991235


Sahlan saintis yang ingin menjadi wanita. Razlan pula ekstremis agama. Sedangkan Mazlan, doktor perubatan yang masih terasa panas darah isteri yang baru dibunuhnya. 
Mereka terkesima dan terperangkap bersama dalam kubu lantaran gempa bumi, taufan dan letupan gunung berapi yang melanda. Apabila mereka bangun setelah tertidur beribu tahun lamanya, mereka dikejutkan dengan sebuah dunia baru yang diperintah wanita, Paduka Ratu.

Novel drama ini sesekali ada kelucuannya, acapkali ditemui perbincangan separuh ringan dan sebagai naratif ia dapat mengesan jiwa. Dialog dan monolognya memberi cerminan kepada perangai, nilai dan falsafah kewujudan manusia.
best..lawak..tp padat dgn ilmu.dan peringatan.
udul : Tuhan Manusia
Pengarang : Faisal Tehrani
Penerbit : Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd
Genre : Novel
Mukasurat : 340 halaman
Cetakan Pertama : 2007
ISBN : 9789833991372"Andai kota itu peradaban , rumah kami adalah budaya dan menurut ibu, tiang serinya adalah agama."

"Abang sudah murtad. Sejak itu abah menjadi begitu pendiam. Dia hanya bermain dan menghiburkan diri dengan haiwan ternakan."

Novel "Tuhan Manusia" menyelami kehalusan jiwa dan akal seorang adik yang cuba memahami kemurtadan abangnya. Maka terbentanglah panorama pemikiran manusia yang mencabar hakikat ketuhanan.

Novel Faisal Tehrani ini bukan sahaja memberi kefahaman tetapi juga membuai jiwa kita dengan rasa sayu dan gerun terhadap pertembungan fikrah Dunia Barat dan Dunia Islam.

....rasanya...zaman skang bnyk giler dugaan..dan peperangan...akhidah...
patutnya buku yang mcm nie di beri penekanan bagi memahamkan remaja tmbahan pendekatan yang digunakan faisal lebih kpd golongan muda yang intelektual..s…